KKM ise kur riskini tamamen kamunun üstlenmesine neden olan bir araçtır. Eğer kur artarsa, aradaki farkı bizzat devlet kendi ödemeyi taahhüt etmektedir. Nitekim 2022 yılında KKM'nin devlete maliyeti yaklaşık 200 milyar lira civarında olmuştur.
"KKM ödemelerinin Merkez Bankası için bir gider niteliğinde ve Merkez Bankası'nın zararını para basarak karşılaması da tercih edilen bir durum değil. Merkez Bankası bu şekilde itibar kaybedebilir.
Kara, Merkez Bankası'nın “diğer” kalemindeki giderin bu zarara eklenmesi gerektiğini belirtiyor: “2022'de KKM'nin Hazineye maliyeti 92,5 milyar TL olmuştu. TCMB'ye maliyetini bilmiyorduk, bugünkü Yıllık Rapor ipucu veriyor. TCMB'nin kar/zarar tablosundaki “diğer” kalemi 89 milyar TL'ye işaret ediyor.
Bu hesap türü, Türk Lirası'ndaki değer kaybından endişe duyanlar için mantıklı bir seçenek olabilir. Döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için: Kur korumalı mevduat hesabı, döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için mantıklı bir seçenek olabilir.
Bu miktar, kurda yaklaşık yüzde 26'lık bir artış olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla “kur korumalı mevduat hesabı” sahibi yüzde 16'lık faizin üzerine, kur farkından doğan kazancını da Hazine'den alacak. Yani 24 Aralık günü kur korumalı mevduat hesabına 10 bin lira yatıran bir kişi, 2 bin 627 lira kâr elde etmiş olacak.
İlgili 39 soru bulundu
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı Nedir? Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı, TL cinsinden USD, EUR ve GBP kurunun vade sonunda faiz oranından daha fazla artması durumunda kur farkı koruması sunan rekabetçi bir vadeli mevduat üründür.
KKM'de azami yıllık faiz Merkez Bankası'nın politika faizinin 300 baz puan üzerisi olarak belirlendi. Eğer dolar kuru yerinde saymış olsaydı 22 Aralık'ta yatan 100.000 TL'ye yıllık yüzde 17'lik azami faiz oranından hesaplandığında 3 ayda (92 gün) 4.284 TL yatırılacaktı.
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat hesabı dolar düşerse nasıl işler? Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat hesabının endekslendiği döviz düşerse kur korumalı mevduat faiz oranları dikkate alınarak hesaplanan gelir müşteri hesabına yansıtılır.
Hesap vadesinden önce kapatıldığı takdirde, hesabın vade başlangıç tarihindeki TCMB kuru ile hesabın kapatıldığı tarihteki TCMB kurundan hangisi düşükse hesap bakiyesi o kur üzerinden güncellenecektir. Diğer bir ifade ile kurun düştüğü durumda anapara eksilmesi olabilecektir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kur korumalı TL vadeli mevduata ilişkin belirlediği esaslara göre vadeden önce hesap bozulursa hem faizden hem de kur korumasından yararlanılamıyor ve ana parada eksilme meydana geliyor.
Özetle söylemek gerekirse faizi, enflasyonun altına çekerek yarattığımız feci tablo ile geldiğimiz durum şöyledir: (1) Bankaların müşterilerine ödemesi gereken faizin kısmen yerini almış olan KKM primleri Hazine ve Merkez Bankası üstlenmekte ve halkın vergileriyle ya da para basarak bu ödemeler yapılmaktadır.
KKM'yi bitiren KKM sahibi 2.3 Milyon TL'lik KKM sini, yeniden, 100 bin dolar DTH olarak tutmaya karar verdi. Bunun için 2 Milyon 300 Bin TL verip bankadan 100 Bin Dolar talep edecek. Doğal olarak banka bu 100 Bin Dolar'ı MB'den alacak. Artık, MB'nin varlığında 100 bin dolar rezerv değil, 2.5 Milyon TL nakit olacak.
✔ Kur artışı, mevduat sahibine ödenen faizden yüksek olduğu sürece, döviz cinsi KKM'nin, TCMB'ye aktarılan döviz bir çırpıda harcanmadıkça, TCMB'ye ne zarar ne da kâr yazdırdığı belirtilebilir. Ancak, döviz bir çırpıda harcanıyorsa, lira cinsinden KKM'ye benzer bir zarar ortaya çıkıyor.
Müşterilerimizin Türk Lirası mevduatına belirlenen faiz oranında getiri sunarken aynı zamanda birikimlerinin yabancı para karşısındaki değerini koruyan vadeli mevduat hesabıdır. Bu hesabın aslında temelde vadeli mevduat hesabına benzer olduğunu söyleyebiliriz.
ALO 190 Fetva Hattı 'kur korumalı mevduat' uygulaması için "Vadeli mevduatta da faiz geçerli kur korumalıda da. Sonuçta banka fazlalık veriyor, yani faiz tahakkuk ediyor. Bu yüzden sakıncalı, haram" ifadesini kullandı
Gerçek ve tüzel kişi müşterilerine kur korumalı mevduat hesabından faydalanma fırsatı veren kurumların arasında şu bankalar yer alır: Ziraat Bankası Yapı Kredi. İş Bankası
Normal koşullarda kişi kur riskini kendisi üstlenmektedir. KKM ise kur riskini tamamen kamunun üstlenmesine neden olan bir araçtır. Eğer kur artarsa, aradaki farkı bizzat devlet kendi ödemeyi taahhüt etmektedir. Nitekim 2022 yılında KKM'nin devlete maliyeti yaklaşık 200 milyar lira civarında olmuştur.
Dolarizasyonu engellemek için icat edilen “Kur Korumalı Mevduat (KKM)” uygulaması, 21 Aralık 2021 tarihinden itibaren hayatımızda. Yasal düzenleme gereği 31.12.2023'te sona ermesi gerekiyor.
Eylül ayının ortasında Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, 6 aya kadar vadeli kur korumalı mevduat (KKM) hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 15'ten yüzde 25'e yükseltilmişti. Geçen gelen düzenlemeyle ise kur korumalı hesapların TL mevduat sayıldığı komisyon uygulaması sona erdi.
Kur korumalı mevduat hesabı , Türk Lirası'nın vade sonunda dolar, euro veya sterlin gibi dövizler karşısında faiz oranından daha fazla artması durumunda aradaki fark ödenmesini gerektiren, rekabetçi bir mevduat üründür.
Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı Nedir? Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı müşterilerimize avantajlı TL faiz oranında getiri sağlayan ya da kurun faiz oranından daha fazla artması durumunda kur farkı korunması sunan bir vadeli mevduat ürünüdür.
6 ay vade % 3,00. 12 ay vade % 4,00 faiz oranları üzerinden ek ödeme yapılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri