Ruh tanımı kişiden kişiye, dinden dine değişebildiği için kanıtlanamaz. Ruhun varlığı konusu, test edilebilir, yanlışlanabilir ya da doğrulanabilir türde bir iddia olmadığından ötürü bilimsel anlamda bir geçerliliği yoktur.
Orijinal Soru: Ruh var mıdır yoksa sadece bedenden mi ibaretiz? Merhaba. Bilime göre ruh kavramı kesinlikle asılsız bir iddiadır. Ruh kavramı canlılığın kaynağını çözemeyen atalarımız tarafından geçici olarak açıklama sağlamak için uydurulmuş bir kavramdır.
Antik Yunanlar için ruh, bedene hayat veren şeydir. Platon, ruhun ve bedenin yaşamımız boyunca bir arada bulunduğunu, ölüm ile birlikte ayrıldıklarını varsayar. Bedene ait durumlar ruhu, ruha ait durumlar da bedeni etkiler. Ruh; bedene canlılık veren, bedeni yöneten ve ölümle birlikte bedenden ayrılan bir güçtür.
Kur'ân-ı Kerîm'de ruh kelimesi yirmi bir yerde geçer. Bunların dördü “er-rûh” şeklinde yalın olarak kullanılmış, on ikisi çeşitli terkiplerle Allah'a izâfe edilmiş, dördü “rûhu'l-kuds”, biri “er-rûhu'l-emîn” şeklinde yer almıştır (M. F.
Ruh bedenin her yerinde, hücrelerin arasında, atomları birbirine yakın tutan boşlukların içindedir. Ruhun bedeni terk edeceği vakit geldiğinde, atomların arasından çıkarak ait olduğu yere çekilir. Beden ise ait olduğu toprağa döner.
İlgili 32 soru bulundu
Berzâh (Arapça: برزخ), Arapça kökenli bir söz olup, coğrafyada bir yarımadayı karaya bağlayan, iki yanı su, dar kara parçası, kıstak, anlamına gelmektedir. İslam eskatolojisinde ise öldükten sonra ölenlerin ruhlarının gittiği ve kıyamete kadar kaldıkları düşünülen âlem veya mekândır.
İslam'da da Hristiyanlıkta olduğu gibi, ruhun ana rahminde bedenin oluşmasıyla birlikte var olduğu kabul edilir.
İnsan ruhu akıl, irade ve istek olmak üzere üç bölümden oluşur. Bu bölümler kişinin yaşam tarzlarına ve toplumsal hiyerarşide belli sınıflara tekabül eder. Platon' a göre ruh ölümsüzdür ve ahiret hayatı ruhlar için son durak değildir. Ruhlar defalarca tekrar bedenlere dönerler.
Kur'an-ı Kerim ve sahih dini kaynaklardan öğrendiğimiz kadarıyla ruh diridir, kıyamete kadar da ya cennet bahçelerinden bir bahçede veya cehennem çukurlarından bir çukurda varlığını sürdürecektir. Bu bağlamda ruhun tekrar dünyaya dönmesi gibi bir durum da söz konusu değildir.
İslam inancında ruhların bekletildiği yerlere ikiye ayrılır. İlk alemin adı Kalu-Bela'dır. Özellikle tasavvuf inancında önemli bir yer tutan Kalu Bela'da tüm ruhlar dünyaya gönderilmeden önce Allah'ın huzurunda toplanmıştır. Berzah alemi ise dünya ile ahiret arasındaki geçiş yeridir.
Nitekim birer ruhanî alemlerin üyesi olan melekler ve cinlerin Hz. Âdem'den önce var olduğu bilinmektedir. Ruhlar aleminden anne karnına, oradan çocukluğa, gençliğe, ihtiyarlığa ve kabir, berzah, cennet veya cehenneme giden yoldayız. Bu yolun başı ruhlar alemidir. Bu itibarla ruhların yaratılması cesetlerinden öncedir.
Ruh tanımı kişiden kişiye, dinden dine değişebildiği için kanıtlanamaz. Ruhun varlığı konusu, test edilebilir, yanlışlanabilir ya da doğrulanabilir türde bir iddia olmadığından ötürü bilimsel anlamda bir geçerliliği yoktur.
Ruh, evine her zaman gelir; ruh genellikle Cuma akşamları ve bayram akşamları gelir. O günlerde dua okunur ki, ruh ağlaya ağlaya gitmesin; güle güle gitsin. Olmadık zamanlarda evde sinek vb. canlılar dolaşırsa, bu birinin ruhu olduğuna yorulur.
Ruh, soyut olduğu için bedene ait organlar onda yoktur. Örneğin kadına ait olan bedensel organlar ya da erkeğe ait bedensel organları onun ruhunda aramak elbette doğru olmaz. Bu anlamda ruhta cinsiyet aramak doğru olmaz ve yoktur.
Hayvanların ruh mertebeleri, yani ruhun sahip olduğu birtakım duygu ve algılamalar insanlara göre daha aşağı seviyededir. Hayvanların şuursuz -fakat özel ve kendi alanlarıyla ilgili- bir nevi ilhama mahzar bir ruhları vardır.
Bitkisel ruh, insan varlığının doğma, büyüme, beslenme ve varlığını sürdürme gibi hayati fonksiyonlarını düzenler. Hayvansal ruh'un temel işlevi ise duyumlamadır. Ruhun üçüncü ve son fonksiyonu ise akıl yürütmedir.
"Ölünün kendisini ziyâret edeni hissetmesi konusunda Allah Teâlâ en iyi bilendir. Seleften bazı kimseler, ölünün kendisini ziyâret edeni hissettiğini söylemişlerdir. Ancak bildiğimiz kadarıyla buna delâlet eden hiçbir açık delil yoktur.
Uyurken ruh gezintiye çıkar, can ve beden bir arada kalır. Karabasan sanılan şey aslında ruhun vücuda geri dönüşündeki anın zorluğudur. Bildiğiniz gibi uyurken ruhumuz gezintiye çıkar. Özellikle yorgun olunduğu zamanlarda kişi, ruh bedene geri dönerken uyandığında konuşamadığını, hareket edemediğini görür ve panikler.
Amelî olarak kendi denginden olan ruhlarla görüşüp sohbet edebilirler. Bu hadislerden de anladığımıza göre, berzah âlemindeki mü'min ruhlar kendi aralarında irtibat sağlayabildikleri gibi, dünyadan da haber alabilirler. Dünya ile irtibatları da bir derece devam etmektedir.
Onlardan birbiriyle (önceden) tanışanlar kaynaşır, tanışmayanlar ayrılırlar." [Buhârî, Enbiya 2; Müslim, Birr 159, (2638); Ebû Dâvud, Edeb 19, (4834).] İnsanın ruhu doğumdan önce de vardır. Hadiste ifade edilen husus, ruhanî hayattır.
Uyku esnasında ruh bedenden ayrılmaz. Ancak rüya vasıtasıyla gayb âlemine karşı bir münasebet peyda eder. Bazen sadık rüya ile mazi ve müstakbeli hazır zaman gibi müşahede eder. Bu ayet-i kerime, uyuma ve uyanmanın ancak ilahi birer ihsan olduğunu, her ikisinin de insan iradesiyle gerçekleşmediğini ders vermektedir.
6 milyar ruhun en az 10-15 kere hayata dönmüş olabileceği tahmin ediliyor. Genellikle 30 yaş üstü kişiler reenkarnasyona inanıyorlar.
Tekrar ifade edecek olursak,kanı pompalama veya değişik hormonları harekete geçirme görevi “kalpte” olduğu için insanlar duygularının veya düşüncelerinin merkezinin “kalp” olduğunu zannetmektedir. Oysa duygu ve düşüncenin merkezi “beşerî ruh”tur; beyin, kalp, bağırsaklar veya başka organlar değildir.
Peygamber (asm)'in ruhu ise Refiku'l-A'lâ (en yüksek mertebe) dadır. Bu âyet-i kerimede ruhların berzah âleminde birbirlerine kavuşacakları haber verilmektedir.
Hiçbir şekilde Allah'ın ruhundan söz edilmez. Çünkü, ruh varlığın bir parçasıdır. Allah ise parçalardan münezzehtir. İhlas suresi bunu ders vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri