Antibiyotikler, bakteriyel enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan ve insan sağlığı açısından çok büyük öneme sahip ilaçlardır. Bu kimyasal maddeler, bakterilerin çoğalmasını önlemekte ve/veya bakterileri öldürmektedir.
Bakteriyel enfeksiyon hastalıkları ile mücadelede antibiyotiklerin yeri yadsınamaz. Ancak bilim insanları antibiyotiklere alternatif olarak altın nanodiskler ve ışık kullanarak bakterileri saniyeler içerisinde yok edebilen bir yöntem geliştirdi.
Bu nedenle doktorlar virüslerin ya da bakteri olmayan enfeksiyonların neden olduğu durumlar için veya hatta hafif bir bakteriyel enfeksiyon için bir antibiyotik reçete etmezler. Ancak menenjit veya zatürre gibi bakterilerin neden olduğu belirli ciddi enfeksiyonları olan bireylerin antibiyotik kullanması zorunludur.
Birçok hafif bakteriyel enfeksiyon, antibiyotik kullanmadan kendi kendine iyileşilebilir. Antibiyotikler soğuk algınlığı ve grip gibi viral enfeksiyonlara karşı etkili değildirl. Antibiyotikler bazı hastalıkların tedavisinde artık rutin olarak kullanılmamaktadır.
Antibiyotiklere maruz kaldıktan sonra antibiyotiğe karşı direnç geliştiren bakterilerden biri ya da birkaçı hayatta kalabilir. Dirençli hâle gelen bakteriye antibiyotik etki edemez, bakteri çoğalmaya devam eder ve hastalığın tedavisi yapılamaz.
İlgili 36 soru bulundu
Uzmanlar antibiyotik kıyametinin eşiğine gelindiği uyarısında bulunuyor. Zira Çin'de en güçlü antibiyotik olan 'polymyxins'e dirençli yeni bakteriler bulundu. Bu bakterilerin tüm dünyaya yayılmasından korkuluyor.
Kültür antibiyogram testi, enfeksiyon kapan bir kişinin vücudundaki bakterilerin hangi antibiyotiklere karşı duyarlı olduğunu anlamak için laboratuvar ortamında hastaya uygulanmaktadır. Bu testte şüphelenilen hastalık çok önemlidir.
Antibiyotikler virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez.
Antibiyotik ne zaman etki eder sorusunun cevabı kullandıktan sonraki birkaç saattir. Belirtilerin kaybolması ise genellikle iki ila üç gün sonra başlar. Birkaç günlük tedaviden sonra rahatlama sağlansa da enfeksiyonu tamamen ortadan kaldırmak için antibiyotik rejiminin tamamını bitirmek gerekir.
Bakteriyel enfeksiyon: tek hücreleri organizmalar olan bakterilerin neden olduğu enfeksiyonları ifade eder. En yaygın olanları gastrit, gıda zehirlenmesi, göz enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, soğuk algınlığı (üst solunum enfeksiyonları), tüberkülozdur.
Bu ilaç vücuda alındıktan sonra 35-40 saat sonra vücuttan atılır.
Dr. Helen Stokes-Lampard, antibiyotiklerin kullanım miktarının kişiye göre belirlendiğini söyleyerek, "Çoğu durumda kullanım süresi son derece kısa. Örneğin; idrar yolları iltihaplarında 3 gün tedavi için yeterli oluyor" diyor.
Bakteriyel enfeksiyonlar genellikle antibiyotiklerle tedavi edilir. Viral enfeksiyonlara karşı antibiyotikler etkili değildir; bu tür enfeksiyonların tedavisi semptomlara yönelik olabilir. Mantar enfeksiyonlarına antifungal ilaçlar, parazit enfeksiyonlarına ise antiparaziter ilaçlar kullanılır.
Bakteriyel Enfeksiyonlar
Bakteriler, vücudun herhangi bir bölgesinde enfeksiyona neden olabilir. Bu canlıların insanlara geçişi hava, su, gıda veya hastalığı taşıyan ve yayan canlı tanımlaması için kullanılan vektörler vasıtasıyla gerçekleşebilir.
Bakteri ya da virüs taşıyan bir kişi, sağlıklı birine dokunur, sarılır, hapşırır veya öksürürse bakteri & virüs taşınabilir. Ayrıca cinsel ilişki gibi vücut sıvıları değişimi ile sonuçlanan eylemlerle de mikroplar bulaşabilir.
Enfeksiyonlar: Her çeşit mikroorganizmanın yol açtığı enfeksiyonlar sonucunda CRP değeri artabilir. Bu anlamda grip, EBV, hepatit, tüberküloz, dizanteri, pnömoni, boğaz iltihabı, konjuktivit gibi vücudun herhangi bir bölgesinde gelişen viral, bakteriyel, mantar veya parazit enfeksiyonlarında CRP yüksekliği görülür.
2020 verilerine göre alt solunum yolu enfeksiyonları dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalığıdır ve tüm dünyada ölümlerin 4. en sık nedenidir.
Örneğin viral enfeksiyonlar yavaş yükselen fakat bir hafta süren ateşe sebep olabilirken, bakteriyel enfeksiyonlar daha dirençli ve yüksek ateşe sebep olabilirler. Ateş ile birlikte olan belirtiler ve bulgular tanının daha netleşmesine neden olacaktır. Çocuğunuzun ateşi olduğunda, sıcak ve kızarık görünümde olabilir.
Süt ve süt ürünlerinin içeriğindeki kalsiyum, antibiyotiğin emilimini azaltabilir. Bu yüzden antibiyotiğin kullanıldığı saatlerde süt ve ürünleri tüketilmemelidir. Yine bir takım antibiyotikler ise meyve suyu, domates, kafein ile birlikte kullanıldığında ilacın midede harabiyetini artırabilir.
Bir antibiyotiğin belli bir bakteriyi öldürme veya çoğalmasını durdurma özelliğinin kaybolması, o bakterinin o antibiyotiğe direnç geliştirdiği anlamına geliyor. Bu sorunun hastalığın daha uzun sürmesine, hatta ölümcül olmasına yol açabiliyor.
*Antibiyotiğin verilme saatine dikkat edilmelidir. Doktor tarafından önerilen kullanma saatleri aksatılmamalıdır. İlacın belirlenen saatten en çok 1 saat önce veya 1 saat sonra verilmesi tedaviyi çok etkilemez.
Antimikrobiyal duyarlılık testleri, bir antimikrobiyal ajanın belli bir bakteri türüne karşı in-vitro etkinliğini saptamak amacıyla uygulanan testlerdir. Klinikte antimikrobiyal tedavinin, duyarlılık testlerinin sonuçlarına göre belirlenmesi esastır.
Balgam tedavisi genellikle antibiyotik ve ilaç kullanımı ile tedavi edilebilirken bazı hastalıklarda solunum yolu tedavi yöntemleri de kullanılır. Balgam viral nedenlerden oluştuğunda tedavisinde antibiyotik kullanılmamaktadır. Daha çok iyi beslenme, nemlendirme ve istirahat etme gibi yöntemler yeterli olmaktadır.
Enfeksiyon hastalıkları servisinde yatan üç ayrı hastanın idrar kültüründe Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium ve Pseudomonas aeruginosa üremiştir. Radyoterapi ve palyatif bakım servisinde birer hastanın idrar kültüründe Streptococcus agalactiae ve Stenotrophomonas maltophilia üremiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri