CE işareti, kişisel koruyucu donanımın mevzuata uygun şekilde üretildiğini ve güvenli olduğunu gösterir ancak yapılan işe uygun olduğunu göstermez. CE işareti taşıyan bir kişisel koruyucu donanımın, KKD mevzuatı gereği olan Temel Sağlık ve Güvenlik Gereklerini yerine getirdiği varsayılır.
Kişisel Koruyucu Donanım, bir veya birden fazla sağlık ve güvenlik ris- kine karşı korunmak için kişilerce giyilmek, takılmak veya taşınmak amacıyla tasarlanmış herhangi bir cihaz, alet veya malzemedir.
Conformité Européenné sözcüklerinin baş harflerinden oluşan CE İşareti'nin anlamı “Avrupa'ya uyum” demektir.
"CE" İşareti, ürünün ilgili teknik düzenlemesine uygun olduğunu ve ürünlerin amacına uygun kullanılması halinde insan can ve mal güvenliği, bitki ve hayvan varlığı ile çevreye zarar vermeyeceğini gösteren bir işarettir.
MADDE 18 – (1) “CE” işareti, her bir KKD'nin üzerine kolayca görülebilecek, okunabilecek ve silinmeyecek şekilde iliştirilir. KKD'nin özelliklerinden dolayı bunun mümkün olmadığı durumlarda “CE” işareti, ambalajına veya beraberindeki belgelere konulur.
İlgili 21 soru bulundu
Kişisel Koruyucu Donanım ürünlerinin CE işareti taşıması Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği gereğince zorunludur.
Cevap : - CE işareti, boyutları uygun olduğu takdirde ürüne iliştirilmelidir.
CE işareti herhangi bir ürünün Avrupa Birliği Yeni Yaklaşım Direktiflerine ve ilgili harmonize Avrupa Standartlarına uygun olarak tasarlanıp, üretildiğini simgeler.
CE Belgesi veya İşaretlemesi Hangi Ürünler İçin Uygulanır? Avrupa Birliğinde bulunan ülkelerde satışı yapılacak ürünlerin sahip olması gereken CE işareti veya belgesi; kozmetik, gıda, tekstil gibi ürünler geçerli olmayı, elektrik ya da elektronik aksama sahip olan ürünler için zorunludur.
“CE” işareti aşağıdaki şekle ve orana uygun olarak “CE” harflerinden oluşur. CE işareti ürün bilgi levhası/etiketi üzerine görünür, okunaklı, silinemez bir şekilde iliştirilmelidir. Ürünün doğasından kaynaklanan sebeplerden ötürü bu şartlar sağlanamazsa ürünün paketine ya da uygun dokümanlara iliştirilmelidir.
CE işareti, tüketicilerin topluluk tarafından emniyetli olarak sınıflandırılan ürünleri tespit etmesini kolaylaştırmakta ve bu işareti taşıyan ürünler, tüketicilere yüksek kaliteli ürünler sunulmasını sağlamak için, ambalaj, etiket ve emniyetle ilgili standartlara uygunluğunu göstermektedir.
CE İşareti, Fransızca'da Avrupa uygunluğu anlamına gelen Conformité Européenne ifadesinin baş harflerinden oluşmuş bir kısaltmadır. CE İşareti, hem Avrupa Birliği ülkelerinde hem de Avrupa Ekonomik Bölgesi'nde piyasaya sunulan ürünler için zorunlu bir uygunluk işaretidir.
CE İşareti, ürünün AB'nin Yeni Yaklaşım Direktiflerine uygun olarak üretildiğini ve belgelendirildiğini göstermektedir.Yani ürünün, insan sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan ve bitki yaşam ve sağlığı, çevre ve tüketicinin korunması açısından asgari güvenlik koşullarına sahip olduğunu gösteren bir işarettir.
Soğuğa veya sıcağa karşı koruyan güvenlik ayakkabıları, eldivenler gibi koruyucu giysiler, endüstride kullanılan güvenlik gözlükleri, baretler, yüksekten düşmeyi önleyici emniyet kemerleri gibi koruyucu donanımlar kişisel koruyucu donanımlara (KKD) örnek olarak verilebilir.
Kategori III
l) Kurşun yaralanmaları veya bıçak batmaları, m) Zararlı gürültü.
“CE işareti”, Avrupa Birliği"nin uyulması mecburi olan birtakım Yeni Yaklaşım Direktifleri kapsamında yer alan ürünlere konulan bir işaret olduğu için, söz konusu mevzuat kapsamına giren ve AB üyesi ülkelerde ve Türkiye'de piyasaya arz edilecek olan ürünlerin bu işareti taşıması zorunludur.
Belge hangi bakanlıktan alınır? CE Belgesi yalnızca onaylanmış kuruluş statüsüne sahip olan belgelendirme kuruluşlarından alınmalıdır. Avrupa Birliği sınırlarında içerisinde 1000 civarında onaylı kuruluş ve 31 adet yönetmelik kapsamında ürünlerin CE markalanması süreçlerinde görev almaktadır.
CE İşareti Tutturmak İçin Bazı prosedürler vardır Bunlar;
Üretici Ab direktiflerini kontrol etmeli. Uygunluk değerlendirmesi ürünün tabi olduğu tüm direktifleri kapsamalı Üretici At uygunluk beyanı ile ürüne işareti iliştirmeli. Direktif kapsamında üçüncü bir onaylı kuruluş değerlendirmeye dahil edilmeli.
Ce Belge fiyatı 2022 / 2023 yıllarında ortalama 1.500,00 TL' den başlayarak 120.000,00 TL' ye kadar değişir.
Sorgulama için onaylanmış kuruluşun verdiği CE belgesi üzerinde belirtilen numaranın girilmesi gerekir. Belgeyi veren kuruluşun onaylanmış-yetkili kuruluş olup olmadığıda sorgulanmalıdır. Kuruluşun akreditasyon geçerliliği Avrupa Birliği resmi web sitesinden sorgulanmalıdır.
KKD konusunda mevzuat hazırlama ve piyasa gözetimi ve denetimi görevi, 97/9196 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına verilmiştir.
e) Kişisel koruyucu donanımlar, işveren tarafından ücretsiz verilir, imalatçı tarafından sağlanacak kullanım kılavuzuna uygun olarak bakım, onarım ve periyodik kontrolleri yapılır ve ihtiyaç duyulan parçaları değiştirilir ve hijyenik şartlarda muhafaza edilir ve kullanıma hazır bulundurulur.
Hiçbir KKD, çalışanları ergonomik açıdan kısıtlamamalı, özellikle tüm gün KKD kullanması gereken çalışanlarda ekstra rahatsızlık oluşturmamalıdır. Örneğin; konforsuz ayak koruyucuların mantar, egzama gibi hastalıklara neden olduğu bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri