Nezle ve grip gibi üst solunum yolu hastalıkları gibi belirti veren klima hastalığı, çok kısa bir süre içerisinde alt solunum yollarını da tutarak, akciğerde iltihaplanmaya neden olabilir. Hem hava hem de şebeke suyu yoluyla bulaşabilen klima hastalığı, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri etkilemektedir.
Çok sıcak günlerde terlememek adına açılan klima, ani bir ısı değişimi yaşadığınızda öksürük ve üşütme gibi durumları meydana getirebilir. Bu rahatsızlığın adı da klima çarpması olarak bilinir. Geçici bir nezle yaşatan klima çarpması, en çok da akciğerleri etkiler.
Fatime Yavuz, serinlemek için tercih edilen klimalar konusunda uyardı: Klimalar, kronik bronşit ve astım hastaları açısından rahatlatıcı olabilir. Ancak fan ayarı düşük seviyede olmalı ve direk maruziyet engellenmelidir. Ani sıcaklık ve nem değişimleri nefes daralmalarına neden olur!
Klimadan kaynaklanan lejyonella bakterisinin neden olduğu zatürre, özellikle risk gruplarında ölüme varan sonuçlara neden olabiliyor. Ancak yaz aylarında sadece lejyonella bakterisi zatürreye yol açmıyor.
Klimanın üzerimizdeki olumsuz etkileri arasında göz ve cilt kuruluğu, dehidrasyon, solunum problemleri, bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskinde artış ve baş ağrıları sayılabilir. Bunlara ek olarak yaz nezlesi ve klima hastalığı olarak da bilinen lejyoner hastalığı da yaygın olarak görülen diğer sıkıntılardandır.
İlgili 41 soru bulundu
Klimaların üflediği soğuk hava ve ortama yaydığı tozlar, özellikle alerjik bünyeli kişilerin şikayetlerini ve krizlerini tetikleyerek, astım krizlerinin ortaya çıkmasına ve şiddetli kuru öksürüklerin oluşmasına yol açabilir. Bu nedenle alerjik bünyesi olan kişilerin, ani ısı değişikliklerinden kaçınmaları gerekir.
Klima Kullanımı ve Sağlığa Olumsuz Etkileri
Cilt ve göz gibi hassas bölgelerin kurumasına neden olur. Gün boyu sürekli çalışan klimalar; gürültü kirliliğine, alerjik reaksiyonlara, kronik rinit, farenjit, boğaz ağrısı ve ses kısıklıklarının ortaya çıkmasına da sebep olmaktadır.
Klimalar üflediği soğuk hava ile beraber ortama toz da yayar. Bu durum özellikle, alerjisi olan kişilerin şikayetlerini artırır ve krizlerini tetikler. Şiddetli kuru öksürükler yaşamanızı isteyeceğimiz bir durum değildir.
Klima çarpmasının belirtileri üst solunum yollarını tutan enfeksiyon hastalıkları belirtileri ile benzerlik gösterir. Bu nedenle boğaz ağrısı, öksürük, yüksek ateş, burun tıkanıklığı gibi belirtiler ortaya çıktığında vakit kaybetmeden alanında uzman bir doktora danışılması önemlidir.
Hastalık kendini öksürük, ateş, halsizlik, terleme gibi belirtilerle gösteriyor. Hızla tanı konulup tedavinin başlatılması gerekiyor” diyor. Her iki gruptaki hastalarda da klimanın oluşturduğu ani ısı ve nem değişikliği sıkıntılara neden oluyor.
Klimaların en sağlıklı kullanımının gündüz vakitleri olduğunu dile getiren Atamer, “Geceleri yatarken klima açık yatmak uygun değil. Sürekli olarak soğutma nedeni ile sabah uyandığımızda vücudumuzda kas ağrıları, kas krampları, boğazımızda kuruma, bazen öksürük, bulantı ve kusmaya neden olabilir.
Sürekli soğuk ve kuru hava nedeniyle; baş ve boyun ağrıları, burun tıkanıklığı ve akıntısı, ses kısıklığı, boğaz ağrısı gibi sorunlar baş gösterebilmektedir. Bu nedenle klima ısısının, dış ısıdan 10 derece az olmasına özen gösterin. Çünkü ani ısı değişimleri, his kaybına ya da felce sebep olabiliyor.
Genellikle belirgin semptomlarla kendisini gösteren akciğer enfeksiyonunun en yaygın belirtileri arasında yüksek ateş, öksürük, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gösterilir. Bu belirtiler dikkate alınmazsa akciğerde meydana gelen enfeksiyonların ilerleyip daha ciddi komplikasyonlara sebebiyet verme durumu söz konusudur.
Alt Solunum Yolu Enfeksiyonları
Genel olarak inatçı öksürük, solunum kaslarının zorlanması, göğüste ağrı, akciğerlerde iltihaplanma sonucu solunum güçlüğü gibi belirtiler, akciğer üşütme belirtileri arasında yer alır. Hastalığın ilerlemesi sonucu pnömoni (zatürre) ortaya çıkabilir.
Akciğer enfeksiyonları özellikle kış aylarında virüs veya bakteriler sonucunda gelişir. Grip gibi solunum yolu hastalıklarından sonra akciğerlerde enfeksiyon oluşma ihtimali vardır. Kişinin bünyesine göre enfeksiyon riski artabilir. Hastalık, öksürük, hapşırık gibi eylemler ile başka insanlara bulaşabilir.
Akut farenjit gibi iltihaplı bir enfeksiyon, COVID-19 veya öksürük gibi hastalıklar söz konusu değilse, klima, sigara dumanı, çok konuşmak, bağırarak konuşmak, horlama, ses kısıklığı ve kuru hava da boğaz kuruluğuna sebep olabilir.
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı, ya da KOAH, akciğerin kronik tahrişi hava yollarının ve akciğerlerin kronik olarak iltihaplanmasına neden olur. Bu iltihap, balgam ve nefes darlığı ile kronik öksürüğe neden olur.
Klima zararlarından korunma yolları
Yaz aylarını kapalı ortamlarda çekilir hale getiren ve yaşam konforumuzu artıran klimalar bazen hastalıklara da neden olabiliyor. Bu rahatsızlıklar arasında ateşli boğaz enfeksiyonları, lejyoner hastalığı gibi hastalıklar bulunuyor.
Öksürüğün ortaya çıkmasına neden olan duyarlı bölgelerde öksürük hücreleri (reseptör) vardır. Bunların en çok bulundukları yerler gırtlak, ana nefes borusu ve büyük bronşlardır, ama burun, sinüsler, yutak, kulak zarı, dış kulak yolu, kalp zarı ve hatta midede bile öksürük hücreleri (reseptör) bulunur.
Şiddetli öksürük krizleri özellikle de kuru öksürükler, kişilerde krizlere neden olabilir. Kuru öksürük atakları zaman zaman baş ağrısı, baş dönmesi hatta bayılma ile sonuçlanabilir. Çok şiddetli öksürükler kasları yorabileceğinden kimi zaman idrarda kaçırmaya ve göğüs kafesinde ağrılı fıtıklara da yol açabilir.
ENTO Kulak Burun Boğaz Cerrahi Tıp Merkezi doktorlarından Op.Dr. Denizhan Özkaya, klimaların burun tıkanıklığı, baş ağrısı, ağız kuruluğuna yol açabileceğini belirterek, “Klimaların zararlı etkilerinden korunmak için odanızı düzenli olarak havalandırın” uyarısında bulundu.
Yazın uyurken klimanızın ayarını dışarıdaki hava koşullarına göre ayarlamanız önem arz eder. Yaz aylarında klima derecelerinin genellikle dışarıdaki sıcaklık değerinden 7-8 derece daha az olması tavsiye edilir. Örneğin 30 derecelik bir sıcaklıkta uyku halindeyken klimanın derecesinin 23 civarına sabitlenmesi önerilir.
Astım ve Alerjik nezleli çocuğa klima zarar verebilir
Astımlı ve alerjik nezleli çocukların klima altında kalmamaları gerekir. Aksi takdirde aşırı soğuk hava akciğerlerde zedelenmelere neden olarak düzelmeyen öksürüklere neden olabilmektedir.
Doğru klima kullanımı için klimanızı rahat hissettiğiniz en yüksek ısıya (24-26°) ayarlayın. Nem oranı yüksek olan günlerde, klimanızı nem alma modunda çalıştırın. Soğuk havayı doğrudan üstünüze gelmemesine dikkat edin. Klimanızı yazın yukarı, kışın aşağı üfleme yapacak şekilde ayarlayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri