AMELİYAT GÜNÜNDEN BİR GÜN ÖNCE Operasyon sonrası bir süre banyo yapamayacağınız için öncesinde banyo yapmak hijyen açısından faydalı olacaktır.
Ameliyat öncesi gece ılık duş alın, saç spreyi, jöle kullanmayın. Erkek hastaların sakal traşı olması gerekir. Ameliyat saatinizden 8 saat önce yeme, içmeyi kesmelisiniz. Ameliyat saatinden iki saat önce hastanede olmanız gerekir.
Ameliyat sabahı veya geceden duş alın veya banyo yapın, sabah dişlerinizi mutlaka fırçalayın (su yutmadan…) Makyaj yapmayın, ojelerinizi silin, kontakt lenslerinizi çıkarın. Mücevherat, nakit para ve değerli eşyalarınızı evde bırakın.
Tüyler cerrahi alana engel olmadığı sürece temizlemeyin, Tüy temizliğini ameliyattan hemen önce gerçekleştirin, Tıraş makinesi ya da tüy dökücü krem kullanın, jilet kullanmayın, Ameliyathanedeki tüm jiletleri ortadan kaldırın ve Tüy temizlik protokolü oluşturun.
İlgili 23 soru bulundu
Modern operasyon sürecinin ön hazırlıkları adet dönemindeki bir kadının ameliyata girememe sorununu ortadan kaldırıyor. Çünkü önceleri olası fazla kanamalar bir risk oluşturacağından hekimler ameliyatı erteleyebilmekteydi ancak günümüzde böyle bir problem bulunmuyor.
9. Hastaneye yatış için gelirken, size ait özel eşyalarınızı getirmeniz yararlı olacaktır. Bardak, kaşık, çatal, diş fırçası ve diş macunu, yedek iç çamaşır, terlik, gecelik, pijama tarak, ıslak mendil, kâğıt havlu, içme suyu… vs. Kıyafet olarak rahat giyilip çıkarılan önden düğmeli kıyafetler tercih edilmelidir.
Ameliyat öncesinde hastaya ameliyat önlüğü giydirilir. Bu önlüğün altında iç çamaşır dahil hiçbir kıyafet olmamalıdır.
AMELİYATTAN 1 GÜN ÖNCE
Su yutmamaya özen göstererek ameliyat gününden bir gün önce gece ve ameliyat sabahı dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Kullandığınız ilaçların listesini hazırlayıp yanınızda getirin. Düzenli kullandığınız ilaçlar dahil olmak üzere herhangi bir ilacı almadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
Anestezinin beyne etkisini açıklamak için birkaç teori olsa da görüş birliği yoktur. En sık kullanılan tıbbi işlemlerden biri olmasına rağmen hala bilinmeyen özellikleri vardır. İnsanlar genel anestezi sırasında rüya görmez.
Normal banyonuzu alabilirsiniz, yaralarınızın etrafındaki ince kabuklar yumuşayarak kendilerinden düşecektir. Yaralarınıza sabunlu su değmesinin sakıncası yoktur. İlk zamanlarda banyo yaparken oturur şekilde duş almanız size kolaylık sağlayacaktır.
Ameliyattan bir gece önce banyonuzu yapıp, iyi bir uyku uyumaya dikkat ediniz. Ameliyat sabahı size bildirilen saatte hastanede olmaya özen gösteriniz. Hastaneye gelirken rahat kıyafetler giyiniz, makyaj yapmayınız, oje ve takı kullanmayınız. Değerli eşyalarınızı evinizde bırakınız.
Dikişlerin alınma süresi tamamen yapıldığı bölgeye göre değişiklik gösterir. Aynı zamanda yaranın yerine ya da dikişin derinliğine göre bölgeye su değdirmeme süresi de değişmektedir. Dikiş sonrası bölgeye genel olarak 48 saat hiçbir şekilde su değmemesi gerekmektedir.
Ameliyat sonrası ne zaman duş alabilirim? Ameliyattan bir gün sonra hastalarımıza akşam duş almalarını öneriyoruz. Sonrasında herhangi bir pansuman yapılmasına gerek olmamaktadır. Cildi dikerken kullandığımız dikiş materyali eriyebilir özellikte olduğundan cilt dikişlerinin aldırılmasına da gerek olmamaktadır.
Ameliyattan Önce Aç Olmanın Önemi. Anestezi verilecek hastaların midesi boş olmalıdır. Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir.
Bunun için genellikle 6-8 saatlik açlık süresi uygundur. Berrak içecekler (şekersiz çay ve su gibi) ameliyattan 2 saat öncesine kadar ilaç vb. almak için içilebilir. Eğer her şeye rağmen bu zaman içerisinde bir şeyler yiyip içtiyseniz bunu mutlaka doktorunuza söylemelisiniz.
Ameliyathanede hava neden soğuk tutulmaktadır? Enfeksiyonların önlenmesi amacı ile ameliyat salonları soğuk tutulmaktadır. Hastaların bu durumdan etkilenmemesi için ısıtıcı battaniyelerle örtülmektedir.
İçilebiliyorsa şekersiz, sütsüz kahve içilmelidir. Narkoz en çok idrar yoluyla atılır. Bunun için bol sıvı tüketilmelidir. Kas hareketi ve enerji üretimi için yemek yemek önemlidir.
Ameliyat yüzüstü pozisyonda ve genel anestezi altında yapıldığından ameliyata kadar bir şey yiyip içilmemelidir. Aksi halde kusma durumunda akciğerlere mide sıvısı kaçar ki bu ciddi sonuçlar doğurabilen bir durumdur. Ameliyattan 3-4 saat sonra ağızdan su ve meyve suyu benzeri sıvılara başlanır.
Uzmanlar uyarıyor, uyurken iç çamaşırınızı çıkarın!
Michigan Eyalet Üniversitesinden Nancy Herta iç çamaşırı uyuma ile ilgili yaptığı açıklama ise şöyle: “Uyurken, ter ve havasızlık yüzünden vajinanız nemleniyor. İç çamaşırınız da bu nemi hapsediyor ve tüm kötü bakterileri üretmeye başlıyor.
Anestezi ise hastanın ameliyat sırasında hiçbir ağrı hissetmemesi, mümkün olduğunca hareketsiz kalması ve bütün bunlar olurken de yaşamsal fonksiyonlarının korunması işlemleri şeklinde tanımlanmaktadır.
Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir.
Kıyafetler vücuttan ortama dökülen mikroorganizmaların miktarını azaltarak, mikroorganizmaların yayılmasını, hastanın enfeksiyon alma riskini düşürürler. Yarı yasaklı (kısıtlı) ve tam yasaklı (kısıtlı) ameliyathane alanlarına giren herkes için uygun ameliyat- hane giysilerinin giyilmesi bir zorunluluktur.
Türkçe Okunuşu: Bismillahi arkıyke min kulli şeyin yu'zike min şerri kulli nefsin ev aynin hasidin, Allahu yeşfike bismillahi arkıyke. Hz. Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- bir rahatsızlıkları olduğu zaman Muavvizeteyn sûrelerini okur, kendi üzerine üfler ve onu eliyle üzerinden silerdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri