Kıl dönmesi için birçok farklı tedavi mevcuttur: Cımbızla alınabilir (ancak bu acı verici olabilir) veya döndürülebilir bir tıbbi cihazla yerinden çıkarılabilir. Kronik olarak kıl dönmesi yaşayan bazı kişiler, kıl büyümesini tamamen önlemek için lazer tedavisi veya elektroliz kullanmaktadırlar.
Zaman içerisinde de enfeksiyon ile birlikte kıl dönmesi apsesi söz konusu olmaktadır. Kıl dönmesini eve cımbız ya da benzer bir şey ile çekip çıkarmak, o bölgeyi daha şiddetli ağrılara maruz bırakabilir. 📌 Prof. Dr.
Eğer kıl dönmesi sorunundan kalıcı olarak kurtulmak isterseniz bunun tek yolu lazer epilasyondur. Lazer epilasyon uygulamaları sırasında lazer ışınları kıla rengini veren melanin pigmenti tarafından emilir ve kıl kökünde kalıcı hasara neden olur. Böylece işlem yapılan bölgelerde bir daha kıl uzamaz.
Kıl dönmesin bazen sivilceyi andırabilir. Hastaların bazıları bazen apseyi kendileri patlatabilir. Ancak kıl dönmesi apsesinin patlatılması sorunu çözmemektedir. Kıl dönmesi kistlerinin, irinin yanı sıra saç ve diğer döküntülerle dolu olduğunu ve sıkarak her şeyin çıkarılamayacağı bilinmelidir.
Evde kıl dönmesinin tedavisi yapılamaz. Ev içerisinde kılları çıkarmak amacıyla yapılacak bilinçsizce uygulamalar hastalığın biraz daha ilerlemesine ve daha zor tedavi edilebilir hale gelmesine neden olabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Kıl dönmesi apse boşaltma, çoğunlukla poliklinik şartlarında lokal anestezi altında apse üzerinden yapılan küçük bir kesi ile apse boşaltılır ve apse boşluğu (loj) yıkanarak temizlenir.
Tedavi Seçenekleri
Kıl kökü iltihabı genellikle antibiyotikler ile tedavi edilir. Şiddetli durumlarda, doktorlar apseyi drenaj yaparak iltihabın çıkmasını sağlayabilirler. Kıl dönmesi genellikle cerrahi olarak tedavi edilir. Bu işlem sırasında, doktor kıl dönmesini ve çevresindeki enfekte dokuyu çıkarır.
Kıl dönmesi rahatsızlığı tespit edilen kişilerin alabileceği en etkili tedavi cerrahidir. İlaçla tedavi mümkün değildir.
Kıl dönmesi (pilonidal sinüs) iltihaplanıp apse yaptığında yalnızca enfeksiyon tedavisi uygulanmalı. Cerrahi olarak boşaltılmalı.
Bu gibi durumlarda acil müdahale gerekir. Kıl dönmesi tedavisi iki aşamalı olmalıdır. İlk olarak hastalığın oluşturduğu apse temizlenmelidir. Apse; lokal anestezi ile boşaltılır, içi temizlenip yıkanır ve antibiotikli pomadlarla kapatılır. Asıl operasyon bir süre sonra gerçekleştirilir.
Kıl kökü iltihabı (Folikülit) genellikle tıbbi tedavi olmaksızın geçer. Sıcak kompresler ve kaşıntı önleyici kremler gibi kişisel bakım önlemleri, belirti ve semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.
Eğer kıl dönmesi var ise hastaların mutlaka uzman bir doktora başvurmaları gerekmektedir. Çünkü ne kadar erken dönemde hastaneye gidilirse bu durumdan kurtulmaları o kadar erken olacaktır. Aynı zamanda ameliyat dışındaki seçeneklerinde geç olmadan uygulanması mümkün olabilmektedir.
Kıl dönmesi tedavisi için kara merhemler çok kullanılmaktadır. Bu kremler ihtiyol pomad dediğimiz antibakteriyel dezenfektan bir kremdir. Bu kremler alışkanlık ve kültürden geldiği için her kabaran yere sürülmektedir. Bir zararı yoktur ancak sanıldığı kadar avantajı da yoktur.
Cımbız kullanımı, daha önceki lazer epilasyon seanslarının etkisini azaltmaz, ancak ince tüylerin kalınlaşmasına neden olabilir.
Basit alet sınıfına giren cımbız en çok istenmeyen tüylerin alınmasında yardımcı olmasıyla bilinir. Tüylerin kalınlaşmasını ve batık oluşmasını engeller. Cımbızla küçük tüyleri dahi alırken kökten alırsınız. Cımbız kullanarak kaş ve bıyık almak diğer yöntemlerle kıyasla daha uzun sürecek bir işlemdir.
Kökü ile alınırsa çıkmaz fakat yayılma durumu varsa farklı bir konumdan tekrar çıkar.
Kıl dönmesinin iyileşmesi çoğunlukla kendiliğinden olur. Herhangi bir cerrahi müdahale veya ilaç kullanılmasına gerek duyulmaz. Ancak bazı durumlarda doktorlar ölü deri hücrelerinin atılmasına yardımcı olması açısından birtakım ilaçlar önerebilirler.
Akıntıya kötü bir koku da eşlik eder. Bazen kanlı akıntı da görülebilir. Kıl dönmesinde görülen diğer belirtiler ise makatta kaşıntı, kızarıklık, şişlik ve ağrıdır. Zaman içinde ağrı o kadar şiddetli bir hâl alır ki, hasta artık günlük aktivitelerini yerine getiremeyecek hale gelir.
Kıl dönmesi tedavisi cerrahi ve lazer yöntemleri ile yapılabilmektedir. Lazer ile tedavi cerrahi tedaviye göre daha avantajlı olduğu için hastalar tarafından tercih edilen bir yöntemdir. Kıl dönmesi sonrası iyileşme süreci ortalama yedi-on iki gün arasındadır.
Kıl dönmesi bitkisel yollarla tedavi edilebilir: Kıl dönmesi sorunu cerrahi tedavi ve lazer yöntemi ile tedavi edilebilir. Bitkisel tedavilere sonuç veren bir hastalık değildir.
Ameliyatsız kıl dönmesi tedavisinin ana prensibi, normal dokuya dokunmayarak, kıl keseciğinin alınarak ortadan kaldırılmasıdır. Tıpta buna drenaj tedavileri de denir. Ameliyatsız tedavilerde pilonidal sinüs kesesi, lokal anestezi ile uyuşturulur ve ilgili bölge, kıl kesesinden temizlenir.
Kıl Dönmesi Ameliyatsız Nasıl Geçer? ilaçlar ile yapılabilmektedir. Lakin iltihaplı kıl dönmesinde kıllar içinde bulunduğu için müdahale edilmesi gerekebilmektedir. Kıl dönmesinin ameliyatsız tedavi yöntemleri uygun hastalarda uygulanır.
Akıntı: Kıl dönmesi ile birlikte görülebilen bir diğer belirti akıntıdır. Rahatsızlığın oluştuğu bölgenin iltihaplanması ve sonunda bu irinin akması sonucunda sürekli olarak akıntı görülebilir. Zaman zaman bu akıntılar kanlı şekilde de görülür. Dolayısıyla akıntı çok ciddiye alınması gereken belirtilerdendir.
Kıl dönmesine bağlı olarak gözlemlenen akıntı zamanla bakterilerin etkisi ile o bölgenin iltihaplanması sonucu yeşil hale gelmektedir. Akıntı beraberinde kötü bir kokuya da sebep olmaktadır. -Bazı durumlarda akıntı kanlı da olabilmektedir. Makat bölgesinde , kaşıntı, kızarıklık, şişlik ve ağrı meydana gelebilmektedir.
Kıl dönmesi apsesi durumunda halk arasında kara merhem diye bilinen pomadın (ham petrol özelliğindeki karışımın sülfürik asit ile muamele edilerek suda çözünür hale getirilmiş şekli) sürülmesinin etkili olduğu ancak soruna geçici bir çözüm ürettiği bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri