Trabzon hurması (Diospyros kaki), Japon hurması, cennet hurması, Karaagac hurması ya da Akdeniz hurması, yöresel adı ile ambe veya amme; abanozgiller (Ebenaceae) familyasından, Akdeniz Bölgesi gibi subtropik iklim kuşaklarında yetişen bir ağaç türü ve bunun meyvesine verilen ad.
Kaç Çeşit Cennet Hurması Vardır? 1000'e yakın hurma cinsinin olduğu bilinmektedir. En çok bilinen fuyu ve hachiya trabzon hurması çeşidi, Türkiye'de de Karadeniz, Akdeniz ve Ege kıyılarında yetiştirilir.
Bu meyanda Trabzon hurmasının da pek çok çeşidi var. Türkiye'de çoğunlukla Hachiya ve Fuyu adlı türleri mevcut. Karadeniz'de yetişen ve en çok yenilen Hachiya, fazla miktarda tanen içerdiği için kekre olan, olgunlaşıp yumuşayınca yenilen çeşididir.
TRABZON HURMASI ALIRKEN / SAKLARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER. Olgunlaşmamış taze Trabzon hurması parlak, açık turuncu ve sert bir dış kabuğa sahipken bu haliyle tüketmek mümkün değildir. Yenilebilir olması için daha koyu turuncu renkte ve yumuşak olması gerekir.
Çiçeğin uç kısımlarında çatlaklar varsa bu cennet hurmasının tatlı olduğunu veya çürüdüğünü gösterir. Batı'da fuyu adıyla satılan tatlı cennet hurması, sert ve çıtır çıtır olmalıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Yaklaşık olarak bir zeytin büyüklüğünde olan acve hurması dünyanın en kaliteli hurma çeşidi olarak gösterilir. İçeriğinde potasyum, kalsiyum, sodyum, fosfor, demir A, B1, B2 ve C vitraminleri ile magnezyum bol miktarda bulunur. Cennet hurması, bazı bölgelerde Trabzon hurması olarak bilinir.
Son yıllarda pek çok yazıda veya yayında adını sıklıkla duyulan, bilimsel adı Diospyros kaki olan ve halk arasında Trabzon hurması, cennet hurması, Akdeniz hurması veya Japon hurması gibi farklı isimlerle bilinen bu mucizevi meyvenin faydaları bir hayli fazladır.
Trabzon hurması (Diospyros kaki), Japon hurması, cennet hurması, Karaagac hurması ya da Akdeniz hurması, yöresel adı ile ambe veya amme; abanozgiller (Ebenaceae) familyasından, Akdeniz Bölgesi gibi subtropik iklim kuşaklarında yetişen bir ağaç türü ve bunun meyvesine verilen ad.
Acve cinsi kısıtlı bir bölgede yetişmesi ve yüksek talep nedeniyle genellikle en pahalı türdür.
Acve hurma
Diğer hurmalardan farklı olarak daha yuvarlak bir şekli olan acve hurması, siyah bir renge sahiptir. Neredeyse bir zeytin büyüklüğünde olan acve hurması, dünyadaki en kaliteli hurmalar arasında yer almaktadır. Fruktoz zengini olduğu için oldukça tatlı ve enerji kaynağı bir hurma çeşididir.
Mebrum Hurması : Medine'nin Al-Ula bölgesinde yetişen mebrum hurması ince kabuklu sert bir hurmadır. Ülkemizde Medine hurması olarak bilinen hurma çeşidi mebrum hurması olup değerli hurma çeşitlerinden biridir.
trabzon hurmasina sekil olarak benzeyen, fakat daha kucuk ve olgunlastiginda siyah renkte olan bir meyvedir. karadeniz yoresinde yetisir. bunun agaci 7 metreden yuksek olabilir. bu hurmalarin yol actigi gaz cok kotu kokar. bunun icin osuruk hurmasi denir.
Kakaolu cennet hurması, cennet meyvesinin bir çeşididir. Bu tür hurmanın içi daha koyu renkli, kakaoyu andıran renktedir. Daha iri ebatlı ve daha yumuşaktır. Çikolatalı cennet hurması ismiyle de anılan bu türün lezzeti de hafifçe çikolataya benzer.
Ilıman iklimde yetişen bir meyve olsa da cennet hurması genel olarak soğuğa dayanıklı yapılarıyla bilinmektedirler. Bu meyve Nisan ve Mayıs aylarında çiçeklenir. İlk meyve vermesi ise Eylül-Ekim ayını bulmaktadır. Ortalama 1-2 senede meyve vermeye başlayan cennet hurmasının ağacı ise 5 senede gerekli olgunluğa ulaşır.
Ege çocukları Cennet Elması diye bilirler bu meyveyi, fakat ülkemize ilk giriş yeri İpek Yolu'nun son durağı olarak kabul edilen Trabzon ili olduğundan, ülke genelinde Trabzon Hurması adıyla ya da bu iki söylemden türediği haliyle Cennet Hurması ismiyle de bilinir.
Acve Hurması; Peygamber Efendimizin (S.A.V.) mübarek elleriyle diktikleri, Medine ve çevresinde yetişen, bazılarının çekirdeklerinde, bazılarında ise hurmanın üstünde ALLAH (C.C. )'ın 99 ismi bulunan kutsal ve mucizeye konu olmuş en özel hurmadır. Acve (yanık) isminin mucize üzerine verildiği rivayet edilir.
Ancak çok fazla tüketildiği zaman bütün besinler gibi aşırı tüketmekten kaçınılmak gerekir. Cennet hurması fazla tüketildiği zaman içeriğindeki yoğun meyve şekeri sebebi ile şekeri çıkartabilir. Bunun ile beraber fazla tüketildiğinde bağırsak sağlığı için de iyi olmayan etkileri söz konusudur.
Nebî -sallâllâhu aleyhi ve sellem- hurmayı çok sever, tek adetle yer ve çekirdeğini baş ve orta parmaklarıyla tutar ve çıkarırdı. Yine yaş hurmayla acuru birlikte yedikleri olurdu: “– Kim her sabah yaş hurmadan aç karnına yedi tane yerse, o gün ona zehir yahut sihir zarar vermez.” buyurmuşlardır.
Medjoul Hurması - Kudüs Hurması
Tadı çok şekerli hurma çeşitlerinden biri olan Medjoul hurma, folik asit, demir, kalsiyum, magnezyum gibi mineraller bakımından zengin olmasıyla da çok sevilen hurma çeşitlerinden, aklınızda bulunsun.
Katar'dan Küveyt'e kadar Basra körfezinin Arap yarımadası kıyıları ile Bahreyn ve Feyleke adalarını kapsayan ve tarihte Dilmun adıyla bilinen bölge eskiden beri hurmalıklarıyla meşhurdur; hatta bir görüşe göre hurmanın anavatanı burasıdır.
Günlük bir adet cennet hurması tüketilmesi C vitamini ihtiyacının tamamını karşılar. Zengin A vitamini içeriğiyle de göz sağlığını koruyucu etkileri bulunur.
Bu gruptaki çeşitlerin yakınında tozlayıcı özelliği olan bir çeşit varsa veya kendini tozlayabiliyorsa tozlaşma sonucunda meyvelerde çekirdek oluşur. Böylece meyve et rengi kahverengiye dönüşür ve kendine has, burukluğu olmayan tatlı bir meyve meydana gelir. Üç çekirdek bile meyvenin burukluğunu tamamen giderebilir.
Erkeklerin korkulu rüyası olan iktidarsızlık sorununa çare olan cennet hurması, cinsel gücü arttırıyor. Sperm kalitesini de arttıran bu meyve, afrodizyak etkiler göstererek erkek ve kadında cinsel isteği tetikliyor. Uzmanlar cennet hurmasının sağlığa olan faydalarını şöyle sıralıyor: Cinsel gücü arttırıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri