TRÜF YAĞI NASIL YAPILIR? Bu yağ, trüf mantarının sıkılmasıyla elde edilir. Hazır satılanların aksine trüf yağı bir zeytinyağı bazı ile yapılır. Trüf yağının elde edilmesinde kullanılan zeytinyağı miktarına göre fiyatı da farklılık gösterir.
Trüf mantarının zeytinyağı içerisine aromasını katması ile elde edilir. Yağın içerisindeki trüf aroması oranı düşük olsa da, yoğun bir kokusu vardır. Bu nedenle yemeklerde az miktarda kullanılması gerekir. Beyaz ve siyah olmak üzere 2 çeşit trüf mantarı bulunur.
Trüf yağı, toprağın altında yetişen ve değerli bir mantar türü olarak bilinen trüf mantarından elde edilen bir yağdır. Trüf yağı yemeklerin lezzetini arttırmak için kullanılmaktadır. Genellikle makarna, pizza ve sebze yemeklerinin üstüne dökülerek kullanılmaktadır.
Trüf yağının mutfakta kullanım alanı oldukça geniş olmaktadır. Bu yağ bütün yemeklerde kullanılabilirken makarnalarda, çorbalarda, balık yemeklerinde, omletlerde, sebze yemeklerinde, risotto yapımı sırasında ve salatalarda da kullanılmaktadır.
Trüf, afrodizyak etkisi çok yüksek bir besindir. Trüf mantarı ve trüf yağı, çok eski yıllardan beri cinsel gücü artırıcı olarak kullanılıyor. Trüf yağı ayrıca antioksidan özelliklere sahip polifenoller bakımından zengindir, böylece oksidatif hasarı ve hücre hasarını önler.
İlgili 43 soru bulundu
Bu mantar türü dünyadaki en pahalı yiyeceklerden biri. Bu mantarın pahalı olma nedeni ise mevsiminin ve raf ömrünün kısa olması. Ayrıca mantar toplanırken hâlâ bazı yerlerde köpeklerle koklanarak aranıyor. Oldukça sınırlı bir alanda ekilebiliyor.
Trüf yağı, toprağın en az 5 santimetre altında bulunan ve çok değerli bir mantar türü olan trüf mantarından elde edilir. Yoğun bir aromaya sahip olan trüf yağı az miktarda kullanılsa bile yemeklere yeterli tadı verir. TRÜF YAĞI NASIL YAPILIR? Bu yağ, trüf mantarının sıkılmasıyla elde edilir.
Kilosu 15 bin lira olan trüf mantarında, ekonomiye 5 yılda 1 milyar 530 milyon TL katkı sağlayacak. Dünyadaki üretiminin giderek azalması ve talebin her geçen gün artması nedeniyle fiyatları yükseliyor.
Derin bir tencereye kızartma yağını koyup kızdırın. Donuk patatesleri ekleyip kızartın. Kızaran patatesleri derin bir kaba alıp baharat ve Egemden Trüf Aromalı Zeytinyağını gezdirip iyice karıştırın. Tabağa alıp servis edin.
Trüf mantarını omletin üzerine rendeleyerek tüketebilirsiniz. Yağın aromayı hapsetmesi sebebiyle yağ, krema, yumurta içeren yemeklerde de sıkça kullanılır. Bunların dışında salatalarda, et yemeklerinde, kömürde pişirerek ya da füme olarak da tüketilebilir.
Özel bir mantar türü olan trüf mantarı tohumu zor elde edilen bir tohumdur. Trüf mantarı diğer mantarlar gibi sporla üremez. Doğada nadide şekilde yetişen trüf mantarı meşe ağaçlarının kökleriyle beslenerek oluşurlar. Tohumunu bulmak neredeyse mümkün olmasa da meşe ağacına aşılanan fidelerle üretimi yapılmaktadır.
Trüf mantar aromalı sızma zeytinyağı genelde makarnalarda, soslarda, risotta ve garnitür çeşitlerinde kullanılır.
Mantarın miktarında en ufak bir kayıp yaşanmaması için, her biri bıçakla soyularak değil, özel fırçalarla dikkatlice fırçalanarak temizleniyor. Bildiğiniz gibi, beyaz trüf mantarı genellikle çiğ olarak, makarna, risotto, salata ve yumurtaların üzerine rendelenerek servis ediliyor.
Trüf yıkanmaz, yıkanırsa aromasını kaybeder diye yanlış bir bilgi vardır. Bu bilgiye itibar ederseniz trüf siğilleri içindeki toz ve toprakları da yemiş olursunuz. Trüfün tad ve aroması dış yüzeyinde değil kabuk altındaki dokusundadır. Temizlenmiş trüflerin kağıt havlu ile nemi alınır.
Son olarak kabuğunu soyduğumuz 500 gram kültür mantarını da ince ince dilimleyelim. Tavamıza 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ veya zeytinyağı alalım.
PÜF NOKTALARI
Çıtır çıtır patates kızartması için soda kullanılabilir. Bunun için bir kasede soda ve tuzu karıştırın ve patates dilimlerini içine ekleyin. Yarım saat kadar beklettikten sonra patatesleri süzüp kızartın. Soda ile patatesleriniz leziz ve kıtır kıtır olacak.
Ayçiçek yağı, mısır özü gibi yağlar ısıya diğer yağlar kadar dayanıklı değillerdir. Kızartma yaparken ısıya en dayanıklı yağlardan biri olan zeytinyağını kullanmanızı öneririz. Zeytinyağı hem daha az yağ çekmesini hem de lezzetinin çok daha hafif olmasını sağlayacaktır.
Maden suyunda bekletilen patatesleri ardından süzün ve güzelce kurulayın. Kızgın yağda kızarttığınızda çıtır çıtır olacak ve servise hazır hale gelecekler. * Kızartma yağının belirlenen ısıda olmasına dikkat edin. Kızgın yağda kızartılmayan patatesler fazla yağ çektiği için neredeyse hamur olarak çıkacaktır.
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor. Samsun'da Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan yıllık yaklaşık 225 kilo trüf mantarı toplanabilecek.
Trüf mantarı toplamak isteyen vatandaşların öncelikle yerel orman işletme müdürlüklerine müracaat ederek izin almaları gerektiğini belirten AKSOY, "Buradan alınan izin belgesiyle trüf mantarını topladıklarında miktarı tespit edilmeli, bedeli yatırılarak mutlaka taşıma belgesi alınmalıdır.
Dünyanın en pahalı mantarlarından biri olarak bilinen “trüf”ü, özel eğitimli köpekler buluyor. Yüksek koku duyuları ve hareketli halleriyle arazide dolaşan radar köpekler toprağın altındaki mantarı saniyeler içinde tespit ediyor.
Trüf mantarı nedir? Halk arasında domalan ya da keme mantarı olarak da anılan trüf mantarı, dünya üzerinde en çok Fransa, İspanya ve İtalya'da üretimi yapılan, ülkemizde ise Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetiştirilebilen çok özel bir mantar türü.
Dünyada “kara elmas” olarak adlandırılan trüf mantarları İspanya, Fransa, İtalya ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu Akdeniz iklim kuşağında doğal olarak yetişmektedir.
Trüf mantarı, mantar ailesinin Ascomycetes sınıfına ait bir türüdür. Genel olarak meşe ve fındık ağacıyla mikorizal ortaklık oluşturarak yetişir. Kendine özgü aroması ve tadı olan bu mantar, dünyaca ünlü şeflerin ve aşçıların ilgi odağıdır. Yüzeyi sert kabuklarla kaplı oluğu için soyulması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri