Fenol Tedavisi: Ameliyatsız kıl dönmesi tedavilerinde en başarılı ve en çok başvurulan yöntemlerden biri fenol tedavisidir. Fenol tedavide; iltihaplı akıntı olan delikler genişletilir, içindeki kıl yumakları ve iltihap tamamen temizlenir. Son olarak oluşan boşluğa kristalize fenol verilerek tedavi tamamlanır.
Kıl dönmesinin olduğu bölge çıkartıldıktan sonra kesi katları karşılıklı olarak kat kat dikilir. En son ciltte tamamen dikilerek kapatılır,yara pansumanla kapatılır,ancak bir-iki gün sonra pansuman çıkartılır,yara açık bırakılır. - Ağrılıdır,özel yatış pozisyonu gereklidir. Yara izi olur (kabul edilebilir düzeydedir).
Çünkü ihmal edildiği zaman zorlu bir sürece giren bu rahatsızlık erken teşhiste mikrosinüsektomi-lazer yöntemiyle çok kolay tedavi edilebilmektedir. Halk arasında ameliyatsız lazer diye tabir edilen mikrosinüsektomi yöntemi lokal anestezi ile yapılan ve yaklaşık 5-10 dk süren bir müdahaledir.
Kıl dönmesi (pilonidal sinüs) apsesi; pilonidal sinüs kisti oluştuktan sonra kist içine biriken ve çoğalan kıllarla oluşan kist boşluğu büyür, en çok görülen yer kuyruk sokumu bölgesi olduğu için kuyruk sokumu bölgesinde 1 ya da birkaç tane pilonidal sinüs boşluğu ile ilişkili delikler oluşur.
Kıl dönmesi ameliyatı sonrası yara ne zaman iyileşir? İyileşme, akıntının azalması ve yaranın kapanması olarak ifade edilecek olursa minimal invazif (Fenol, lazer vb.) yöntemler sonrasında kısa süre içerisinde gerçekleşir.
İlgili 21 soru bulundu
Sonuç olarak kıl dönmesi iyileşme süreci 7-12 gün arasıdır.
Fenol Tedavisi: Ameliyatsız kıl dönmesi tedavilerinde en başarılı ve en çok başvurulan yöntemlerden biri fenol tedavisidir. Fenol tedavide; iltihaplı akıntı olan delikler genişletilir, içindeki kıl yumakları ve iltihap tamamen temizlenir. Son olarak oluşan boşluğa kristalize fenol verilerek tedavi tamamlanır.
Çoğu zaman deride sadece küçük bir veya birkaç delik görülür. Bazen deliklerin içerisinden kılların ucu görülebilir. Özellikle genç yaştaki erkeklerde (15-35 yaş) ve uzun süre oturan kişilerde daha yaygın olduğu bilinmektedir.
Kıl dönmesi için birçok farklı tedavi mevcuttur: Cımbızla alınabilir (ancak bu acı verici olabilir) veya döndürülebilir bir tıbbi cihazla yerinden çıkarılabilir. Kronik olarak kıl dönmesi yaşayan bazı kişiler, kıl büyümesini tamamen önlemek için lazer tedavisi veya elektroliz kullanmaktadırlar.
Kıl dönmesin bazen sivilceyi andırabilir. Hastaların bazıları bazen apseyi kendileri patlatabilir. Ancak kıl dönmesi apsesinin patlatılması sorunu çözmemektedir. Kıl dönmesi kistlerinin, irinin yanı sıra saç ve diğer döküntülerle dolu olduğunu ve sıkarak her şeyin çıkarılamayacağı bilinmelidir.
Şayet çatal diye ifade ettiğiniz kuyruk sokumu bölgesi veya iki kalçanın birleştiği orta nokta ise, buradaki delikler sıklıkla kıl dönmesi veya pilonidal sinüs diye adlandırılır. Kıl dönmesinin olgunun durumuna göre ameliyatsız veya ameliyat ile tedavisi gerekir. Burada mıuayene esastır.
Evde kıl dönmesinin tedavisi yapılamaz. Ev içerisinde kılları çıkarmak amacıyla yapılacak bilinçsizce uygulamalar hastalığın biraz daha ilerlemesine ve daha zor tedavi edilebilir hale gelmesine neden olabilir.
Kıl dönmesi sorunundan uzak durmak istiyorsanız mutlaka kişisel hijyene önem vermelisiniz. Özellikle bu rahatsızlığın ortaya çıkacağı bölgelerdeki kıllar lazer epilasyon ya da tüy dökücü krem gibi etkenlerle ortadan kaldırılmalıdır.
Yara, batikonla silindikten sonra yüzeyine yaradan biraz büyük ve yarayı tamamen kapatacak steril gazlı bez konup yapışkan bantla kapatılır. Bu işlem için ortasında değişik büyüklükte gazlı bez bulunan hazır paketlenmiş steril yapışkanlı bantlar vardır ve bunların kullanılması daha kolaydır.
Kıl dönmesi tedavisi için kara merhemler çok kullanılmaktadır. Bu kremler ihtiyol pomad dediğimiz antibakteriyel dezenfektan bir kremdir. Bu kremler alışkanlık ve kültürden geldiği için her kabaran yere sürülmektedir. Bir zararı yoktur ancak sanıldığı kadar avantajı da yoktur.
Genellikle kuyruk sokumunda ortaya çıkan kronik bir enfeksiyon odağı olan kıl dönmesi hastalığında utanma duygusu nedeniyle doktora başvurma süreci gecikebiliyor. Tedavide geç kalınması ise hastalık alanının genişlemesine, apse, ağrı gibi komplikasyonlara yol açarak yaşam kalitesini önemli oranda düşürüyor.
Kıl dönmesi rahatsızlığı tespit edilen kişilerin alabileceği en etkili tedavi cerrahidir. İlaçla tedavi mümkün değildir.
Eğer kıl dönmesi sorunundan kalıcı olarak kurtulmak isterseniz bunun tek yolu lazer epilasyondur. Lazer epilasyon uygulamaları sırasında lazer ışınları kıla rengini veren melanin pigmenti tarafından emilir ve kıl kökünde kalıcı hasara neden olur. Böylece işlem yapılan bölgelerde bir daha kıl uzamaz.
Kıl dönmesi apsesi durumunda halk arasında kara merhem diye bilinen pomadın (ham petrol özelliğindeki karışımın sülfürik asit ile muamele edilerek suda çözünür hale getirilmiş şekli) sürülmesinin etkili olduğu ancak soruna geçici bir çözüm ürettiği bilinmektedir.
Kıl Dönmesi Nasıl Anlaşılır? Kıl dönmesi kalça arasında birikip o alanda kaşıntı ve şişlik gibi şikayetlerle doktora başvurulmasıyla anlaşılabilir. Bu alanda deneyimli bir hekim tarafından yapılan anal muayene sonrasında kıl dönmesi tanısı kesin olarak konulabiliyor.
Eğer bir hastada kıl dönmesi, ağrı-şişlik-kızarıklık şeklinde apseli başlangıçla ortaya çıkmışsa acil ameliyat gerekir. İltihaplı alanın üzerinden yapılan kesiyle apse boşaltılır. Bu genellikle bölgesel uyuşturma (lokal anestezi) altında yapılır. Yara açık bırakılır, dikilmez.
Bazı hastalarda kıl dönmesi başlangıcında sadece antibiyotik tedavisi yeterli olabilir. Aksi takdirde birkaç farklı cerrahi yöntem ile tedavisi yapılır.
Bu konuda ameliyat çözüm yöntemlerindendir. Ancak lokal anestezi ile ameliyatsız kıl dönmesi tedavisi uygulanabilir.
Kıl dönmesi sadece erkeklerde olur: Kıl dönmesi erkeklerle birlikte kadınlarda meydana gelebilecek bir rahatsızlıktır. Kıl dönmesi bitkisel yollarla tedavi edilebilir: Kıl dönmesi sorunu cerrahi tedavi ve lazer yöntemi ile tedavi edilebilir. Bitkisel tedavilere sonuç veren bir hastalık değildir.
Bu gibi durumlarda acil müdahale gerekir. Kıl dönmesi tedavisi iki aşamalı olmalıdır. İlk olarak hastalığın oluşturduğu apse temizlenmelidir. Apse; lokal anestezi ile boşaltılır, içi temizlenip yıkanır ve antibiotikli pomadlarla kapatılır. Asıl operasyon bir süre sonra gerçekleştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri