İlk olarak, dış ortam havasının üzerinden rahatça dolaşabileceği bir yere yerleştirilmelidir. Eğer klima, genellikle ısıtma amaçlı kullanılacaksa dış üniteyi güneye takmak en uygun seçenektir. Klima, genellikle soğutma amaçlı kullanılacaksa dış ünitenin kuzeye yerleştirilmesi en iyi verimi sağlayacaktır.
Hava sirkülasyonu optimum sağlanırken, aynı zamanda klimanın doğrudan üflediği yerde uçuşacak cisimlerin (çalışma masasının üzeri, perdeler, alev vb.) olmamasına dikkat edilmelidir. İç ünitenin montaj yeri, yanıcı gazlara yakın olmamalı ve mutfak cihazlarının bulunduğu yağlı ortamların üzerine yerleştirilmemelidir.
Klima montaj yeri belirlenirken kapı ve pencerelerin konumu da çok önemlidir. Klimanın montajının yapılacağı alan kapı ve pencerelerin direk hedefinde olmamalıdır. Klimanın iç ünitesinin direk gün ışığına maruz kalması da engellenmelidir. Aksi halde klima motoru aşırı ısınacak ve klimanız arızalanacaktır.
Montajın en önemli hususları arasında en baş sırada olan konu ise kolonlar. Klima montajı yapılırken binanın taşıyıcı kolonlarına temas edilmemeli, bu kolonlar üzerinde kesinlikle çalışılmamalı.
Bir odada yalnızca bir klima kullanılmalıdır. Diğer klimayı ancak farklı bir odanız için kullanabilirsiniz. Tabi kullanacağınız odanın da klima montajına uygun olması önemlidir. Hangi odanız için klima düşünüyorsanız kapasite açısından ona göre seçim yapmanız gerekmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Salon Tipi Klima
Ortamı kısa sürede soğutur ve açılan kapılar nedeniyle oluşan hava sirkülasyonuna rağmen mekanın serinliğini sabit tutar.
Klimanızı yerleştirirken dış̧ ünitenin, mümkün olduğunca yatak odası, çalışma odası ve çocuk odalarının uzağına konulması konforunuz açısından önemlidir. Çünkü dış ünitenin çalışma sesi, özellikle bu gibi alanlarda size rahatsızlık verecektir.
Klima duvara monte edilecekse döşemeden minimum 2.5m ya da daha fazla yükseklikte konumlandırılmalıdır. İklimlendirme cihazınızı TV, radyo, müzik aletlerinden en az 1m uzağa yerleştirin. Eğer üniteler 1 metreden daha yakın bir yere monte edilmişse, klimanın oluşturacağı ses bu cihazların olumsuz etkileyecektir.
Duvar klimalarının yanı sıra portatif klimalar da oldukça tercih edilen modeller arasındadır. Bu ürünlerin bir diğer adı mobil klimalardır. Dış üniteye sahip değillerdir. Çoğu monte edilmeden kullanılabilir.
Montaj Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Montaj sırasında bakır boru, drenaj hortumu, ara bağlantı kabloları ve enerji kablolarına eklemeler yapılmamalıdır. Her kapasite için en düşük borulama uzaklığı 3 metredir. Bu aralığın altına düşüldüğünde çalışma verimliliğinde problemler yaşanması muhtemeldir.
Klimanın iç ünitesi genellikle pencere yakınında olan duvarlara kurulur. Dış üniteli klima tipi için durum biraz farklıdır. İç ünite ve dış ünite mümkün olduğunca yakın monte edilmelidir. Dış ünite atmosferle kolayca temas edebilecek bir yere kurulmalıdır.
Klima kriterleri
Şayet yer ayrılmamışsa binanın yönetim planında herhangi bir yasaklama olup olmadığına bakılıyor. Eğer yasaklama yoksa, ortak ve bağımsız alanlara zarar vermemek kaydıyla binanın balkonuna veya pencere kenarlarına bina dışı klima konulmasına müsaade ediliyor.
Hem soğutma hem ısıtma işlevine sahip dört mevsim bir klima kullanarak ısınmak mümkündür. Bu tür ısıtma sistemlerinin birçok avantajı vardır. Klimanız ters çevrilebilir olmasa bile, kış aylarında yine de biraz kullanabilirsiniz.
Ayrıca mutfak, çamaşırhane gibi nemli ortamlar klima için uygun olmayan yerlerdendir.
Salon tipi klima dış ünite ve iç üniteden oluşur. İç ünite kullanmak istenilen bölgeye, dış ünite ise atmosfere doğru monte edilir. Kapalı balkon klima dış ünite çokça tercih edilen bir seçenektir.
Tüm gün kullanıldığında 24 saat için 40 TL civarında bir elektrik tüketimi gerçekleştirir. Sadece belirli saatlerde kullanılan bir klimanın aylık yaklaşık elektrik maliyeti ise 410 TL olur.
Klima İç Ünite Ekipmanları İç ünite ısıtılacak veya soğutulacak ortamın içinde bulunan parçadır. Bu parça evaporatör, evaporatör fanı, termostat ve genleşme valfinden oluşmuştur.
Numan Numanoğlu, bireysel klimaların, ortam havasını soğutmak üzere emerken havanın içindeki nemi de alarak dışarı bir ortama tahliye ettiğini belirterek, "Fazla nem alınması bazı rahatsızlıkları tetikleyebilir. Özellikle ev tipi split klimalar ortamdaki havayı kullanıyor.
Bu özelliğin yanıtı, btu hesaplama işlemi ile öğrenilebilir. 12000 btu klima ne kadar alanı soğutur diye sorarsak, cevap olarak yaklaşık 25 m2 alanlarda kullanıldığı öğrenilir. Sonuç olarak, 12000 btu olan bir klima için maksimum 27 m2 olan alanlarda kullanılması uygun görülür.
15'lik klima modelleri yaklaşık olarak 30-35 metrekare arasını başarılı bir şekilde ısıtıp soğutur. Daha büyük alanlar için klima ihtiyacınız bulunuyorsa 15000 BTU değerine sahip olan ürünlerin yetersiz kalacağını unutmamalısınız.
“24000 BTU klima ne kadar yer soğutur ve ısıtır?” sorusuna “24000 BTU klimalar maksimum 52,8 m2 alanlara kadar kullanılabilir” yanıtı verilebilir.
Metrekareye göre BTU hesabı için öncelikle klimayı konumlandıracağınız alanın metrekare ölçümünü yapın. Ardından bulduğunuz metrekareyi 2,2'ye bölün ve 1000 ile çarpın. Bu hesap ile klimayı konumlandıracağınız odaya kaç BTU bir klima uygun, öğrenmiş olursunuz.
Klimanızı sürekli açıp kapatırsanız cihazlarınız tüm sistemlerini yeniden başlattığı için neredeyse birkaç katı fazla enerji harcıyor. Sonuç olarak, elektrik tüketimi de yaptığınız açma ve kapama sıklığına bağlı olarak sürekli artıyor.
İç ve dış üniteler birbirine olabildiğince yakın bir şekilde takılmalıdır. Dış ünitenin atmosfer akımı ile rahatça temas edebileceği yerlere monte edilmesi gerekmektedir. Ayrıca klimanın çalışma performansını yüksek seviyede tutmak için de bakır boru tesisatının olabildiğince kısa mesafede olması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri