Kivinin Tanıtımı: Kivi, Güney-Doğu Asya'nın yerli bir bitkisidir.
"C vitaminin yanı sıra A ve E vitaminin de bulunduğu kivinin çok fazla faydası var ama en bariz faydası, kanser türlerinin geciktirilmesi ve kansere yakalanma riskinin azaltılması. Antioksidan özelliğiyle kansere karşı koruyucu etkisi var. Kivinin yapısında bulunan lif oranı kabızlığı önlüyor.
İçerdiği A, E, K vitaminleri ve kalsiyum, çinko, magnezyum minerallerinin yanı sıra yüksek lif barındırmasıyla da tercih sebebidir. Sindirim sistemini destekler, kalp sağlığına iyi gelir ve göz hastalıklarına karşı koruma sağlar. Günlük C vitamini ihtiyacı 1-2 kivi ile karşılanabilir.
Kiwi (Kivi) (Actinidia deliciosa, A. chinensis) bu yüzyılın başında kültüre alınmaya başlayan, geniş ticari yetiştiriciliği son 25 yılda gelişen yeni bir meyve türüdür. Kivi bitkileri sarılıcı ve tırmanıcı bir türdür. Bu yüzden birçok yazılı kaynakta “asma” olarak tarif edilmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Yapılan bir araştırmada uyku problemi çekenlere yatmadan 1 saat önce iki adet kivi yediklerinde uyku sürelerinin %13,4 oranında arttığı ve uyku kalitesinin de %5.41 oranında yükseldiği gözlenmiş. Yani kivi ve uyku arasında güçlü bir bağlantı vardır.
Kivinin saçlı yüzeyi antioksidanlardan zengindir ve anti kanser, anti-inflamatuar (iltihap karşıtı) ve anti alerjik özelliktedir. Kabuğu kendisinden 3 kat daha fazla antioksidan içerir. Staphylococcus ve E-coli gibi gıda zehirlenmelerine yol açan bakterilerle savaşır.
Yüksek oranda kivi tüketimine bağlı olarak da alerjik reaksiyonlar gelişebilmektedir. Ayrıca her gıdada olduğu gibi kivinin de aşırı miktarda tüketimine dikkat edilmelidir. Yüksek oranda kivi tüketimi, ishal, mide bulantısı gibi sorunlara yol açabilmektedir.
Sabah bir kase yenmesini tavsiye eden uzmanlar, ara öğün olarak da tüketilebileceğini belirtiyor. Bir adet kivi kan şekeri kontrolünü de sağlıyor. Kolon kanserinin engellenmesine yardımcı olan meyve, kan pıhtılaşması riskini de azaltıyor. Kivi sindirim sisteminizin sağlığını korumaya yardımcı meyvelerden biri.
Muz, süt veya yoğurt, bütün kiviyi karıştırarak kendinize bir ara öğün oluşturabilirsiniz.
Kivinin yararları olduğu kadar zararları da vardır. Gastrit, ülser ve reflü gibi mide rahatsızlığı olan kişilerin bu meyveyi çok fazla tüketmemesi ya da tüketirken doktora danışması gerekir. Aynı zamanda kivi, bazı kişilerde alerjik reaksiyon gösterebilir.
Özellikle de ananas ve kivi gibi bazı tropik meyveleri yedikten sonra ağzınızda yanma ve acı hissedebilirsiniz. Elbette bunun sebebi, ağız fizyolojinizdeki bir problem olabilir: Özellikle de pamukçuk (aft), ağız ülseri veya B Vitamini eksikliği gibi sorunları olanlarda bu yanma daha sık görülür.
Potasyum, sodyum, kalsiyum, demir mineralleriyle, A, C, D ve B12 vitaminlerinden oluşan kivi, şifa saçıyor. Kan dolaşımını hızlandıran kivi, cinsel isteği ve gücü arttırıyor. Kivi aynı zamanda antioksidan özellikleri sayesinde sperm kalitesini arttırarak kısırlık tedavisine destek oluyor.
Kiwi, ayakkabı boyası markasıdır, ilk olarak 1906 yılında Avustralya'da piyasaya sürülmüş ve 2005 itibarıyla yaklaşık 180 ülkede satılmıştır.
Kuzey Çin'e özgü bir bitkinin türlerinden olan Kivi, Antik Çin'de tedavi amaçlı kullanılırken anavatanı Çin olan bir meyvedir. Doğal yetiştirme alanında yaklaşık 50 türü bulunan Kivi, geniş bir alanda yetiştiği için botanikçiler tarafından Yeni Zelanda'ya tohumları götürülmesi sonucu yaygınlaşmıştır (1900'lerin başı).
C vitamini bakımından en zengin meyvelerden biri kividir. C Vitamini ise kolajenin en iyi besinlerinden biridir. Ayrıca kivi, bir miktar B vitamini ve zengin minerallerle doludur.
C, E, B2 ve A vitaminleri ile bakır ve fosfor, yönünden zengin kivi, kanser oluşumunu ve kabızlığı önlüyor, kanı sulandırarak kalp ve damar hastalıklarına iyi geliyor.
Mineraller bakımından da zengindir. C vitamini dışında A vitamini B1, B2 vitaminleri, fosfor, kalsiyum, demir gibi mineraller, proteinler içerir.
Sağlıklı kalp ve arterler
Araştırmacılar kivi meyvesinin trombosit aktivitesini ve plazma lipitlerini modüle edip etmediğine bakmış ve “28 gün boyunca günde iki veya üç kivi tüketmenin, trombosit agregasyonunun kollajene ve ADP'ye verdiği kontrollere kıyasla% 18 oranında azaldığını” bulmuşlardır.
Kivi maskesi, cildi bakterilerden derinlemesine temizleyerek, arındırmaktadır. Kırışık görünümlerini kolajen üretimine yardımcı olarak hafifletmektedir. Kivi ile uygulanan maskelerin düzenli olması halinde cilt sağlıklı, parlak ve pürüzsüz bir görünüme kavuşmaktadır.
Kivide Muhafaza: iyi olgunlaşmış meyveler oda sıcaklığında kalitelerinden kaybetmeden 2 ay süre ile korunabilirler. Soğuk depolarda ise muhafaza süresi rahatlıkla 5 ay kabildir. Meyveler -1,5 ile -2,1 C sıcaklıklarda donarak soğuk zararına uğrarlar. Bu yüzden depolama sıcaklığı +0,5 C civarında tutulmalıdır.
Kivi Sindirim Sistemini Kuvvetlendirir: Kivinin yüksek miktarda lif içermesi sindirim sitemi için çok faydalıdır. Ayrıca sindirim sistemi için çok faydalı olan protein açısından da zengindir. Lifler özellikle mide sağlığı için önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri