Hizmet alanlarımızın ortak sorunlarından olan klima gazı bitti algısı, aslında bilinenin aksine yanlış bilgilendirme den kaynaklıdır. Hiç bir klimanın durduk yere yıllar geçse bile gazı bitmez, azalmaz yada eksilmez.
Klima Gazı Neden Biter? Klima gazı genelde hızlı bir azalma ya da bitme eğilimi göstermez, ancak klima sisteminde böylesi bir göreve sahip olan klima gazı yıl içinde kullanım durumuna da bağlı olarak %10 azalmaktadır.
Araç klima gazı neden biter veya eksilir? Araç klima gazının eksilmesinin temel nedeni sızıntıdır. Sistemde kırık veya çatlak yoksa bile, özellikle kış aylarında klimayı kullanmadığımız için sızdırmazlığın en önemli unsurlarından biri olan klima yağı sistemde devridaim yapamaz ve maalesef işlevini gerçekleştiremez.
Klima gazının belirli bir ömrü yoktur. Klima gazının ömrünü kullanım sıklığı ve süresi belirler. Standart bir klima gazının her yıl %10 ila %15 arasında azaldığı söylenebilir. Bir kaçak durumunda bu oran artacaktır.
Arabada Klima Gazı Kaç Senede Biter? Klima gazı genel manada 5 ile 7 yıl arası performans göstermektedir. Ancak bu performansın artırılıp azaltılması araç sahiplerine bağlıdır. Aracı kullanım sıklığı ve kullanım şekli dikkate alınarak bu surelerde uzamalar yaşanmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Klima gazı bitik veya düşük seviyedeyse havalandırma deliklerinden soğuk hava gelmez. Gelen hava normal oda sıcaklığındadır. Düzgün çalışan bir A/C sistemi soğuk hava üflemelidir. Gelen hava oda sıcaklığında ise klima gazı bitiktir ve yeniden doldurulması gerekir.
Klima Gazı Eksik Olursa Ne Olur? Klima gazı biterse araç kabininin içi soğumaz. Klima içerideki sıcak havayı çekemez. Böylece düzgün çalışmayan klimalar özellikle yaz aylarında araç kabini içerisinde zaman geçirmeyi zorlaştırır.
Klimaların kurulumunda ilk yapılacak işlerden biri basınçlandırma ile gaz kaçak tespiti yapılmasıdır. Sabun köpüğü kullanmak ise en bilinen gaz kaçağı bulma yöntemlerinden biridir. suyun sabunla karıştırılıp ortaya çıkarılan köpüğün bağlantı noktalarına sürülmesi ile kaçak olup olmadığı kontrol edilir.
Uygun sıcaklık seçilmemiş olabilir, soğutma konumuna alın. Hızlı soğutma özelliğini seçerek kullanmayı deneyin. Çözülmezse filtreleri kirli olabilir temizleyin. Klimanız hâlâ soğutma yapmıyorsa dış ünitesinin (motoru) teras gibi uzun süre güneş gören bir yerde konumlanmış olup olmadığını kontrol edin.
Kullanım şartlarına bağlı olarak, klima iç ünite bakımı ve klima dış ünite bakımını en az yılda 1 kez, yaz ve kış yoğun olarak kullanıyorsanız yılda 2 kez mevsim geçişlerinden önce, periyodik bakımı işlemini yetkili servisler tarafından yaptırmalısınız.
Öyle ki evoparatörden çıkarken gaz halde olması gereken klima gazı, tamamen gaz haline geçemeden çıkar. Klima gazı eksik olduğundaki gibi, yine tam olarak faz değiştiremeyen klima gazı (sıvıdan gaza), ortamdan yeterince ısı çekemez yani klima yeteri kadar soğutmaz.
Klima gazının eksilmesinin ya da tamamen bitmesinin en büyük nedeni sağlıklı montaj yapılamamasıdır. İç ünite ve dış ünite bağlantılarının “rekor” ile birbirine bağlanan kısımları özenle ve çok düzgün sıkılmalıdır. Ara tesisatı dediğimiz gazın taşındığı boruların bakır olması ve hasarsız olması önemlidir.
Mevcut evaparatör ve fanı bunu karşılayamayacağından, buzlanma meydana gelerek, fanların sağladığı havanın lamel aralarından geçişi imkânsızlaşır. Böylece buharlaşamayan akışkan kompresöre düşük basınçlı sıvı olarak girer. Kompresörün yağsız kaldığı anda mekanik arızaya uğrayacağı aşikârdır.
Yeterli gaz yoksa, klima havayı yeterince soğutamaz ve bu da ısıtma performansının düşmesine neden olur. Ek olarak, soğutucu akışkanın bitmesi hava akışında önemli bir azalmaya neden olarak ısıtma performansının daha da düşmesine neden olabilir.
Araç kaputunun altında bulunan etiketlerde klimaya basılması gereken gaz miktarı belirtilir ve bu işlem deneyimli servis personeli tarafından yapılır. Klima gaz dolum ağzına, bir tornavida yardımıyla basılması durumunda içeride gaz olup olmadığı kontrol edilebilir.
En yaygın neden, yeniden doldurulması veya değiştirilmesi gereken soğutucu eksikliğidir. Diğer olası nedenler arasında arızalı bir soğutma fanı, tıkalı bir kabin hava filtresi ile ilgili bir sorun yer alır. Klima konusunda eğitimli bir kişi, genellikle her iki göstergeyi de okuyarak bir sorunu teşhis edebilir.
Klimanın alacağı gaz miktarına göre ortalama bir klima gaz dolum fiyatı söylemek gerekirse, klimaların klima gazı dolum fiyatı 750 ₺ ile 1950 ₺ arasında, daha büyük klimalar için 1500₺ ile 2500 ₺ arasında değişebilir.
Kumandanızın alt kısmında reset düğmesi bulunuyor. Küçük bir boşluk (içeriye doğru kaçmış) şeklinde olan bu düğmeye ucu sivri bir cisim ile (kalem gibi) basıp çekin. Kumandanız resetlenecektir. Tekrardan açma/kapama düğmesine basarak çalıştırmayı deneyin.
FAN Modu: Sıcaklık ayarı yapılmayan ancak ortamda hava akışı sağlayabildiğiniz bir moddur. Yani klimanızı bir vantilatör gibi kullanmış olursunuz. Fan hızınızı dilediğiniz şekilde (otomatik, düşük, orta, yüksek fan) seçebilirsiniz.
Hava kompresörü veya hava hattı kaçaklarını tespit etmek için en güvenilir araç, ultrasonik akustik dedektördür. Bu dedektörler, hava kaçaklarıyla ilişkilendirilen yüksek frekanslı tıslama seslerini tanıyabilir.
Normal şartlarda klimaların gazı çalışır oldukları halde, kolay kolay bitmez. Eğer gaz bitmişse mutlaka bir sorun var demektir. Bunun yanı sıra, klimalarda bir anda ısıtma veya soğutma meydana gelmemesi yani, klima işlevlerini bir anda yapamaz hale gelmesi, gazın tükenmeye başladığı anlamına gelir.
Gaz dolum işlemi kaputun altındaki ve hava filtresinin arkasındaki klima gazı bağlantı noktalarından yapılıyor. Kaputun altındaki nokta tahliye için diğeri de dolum için kullanılıyor. Gaz dolum makinesindeki bağlantı boruları bu noktalara bağlanıyor ve arabanın marka modeli girilerek dolum işlemi başlatılıyor.
– Klimanın beklenilen verimlilikte ısıtması için klima ısı derecesinin ayarlanmış olması gerekir. Yapacağınız sıcaklık ayarı ortam sıcaklık ayarından daha yüksek olmalıdır. Eğer klima ısı ayarı ortam sıcaklık ayarından düşük olursa, klimanız ısıtma sağlayamaz.
Yapılan işlem doğru eski klimalarda 8-10 bar şeklinde yeni klimalarda ise 10-12 bar şeklinde durağan halde basınç değeri okuması gerekir.
Klimanızı sürekli açıp kapatırsanız cihazlarınız tüm sistemlerini yeniden başlattığı için neredeyse birkaç katı fazla enerji harcıyor. Sonuç olarak, elektrik tüketimi de yaptığınız açma ve kapama sıklığına bağlı olarak sürekli artıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri