ENTO Kulak Burun Boğaz Cerrahi Tıp Merkezi doktorlarından Op.Dr. Denizhan Özkaya, klimaların burun tıkanıklığı, baş ağrısı, ağız kuruluğuna yol açabileceğini belirterek, “Klimaların zararlı etkilerinden korunmak için odanızı düzenli olarak havalandırın” uyarısında bulundu.
- Dışarıdan geldiğinizde ortamı aniden soğutmayın. Klimadan en çok etkilenen gruplardan biri de alerjik nezlesi olan hastalar oluyor. Klimanın çalışması ile birlikte ortamın neminde ve ısısındaki değişiklik burun içindeki konkaların (burun eti) şişmesine ve bu da burun tıkanıklığına neden oluyor.
Yaz aylarında ise nem oranı ciddi ölçüde artabildiği için klimaların nem alma modu önemli bir işlev görebiliyor. Tüm bu değişkenlere göre uyurken odadaki nem miktarını dengelemek önem kazanıyor. Örneğin, klimalar ortamı soğuturken nem seviyesini düşürebilir ve odanın havasını da kurutabilir.
Sürekli soğuk ve kuru hava nedeniyle; baş ve boyun ağrıları, burun tıkanıklığı ve akıntısı, ses kısıklığı, boğaz ağrısı gibi sorunlar baş gösterebilmektedir. Bu nedenle klima ısısının, dış ısıdan 10 derece az olmasına özen gösterin. Çünkü ani ısı değişimleri, his kaybına ya da felce sebep olabiliyor.
İlgili 21 soru bulundu
ENTO Kulak Burun Boğaz Cerrahi Tıp Merkezi doktorlarından Op.Dr. Denizhan Özkaya, klimaların burun tıkanıklığı, baş ağrısı, ağız kuruluğuna yol açabileceğini belirterek, “Klimaların zararlı etkilerinden korunmak için odanızı düzenli olarak havalandırın” uyarısında bulundu.
Klimalı bir odadaki nemi artırmanın en kolay yollarından bir tanesi, ilgili odanın etrafına birkaç kase su yerleştirmektir. Su yavaş yavaş havaya karışarak buharlaşacaktır ve organik bir nem akışı sağlayacaktır.
Burun tıkanıklığı zeytinyağı damlatılarak da tedavi edilebilir. Yatmadan hemen önce ve sabah kalkar kalkmaz burna damlatılan iki damla zeytinyağı tıkalı burnun açılmasına yardımcı olacaktır.
Kuru bir burun, mukusa daha hassas olur. Hava nemlendiricileri, fazla kuruluğu önler ve burnunuz tıkalıyken nefes almayı kolaylaştırır. Bazı kişiler, nemlendiricilere nane yağı gibi esansiyel yağlar eklemeyi tercih ederler.
SULFARHİN®, burun ve rinofarinkste (burun kanalının yutağa bağlandığı bölge) aşırı kanlanmayı azaltarak hastanın rahat nefes almasını sağlar. Burundaki kurutları yumuşatarak çıkışını kolaylaştırır. Hastayı rahatsız eden kaşıntı, ağrı ve gıcık hissini önler. SULFARHİN®, özel uçlu, 12 g'lık tüplerde sunulur.
Yaz aylarında klima derecelerinin genellikle dışarıdaki sıcaklık değerinden 7-8 derece daha az olması tavsiye edilir. Örneğin 30 derecelik bir sıcaklıkta uyku halindeyken klimanın derecesinin 23 civarına sabitlenmesi önerilir.
Klimanın çalışması ile havadaki nem oranı azalarak, mekanda yoğunlaşan kuru hava, burun içi dokularda ve boğazda tahrişe neden olabilir. Klimalar, solunum yollarının kendini temizleme mekanizmasını bozan kuru hava nedeniyle işlevini gereği gibi yapamadığı için solunum yolu hastalıkları riskini ortaya çıkarır.
Ek olarak uzun süreli klima kullanımı sonucunda ortamın nem dengesinin bozulması dehidrasyon (sıvı açığı) yol açabilir, buna bağlı olarak ağızda, gözlerde kuruluk, susuzluk hissi gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Klimanın yanlış kullanımı: Klima çarpmasının bir diğer önemli nedeni de klimanın yanlış kullanılmasıdır.
Gece burun tıkanıklığının nedenleri arasında alerjiler, soğuk algınlığı, sinüzit, burun polipleri veya deviasyon gibi faktörler yer alabilir.
Alerjik rinit - sinüzit ilişkisi
Devamlı ve mevsimsel görülen alerjik rinitler yüzde 10-20 oranında sinüzite yol açıyor. Alerjiye bağlı burun mukozasının ödemi konkaların şişmesine ve burun hava yolunun daralmasına sebep oluyor. Bunun sonucunda sinüs ağzı yolları daralarak viral ve bakteri enfeksiyonunu arttırıyor.
Nemli oda: Nemli oda burun mukozasının nemli kalmasını ve salgıların akışkanlığını arttırır. Bu amaçla kış aylarında özellikle gece uyurken kaloriferin üzerine bir bardak su koymak oda havasının nemli kalmasını sağlayacaktır.
Bir pamuklu çubuk kullanarak her bir burun deliği içine sürülecek biraz vazelin, burnunuza kuruluğu önleyip tıkanıklığa fayda sağlayacaktır.
Kuru hava veya kış aylarında görülen kabuklanmalar kanama sebebidir. Bundan korunmak için nemlendirici bir kremi burun orta bölmesine parmak ucu ile sürmek faydalı olacaktır. Bu amaçla vazelin kullanılabilir.
Burun havayı filtreleyemediğinden ve ağız kuruluğu oluştuğundan dolayı boğaz enfeksiyonlarıyla karşılaşılabilir. Burun akıntısı ve burun tıkanıklığına çoğu zaman hapşırma, burunda kaşıntı ve kuruluk da eşlik eder.
25 saniyede burunu açmak için, öncelikle dilinizin ucunu, ağzınızın iç kısmının en yüksek noktasına kadar değdirmeye çalışın. Orta ve işaret parmağınızı birleştirip kaşınızın tam ortasına gelecek şekilde ileri ve geriye hareketler yapın. İlk iki adımı sırayla 20 saniye boyunca uygulayın.
Bir bardak ılık suyun içerisine bir yemek kaşığı elma sirkesi ve bir tatlı kaşığı bal eklemek suretiyle hazırladığınız karışımı gün içerisinde 2 kez içerek burun tıkanıklığının önüne geçebilirsiniz.
İlk olarak, nemli hava solumak, nemlendirici veya buhar makinesi kullanmak, geniz akıntısının azalmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, bol su içmek vücudu nemli tutar, mukusu inceltir ve geniz akıntısını hafifletebilir. Tuzlu su ile gargara yapmak da boğazı yatıştırabilir ve mukusu temizleyebilir.
Hava nemlendirme cihazları kullanmadan evinizi nemli tutmanın en basit yolu seramik ya da cam bir kaba su doldurup ısıtıcıya yakın bir noktaya yerleştirmektir. Kış aylarında kullanılan kalorifer ya da elektrikli ısıtıcılar evin havasının daha da kurumasına ve nemin yok olmasına neden oluyor.
Klima soğuk ayarı konfor sıcaklığının 25 derece olması gerekiyor. O bile rahatsız ediyorsa 26-27 dereceye çıkartabiliriz. Doğru kullandığımız zaman klima mükemmel bir soğutma aracı oluyor. Klima sıcak ayarı ise yine aynı şekilde 23 – 24 derecelerde ideal olarak gösteriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri