Ekranda 3 tane dik çubuk gözükecek şekilde fan hızını düşürün ve sıcaklık derecesini aşağı/yukarı ok işaretlerine basarak bir miktar arttırın. Defrost (buz eritme) işlemi sonucunda buzlanma kendiliğinden kaybolacaktır. Klima kumandanız aşağıdaki gibiyse açma/kapama düğmesine basarak klimayı açık konuma getirin.
Klima fan ayarı yüksek ise ve iç ünitedeki nem miktarı fazlaysa buzlanma durumuyla karşılaşabilirsiniz. Bu durumu önlemek için fan ayar hızını düşük tutmaya dikkat edin. Klimanızın kumanda modeli kapaklı ise; kumandanın sağ üst köşesindeki açma/kapama düğmesine basın.
Klimanızda buzlanma ve karlanma oluyorsa cihazınızın gazı eksiktir. Klima borularında çok küçük bir delik dahi varsa gaz boşalır ve o bölgede yağlanma oluşur. Böyle bir yağlanma fark edildiği zaman mutlaka servis çağırılıp kontrol ettirilmelidir.
klimanın gazının eksik olduğuna işarettir.
Klima gazı eksilmiş olabilir. Buzlanma nedeni olup gaz miktarına bakılmalı, gaz eksildi ise gaz basılarak soruna çözüm bulunmalıdır. Hava emişi kapalı ise yeterli hava gelmediğinden buzlanma sorunu yaşanacaktır. Hava emişi için yeterli havanın sağlanması gerekir.
İlgili 25 soru bulundu
Bakım personelinin çalışması, soğutucuyu uygunsuz şekilde ekleyerek, evaporatöre aşırı soğutucu akışına neden olur ve kısmen buharlaşır ve donar. Bu tip buzlar genellikle evaporatörün arka kısmına ve kompresörün tekrar trakeaya bağlanır. Aşırı soğutucu akışkan varsa, sorun giderilecektir.
Klima Soğuk Hava Üflemez
Klima gazı bitik veya düşük seviyedeyse havalandırma deliklerinden soğuk hava gelmez. Gelen hava normal oda sıcaklığındadır. Düzgün çalışan bir A/C sistemi soğuk hava üflemelidir. Gelen hava oda sıcaklığında ise klima gazı bitiktir ve yeniden doldurulması gerekir.
Klima gazı biterse araç kabininin içi soğumaz. Klima içerideki sıcak havayı çekemez. Böylece düzgün çalışmayan klimalar özellikle yaz aylarında araç kabini içerisinde zaman geçirmeyi zorlaştırır. Klima gazı yaz aylarının kavurucu sıcaklarında kabin içerisinde geçen sürenin konforlu olmasını sağlar.
➔ Buz çözme kodu, ısıtma işlemi sırasında dış ünitenin buzu (don) erittiğini bildiren bir alarmdır.
Evaporatördeki düşük buharlaşma basıncı, düşük buharlaşma sıcaklığına yol açar, bu da yavaş yavaş buharlaştırıcıda yoğuşmaya yol açarak bir ısı yalıtım katmanı oluşturur ve genleşme noktasını kompresör dönüş gazına aktararak kompresör dönüş gazının donmasına neden olur.
Klima kompresör arızasında genel olarak, klima çalışmaya başladığında cızırtı veya hafif bir ıslık sesi gelir. Klimadan hava gelmemesine rağmen motor rölantisinin yükselmesi, klima kompresör arızasına işaret olabilir.
Klima çalışır bur durumdayken dış ünitede ince boru bölgesinin alt kısmına bakılır. Burada buzlanma varsa ya da karlanma durumu oluşmuş ise bu durum klima gazının eksildiği ya da tamamen bittiği anlamına gelir. Bu durum klima borularında meydana gelen bir tıkanıklık nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir.
Mevcut evaparatör ve fanı bunu karşılayamayacağından, buzlanma meydana gelerek, fanların sağladığı havanın lamel aralarından geçişi imkânsızlaşır. Böylece buharlaşamayan akışkan kompresöre düşük basınçlı sıvı olarak girer. Kompresörün yağsız kaldığı anda mekanik arızaya uğrayacağı aşikârdır.
AFAD Afet Terimleri Sözlüğü'ne göre “Buzlanma" (İng. icing), hava sıcaklığının sıfır veya sıfır derecenin altına düşmesiyle, sıvı yüzeylerin donarak buz hâline gelmesidir. Sıcaklığın 0 derece ila eksi 10 derece arasında olduğu yerlerde şeffaf buzlanma oluşur ve yol satıhları gözle görülemeyen buzla örtülür.
Ekranda 3 tane dik çubuk gözükecek şekilde fan hızını düşürün ve sıcaklık derecesini aşağı/yukarı ok işaretlerine basarak bir miktar arttırın. Defrost (buz eritme) işlemi sonucunda buzlanma kendiliğinden kaybolacaktır. Klima kumandanız aşağıdaki gibiyse açma/kapama düğmesine basarak klimayı açık konuma getirin.
Arabada Klima Gazı Kaç Senede Biter? Klima gazı genel manada 5 ile 7 yıl arası performans göstermektedir. Ancak bu performansın artırılıp azaltılması araç sahiplerine bağlıdır. Aracı kullanım sıklığı ve kullanım şekli dikkate alınarak bu surelerde uzamalar yaşanmaktadır.
Yöntemler. Buz çözme mekanik yöntemlerle (kazıma, itme); ısı uygulayarak; suyun donma noktasını düşürmek için tasarlanmış kuru veya sıvı kimyasallar (çeşitli tuzlar veya tuzlu sular, alkoller, glikoller) kullanarak; veya bu tekniklerin bir bileşenleriyle yapılabilir.
Dış ünitede donma olması klimanın içeriye taşıyacağı ısı miktarını azaltır hatta belli bir noktadan sonra durdurur, o yüzden klimanız buzu çözme işlemine geçer bir süre ısıtma yaptıktan sonra buna da defrost deriz. Yani klimanızın ara vermesi gayet normal.
Bu durum özelikle hava sıcaklıklarının çok düştüğü zamanlarda daha sık oluşur ancak arıza olduğunu göstermez. Normal bir durumdur. Ürününüz dinlenmeye geçerek kar veya buzu eritir.
Genel olarak klima gazı 2 sene kadar gitmektedir.
Bu yüzden kış aylarında araç klimasının ayda en az iki kez çalıştırılması ve klima gazı seviyesinin yılda bir kez düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir.
Klimanın alacağı gaz miktarına göre ortalama bir klima gaz dolum fiyatı söylemek gerekirse, klimaların klima gazı dolum fiyatı 750 ₺ ile 1950 ₺ arasında, daha büyük klimalar için 1500₺ ile 2500 ₺ arasında değişebilir.
Gaz dolum işlemi kaputun altındaki ve hava filtresinin arkasındaki klima gazı bağlantı noktalarından yapılıyor. Kaputun altındaki nokta tahliye için diğeri de dolum için kullanılıyor. Gaz dolum makinesindeki bağlantı boruları bu noktalara bağlanıyor ve arabanın marka modeli girilerek dolum işlemi başlatılıyor.
Öyle ki evoparatörden çıkarken gaz halde olması gereken klima gazı, tamamen gaz haline geçemeden çıkar. Klima gazı eksik olduğundaki gibi, yine tam olarak faz değiştiremeyen klima gazı (sıvıdan gaza), ortamdan yeterince ısı çekemez yani klima yeteri kadar soğutmaz.
Araç kaputunun altında bulunan etiketlerde klimaya basılması gereken gaz miktarı belirtilir ve bu işlem deneyimli servis personeli tarafından yapılır. Klima gaz dolum ağzına, bir tornavida yardımıyla basılması durumunda içeride gaz olup olmadığı kontrol edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri