Sanatçılar eserlerinde kişiliklerini gizlemişlerdir. Eserlerde klasik, değişmeyen tipler oluşturulmuştur. Fiziksel ve sosyal çevre önemli değildir çünkü değişkendir.
“Klasisizme göre sanatın üç temel öğesi vardır: Akıl, sağduyu ve tabiat. Her eser güzelliğini akıldan alır. Sağduyuya uymayan bir anlatımın hiçbir anlamı ve değeri yoktur.
Klasisizm akımı kurucusu Fransız şair Nicolas Boileau Despréaux olarak kabul edilmektedir. Klasisizm temsilcileri arasında ise; tiyatroda Moliere ve Corneille, düzyazıda ise Montaigne ve Madame de La Fayette, şiirde ise Boileau yer almaktadır.
Klasizm sanat akımı “sanat, sanat içindir” anlayışını benimsemiştir. Her sanat dalı, kendi kuralları çerçevesinde ele alınmıştır. Kuralların en yoğun olduğu edebiyatta, Klasizmin etkisi büyük oranda hissedilmiştir. Tiyatro metinlerinde kendini gösteren bu sanat akımı bize önemli eserler kazandırmıştır.
İlgili 28 soru bulundu
Antik Yunan ve Latin sanatını örnek alan, sanat ve edebiyatta akıl ve sağduyuyu, kurallılık ve ihtişamlı söyleyişi, kalıcılık ve açıklığı önemseyen, 17. yüzyıl ortalarından 18. yüzyıl sonlarına kadar etkili olmuş sanat ve edebiyat akımıdır.
Klasisizm, felsefede, edebiyatta ve sanatta aklı ve sağ duyuyu öne çıkaran, düşsel öğeleri ve duyguları geri plana atan bir fikir akımı, yaklaşımdır. 16. yüzyılın sonlarına doğru oluşmaya başlasa da 17. yüzyılda gelişmiş ve etkili olmuştur.
Edebiyatta Klasisizm
Konusu eski Yunan ve Roma mitolojisinden esinlenen klasik akım, 17. yüzyıl'ın II. döneminde Fransa'da ortaya çıktı. Mükemmeliyetçiliğin ön plana çıkarıldığı akımda, konudan çok anlatıma önem verilir ve anadil en güzel biçimde kullanılmaya dikkat edilir.
Örneğin romantizm akımının klasisizm akımına, realizm akımının da romantizm akımına tepki olarak ortaya çıkmıştır. İlk önce Batı edebiyatlarında ortaya çıkan bu akımlar, Türk edebiyatının Batı'ya yönelmeye başladığı Tanzimat edebiyatıyla birlikte kullanılmaya başlanmıştır.
Nicolas Boileau-Despréaux (1 Kasım 1636 - 13 Mart 1711), Fransız şair ve eleştirmen. Klasisizmin kurucusu olarak kabul edilir.
Antik Yunan ve Roma sanatını temel almış olan, tarihselci yaklaşım ve estetik bir tutum taşıyan akıma klasizm denir. Aynı zamanda 1660 ekolü olarak da ifade edilebilir. Sağduyu, akılcılık, uyum, açıklık, evrensellik, idealizm ve güzellik gibi daha birçok farklı temel öğelere sahiptir.
Edebiyatta tezat, birbirinin zıddı olan duygu, düşünce ve durumları; aralarında bir ilgi kurarak aynı cümlede, mısrada veya beyitte dile getirme sanatıdır.
Şinasi'nin Türk edebiyatında batılı tarzda ilk tiyatro eseri olan Şair Evlenmesi adlı piyesi bu gazetede imzasız olarak yayımlandı.
Klasisizm sanat akımının kurucusu Fransız şair Nicolas Boileau-Despréaux'dur. Boileau, 1 Kasım 1636 tarihinde Fransa'nın başkenti Paris'te doğdu. Yazdığı eserler İngiliz Edebiyatını da etkileyen şair, tiyatro oyunu ve eleştiri yazıları da kaleme aldı.
Alman, İngiliz, Amerikan, İskoç, Rus Edebiyatlarında Romantizmin Başlıca Temsilcileri: Johann Wolfgang Goethe. Friedrich von Schiller. Lord Byron.
Hugo, Chateaubriand, Dumas; tiyatro alanında özellike Goethe ve Schiller anılabilir. Tanzimat Edebiyatı'nın pek çok yazar ve şairi (Ahmet Mithat, Namık Kemal, Şemsettin Sami, Abdulhak Hamit, Recaizade Mahmut Ekrem) romantizm akımının etkisindedir.
Bilinen ilk Türk realist roman ise Recaizade Mahmut Ekrem tarafından kaleme alınmış olan Araba Sevdası'dır. Realizm akımı temsilcileri arasında ise Samipaşazade Sezai, Mehmet Akif Ersoy, Halide Edip Adıvar, Halit Ziya Uşaklıgil, Mehmet Rauf ve Ömer Seyfettin yer almaktadır.
Klasisizm akımında akıl ve sağduyu en önemli ölçüttür.
Romantizm, Aydınlanma Çağı'nın rasyonalizm ve bilimsel yaklaşımlarına karşı bir tepki olarak ortaya çıkmıştır. Bu akım, duygusal tepkileri, doğanın güzelliğini, doğaüstü ve fantastik unsurları ön plana çıkarırken, aşk, doğa, özgürlük, bireysellik gibi tamaların yanı sıra duygusallığı da işlemiştir.
Daha çok şiir ve edebiyatta öne çıkan bir akım olan Klasisizm 17. yüzyılda Fransa'da ortaya çıkmıştır. Monarşinin güçlenmesiyle siyasi alanda gözlemlenen düzeni sanat alanını da etkilemesi sonucu ortaya çıkan ve kuralcılık özelliği taşıyan klasisizm nedir?
Fransızcadan dilimize geçen bu kelime genellikle klasizm şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı klasisizm şeklinde olmalıdır.
Klasizm Sanat Akımı, (Klasisizm) Rönesans sanat geleneklerine uygun resim yapma anlayışının hakim olduğu bir sanat akımıdır. Perspektif, ölçü, plan, kompozisyon ve ışık-gölge gibi ana kurallara bağlı kalınarak daha çok realist anlamda resim yapma olarak tanımlanabilir.
Rönesans dönemi Klasizm akımının en önemli temsilcileri ise Leonardo Da Vinci, Michelangelo Buonarotti ve Raffaello olarak dikkat çekmektedir. Saydığımız bu sanatçılar ve Rönesans dönemi tablolarında görülen sanat akımı hakkındaki detaylar ise şu şekilde özetlenebilir.
RÖNESANS (Klasizm)(15.yy 16.yy)
Antik Yunan ve Roma sanatının yeniden doğuşu anlamına gelir. Aslında Avrupa'nın yüzyıllar süren bir uykudan, baskıdan uyanmasıdır. Bilim ve sanat alanında bir patlama yaşanmıştır ve bugünkü Avrupa'nın temelleri atılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri