Mamografi ve ultrasonda belirlenebilen kitlelerdir. Elle muayene yapıldığı zamanlarda parmak aralarından kaçan ve hareketli bir yapıya sahip olabilirler. İyi huylu tümörde kitle memede ağrı yapmıyorsa, boyutu küçükse, memenin şeklini bozmuyorsa herhangi bir tedavinin uygulanması gerekmez.
Çok az sıklıkla meme başından gri-yeşil renkte ve meme başını sıkınca akıntısı · Kitlenin bulunduğu alanda acıma, ağrı ve veya hassasiyet, Özellikle adet öncesinde kitle boyutunda büyüme veya memede hassasiyet, Adet dönemi sonrasında kitle boyutunun küçülmesi ve memedeki hassasiyetin azalması olabilir.
Ergenlik çağında ve genç kadınlarda en sık görülen meme tümörüdür. Genellikle ağrısızdırlar ve hasta kendi farkeder.
Muayenede sınırları düzgün, hareketli, sertçe kitleler olarak ele gelir. Genellikle 2-3 cm. çapındadırlar; nadiren çok büyük çaplara ulaşarak memede asimetriye neden olabilir.
Tümör dokusu iyi huylu bile olsa genelde ameliyat ile tamamının çıkartılması gerekmektedir. Aynı zamanda iyi huylu tümörlerde kemoterapiye ve radyoterapiye gerek duyulmamaktadır. Kötü huylu tümörlerde ise ameliyat öncesinde radyoterapi uygulanabilmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Meme kistleri, içi su ile dolu kabarcıklardan oluşmaktadır. Söz konusu bu kistler, milimetrik ve santimetre cinsinden ölçülere ulaşabilmektedir. Memedeki kistin tehlikeli olup olmadığı sadece boyutuna bağlı değildir. Ancak kitlenin 2 cm üzerinde olduğu tespit edilirse doktora başvurulmalıdır.
Başlıca yöntemler; kan testleri, görüntüleme yöntemleri (MRI, bilgisayarlı tomografi vb.) ve biyopsi işlemi ile alınan parçaların patolojik açıdan incelenmesidir. Kanserler, türlerine bağlı olarak farklı mikroskobik yapılara ve yayılma hızına sahiptir. Bu yüzden her kanser türünde farklı tedavi yolları izlenir.
Memedeki kist kansere dönüşür mü? Meme kistleri, memede görülen basit meme kistleri iyi huylu lezyonlardır. Meme kanserine dönüşmezler, takip edilmeleri yeterlidir.
Tedavide ilk seçenek cerrahi olarak kitlenin çıkarılmasıdır. Beyin veya bedenin başka bir yerinde yayılım göstermediği için tamamen çıkarıldığında hastanın tedavisi tamamlanmış olur. Ameliyat sonrası radyoterapi ve kemoterapi gibi ek tedaviler gerekmez.
Memede kitle alındıktan sonra ne olur? Memede kitle ameliyat ile alındıktan sonra eğer bu kitle iyi huylu ise hastanın normal meme takibi devam eder, memedeki kitlenin çıkartılması hastanın mevcut olan riskini azaltmaz. Bu nedenle hiç ameliyat olmamış gibi takibine düzenli aralıklarla devam edilmelidir.
Meme Kanseri hücrelerinin büyümesi, yaklaşık olarak 1 cm3'lük bir kitle haline gelmesi için 7 yıl ile 10 yıl arasında bir zaman geçmesi gerekiyor. Tüm bu iyi haberlere karşılık maalesef bir çok meme kanseri vakasında teşhis için geç kalındığını görüyoruz.
Tedavi yöntemleri
Yüksek malign gliomlu çocuk ve gençlerde yönelik güncel tedavi tümörün operasyon yoluyla (cerrahi olarak, ameliyatla) çıkarılması, kemoterapi (ilaçla tedavi) ve radyoterapi (ışınlama) seçeneklerinin kombinasyonudur.
Çocukluk ya da gençlik yaşlarında tespit edilen iyi huylu beyin tümörleri cerrahi yöntemle çıkarılabilir. İleri yaşlarda yakalanan, kireçlenmiş durumdaki iyi huylu tümörler takibe alınır. Bu tür tümörlerde cerrahi tedaviye genellikle başvurulmaz.
Ancak kistler neredeyse hep iyi huyludur. Tümörler ise iyi huylu da olabilir kötü huylu da olabilir. Genelde iyi huylu tümörler yayılma göstermezler fakat kötü huylu tümörler büyür ve vücudun diğer yerlerinde yeni tümörlerin gelişmesine sebep olabilirler. Kist ve tümör arasındaki fark çoğu durumda bakarak anlaşılmaz.
Genel olarak tümörler malign (kötü huylu) ve benign (iyi huylu) olarak ikiye ayrılabilirler. Ancak bu ayrım her zaman doğruyu yansıtmayabilir.
Kemiklerde fark edilen bu tümörlerin çoğu iyi huylu olup, birçoğunda herhangi bir cerrahi müdahale bile gerekmemekte, rahatsızlık kendi kendine iyileşmektedir. Bir kısmında ise sadece tümör çıkarılarak tedavi mümkündür.
Kitle vücutta normalde bulunmayan şişlik veya yumru olarak tanımlanabilir. Vücutta her şişlik tümör anlamına gelmez. Herhangi bir kaza ya da travma sonrası da hematom dediğimiz cilt altına kanamalar olabilir, bunlar o bölgede bir şişlik oluşturabilir ve bu zamanla geçer.
Kitle, meme dahil olmak üzere vücudun herhangi bir noktasında ortaya çıkabilen ve farklı dokulardan meydana gelebilen bezelerdir. Kist ise içinde sıvı veya yarı katı madde bulunan küçük yumru veya keselerdir. Memedeki her kitle kist değildir. Memedeki kitleler iyi huylu tümörler, kanser, yağ bezesi ve apse de olabilir.
Hücre DNA'sında meydana gelen mutasyon ve hasar sonucunda bölünme hızı anormal şekilde artar ve belli doku hücreleri hızlı şekilde çoğalır. Gelişigüzel büyüyen bu hücreler kitleler halinde bir araya gelerek tümör dokularını oluşturur.
Kanserin kesin tanısı biyopsi yani tümörden parça alınarak konur. Alınan doku parçası patologlar tarafından incelenir, kanserin hangi organdan çıktığı ve tipi belirlenir. Bu yapılmadan hiçbir hastaya yüzde yüz kanser olduğu söylenemez.
En hızlı yayılan kanser türleri içinde ilk beşte pankreas, beyin, yemekborusu, karaciğer ve cilt kanseri var.
Bu kistler 5 cm civarından daha büyük olmadığı veya bir komplikasyona sebep olup ağrı yapmadığı taktirde bir tedavi gerektirmez. Kendiliğinden yok olurlar ve adet dönemindeki kanamayla atılabilirler.
Büyüklüğü 5-15 cm arasında değişen bu kitlelerin kötü huylu olma ihtimalleri yüzde 30 olduğu gibi, kendiliğinden kaybolma görülmez. Tedavi için cerrahi müdahale gerekir.
Tabi ki değildir. Ele gelen kitlelerin büyük çoğunluğu kanser olmayan, iyi huylu kitlelerdir.
Büyük şişlik ve yumrular oluşturabilmelerine rağmen iyi huylu tümörler daha yavaş büyür. Yayılmaz, sadece oldukları yerde büyüyebilir, damarlar aracılığıyla vücudun başka noktalarına sıçramazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri