İşletme temel stratejileri; durağan, içsel büyüme, dışsal büyüme ve revizyon stratejileridir (Robbins vd., 2012:230).
İşletme stratejisi, şirketin uzun vadeli hedeflerine ulaşmak için kullandığı bir plandır. Şirketin misyonunu, vizyonunu ve hedeflerini belirler ve bu hedeflere ulaşmak için gerekli eylemleri ve kaynakları tanımlar.
İlgili 27 soru bulundu
Stratejinin amacı, işletmeyi dış çevre koşulları ile uyumlu duruma getirmektir. İşletmenin kendi yetenekleri, içyapısı ve dış çevre koşulları değişebilir. Stratejinin amacı, bu değişiklikleri birbiri ile uyumlu hale getirerek işletmenin başarılı olmasını sağlamak ve bu başarıyı devam ettirmektir.
Kurumsal strateji, bir organizasyonun uzun dönem hedeflerini belirleyen, kaynakları etkin bir şekilde kullanarak bu hedeflere ulaşmayı amaçlayan bir plandır. Kurumsal strateji, organizasyonun iş modelini, iş yapma tarzını ve rekabet avantajını belirleyen kilit unsurlar arasında yer alır.
İşletmelerin stratejileri misyonlarına dayanır.
İşletmeler büyüme hedeflerine ulaşmak için alternatif stratejiler belirler ve bunları, uygulamaya çalışır. Igor Ansof tarafından ortaya konulan ve en yaygın kullanılan büyüme stratejileri pazara nüfuz etme, pazar geliştirme, ürün geliştirme, çeşitlendirmedir.
Stratejik yönetim, bir şirket ve organizasyon'un amaç ve hedeflerine ulaşabilmesi için fonksiyon üstü kararların formüle edilmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi bilimidir. Stratejik yönetim, bir işletme'ye genel bir yön sağlar.
STRATEJİ ; BELİRLENEN HEDEFLERE ULAŞMAK İÇİN TEMEL AMAÇLAR, GAYELER VEYA HEDEFLER VE ÖNEMLİ POLİTİKALAR PLANLAR BÜTÜNÜDÜR.... STRATEJİ ; BELİRLENEN HEDEFLERE ULAŞMAK İÇİN TEMEL AMAÇLAR, GAYELER VEYA HEDEFLER VE ÖNEMLİ POLİTİKALAR PLANLAR BÜTÜNÜDÜR.
Bu manada üretim faktörlerinin mülkiyetine göre işletmeler: özel işletmeler, kamu işletmeleri, karma işletmeler ve yabancı sermayeli işletmeler olarak 4 farklı grup altında sınıflandırılabilir. işletmelerdir.
Strateji, bir analiz sürecidir. Kullanılacak metotların sonuçlarını önceden tespit etmenize olanak tanıyan bir düşünme sistemi barındırır. Bu düşünme yöntemi, mantık ilkeleri ve ilişkileri üzerine kurulmuş, karar verme ve kararlar içindeki engellerin kaldırmasıyla ilgilidir.
Strateji bir planlama işi değil, bir geleceği inşaa etme işidir. Geleceği şekillendirme işidir. Strateji değişime uyum sağlamak değil, değişime yön verme işidir. Strateji kızıl okyanuslarda rekabet etmek değil, mavi okyanuslar bulmak ve rekabetten çıkmak işidir.
Strateji kelimesi dilimize Fransızcadan geçmiştir ve orijinali ''strategie'' şeklinde yazılır. Ayrıntılı plan anlamına gelen strateji sözcüğü, pazarlama, reklam ve halkla ilişkiler gibi farklı alanlarda proje hazırlama ve geliştirme manasında kullanılır.
Örgütlerde stratejik karar vermede üç tür düzey bulunmaktadır. Bunlar; örgüt düzeyi (birlik düzeyi), iş ünitesi (işletme) düzeyi ve görevsel (fonksiyonel) düzeydir.
Yeni bir işletme de olsanız, bir süredir çalışıyor da olsanız, değişimin beş döngüsünü öğrenmeniz akıllıca olacaktır; başlangıç, büyüme, olgunluk, geçiş dönemi ve intikal.
Karma Stratejiler, işletmenin temel stratejilerin birkaçını aynı zamanda izlemesi veya kullanması ile oluşan strateji türüdür. farklı pazar platformunda (belirli ve dar bir yelpazede) uygulanmasıdır.
Stratejik planlama, örgütün içinde bulunduğu çevre unsurlarının analizi ile başlar ve işletmeyi etkilemesi olası dışsal faktörlerin analizi ile devam eder. Her iki analiz sonucunda örgütün önündeki fırsatlarla, karşılaşabileceği zorluklar ortaya konmaya çalışılır.
İşletmenin özellikleri nelerdir? Piyasa ortamında ve piyasa için faaliyet gösterir. Başkalarının ihtiyaçlarını karşılarken sahibine kâr sağlama amacı barındırır. Varlığını sürdürmek ve büyümek için çaba sarfeden dinamik bir yapıya sahiptir.
Fonksiyonel stratejiler genel anlamda işletmenin pazarlama, üretim, tedarik, finansman, insan kaynakları ve araştırma - geliştirme faaliyetlerinin nasıl yapılacağına ilişkin kararlarla ilgilidir. geçerliliği ve hizmet konusunda işletmenin rekabet gücünü etkileyen önemli faktörler arasındadır.
Büyüme stratejisi, bir şirketin daha fazla kişiye ulaşmak ve her açıdan daha büyük bir kurum olma hedefini gerçekleştirmek için ortaya koyduğu plandır. Şirketin pazar payı ve gelirini artırmak, ortaya konulan ürün veya hizmetleri iyileştirmek büyüme hedefi stratejilerine giren önemli noktalardır.
Hangi yönlerde rekabet yarışına girebileceğimize ilişkin, beş alternatiften söz edilebilir: Geri çekilme, pazara sızma, ürün geliştirme, pazar geliştirme ve çeşitlendirme.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri