Gereksiz yere sis farı yakmaktan kaçınmalıyız. Aksi takdirde 64/1-b-1 maddesi gereğince sürücülere trafik cezası kesilmektedir.
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı, kamuoyunda çok bilinmeyen Karayolları Trafik Kanunu'nun muhtelif maddelerine göre kuralları hiçe sayan sürücülere para cezası yazıldığını duyurdu. Başkanlık açıklamasında, keyfî olarak sis farlarını yakan sürücülere para ve puan cezası uygulandığı belirtildi.
Sis farını uygun kullanma kuralına uymayan sürücülere 108 TL idari trafik para cezası uygulanır. Bu maddi ceza yanı sıra araç sürücüsü 15 Ceza puanı ile cezalandırılır.
Kuyruk (arka kenar) ışıklarını uzağı veya yakını gösteren ışıklarla birlikte kullanmamanın cezası ise 108 TL olarak uygulanıyor. Kanunun 64/1-b-1 maddesine göre de 'Gece sis ışıklarının sisli, karlı ve sağanak yağmurlu havalar dışında diğer farlarla birlikte yakılmasının cezası 108 TL'dir.
Sis farı, yol ve yolun etrafındaki nesnelerin rahatça. görülmesini sağladığı için yanmaması durumunda. muayenede hafif kusur olarak değerlendirilir.
İlgili 44 soru bulundu
2022 yılı için belirlenen Gereksiz Sis Farı Kullanmanın Cezası 64/1-b-1 maddesi gereğince sürücülere trafik cezası kesilmektedir. Bu trafik cezasının bedeli 196 TL olarak belirlenmiştir. 15 gün içerisinde ödenirse 147 TL olarak ödenmektedir. Ceza puanı ise 5 puandır.
Günümüzde far teknolojileri oldukça geliştiği için ön sis farları eskisi gibi zorunlu bir donanım değil. Ancak her arabada fabrika çıkışı olarak gelen arka sis farlarının kullanılması zorunlu.
Özetle; sis farlarında sarı renkli ışık kullanmanın doğru bir tercih olacağını söyleyebiliriz. Sis farlarını kullanmanın asıl amacı yol yüzeyini aydınlatmaktır. Bu sebeple ışık renginden başka diğer önemli husus da sis farlarının uygun yükseklikte olmasıdır.
LED farların yasak olması, sonradan eklemelerde araç muayenesi sırasında problemler yaşatması nedeniyle sıklıkla karşılaşılan bir konudur. Standart olmayan, ayarları doğru yapılmayan ve modifiye amaçlı sonradan eklenen farlar aracın muayeneden geçmemesine sebep olur.
Sis farı amacı dışında yanmadığı sürece sorun olmaz.Çakar ışık her durumda yasaktır.Ne muayenede,nede trafikte sis farı kapalı ise ikaz ve uyarı yapılmaz. Sisli, yağmurlu gibi olumsuz hava koşullarında yol yüzeyi, şerit çizgileri ve işaretleri daha az görmekteyiz.
Araçlara led far taktırılması, yeni bir far eğer araca uygun şekilde takılırsa herhangi bir yasak olma durumu yoktur. Özellikle aracının orijinal farlarının bozulması veya kullanılamaz hale gelmesinden dolayı farların değiştirilmesinde herhangi bir sorun yoktur.
Araca Off Road Led Bar Takmak Yasal mı ? Bu sorunun kısa cevabı hayır. Parlaklıkları nedeniyle , halka açık yollarda araç kullanırken LED barlar kullanılamaz . Ayrıca otoyolda giderken LED aydınlatma ürünleri bir kılıf vasıtasıyla kapatılmalıdır.
Bütün bunlara rağmen ne yazık ki amerikan park kullanımı trafikte yasaktır. Her zaman ceza yazılması söz konusu olmayabiliyor ancak yönetmeliğe uygun olmayan ışık donanımı olarak sayılmakta ve bu sebepten dolayı reddedilmektedir.
Kendi ehliyet sınıfının dışında araç kullanmanın cezası ise 4.064 TL'dir.
Araçların aydınlatma sistemlerinin olması gereken şekil 64/1-b-5 sayılı trafik kanununda net bir şekilde belirtilmiştir. Bu maddeleri de incelediğimizde açıkça görülüyor ki deli mavi ve buz mavi xenon kullanımı yasaktır. Bu türden bir aydınlatma renginin farlarda ya da sislerde kullanımı ise fark etmemektedir.
Dolayısıyla düşük ışık huzmeleri yayan kısa farlar sisli sürüşlerde daha etkili bir performans sergiliyor. Sis farlarını açın: Görüş mesafesinin 100 metrenin altında olduğu sisli havalarda kullanılması gereken sis farları hayat kurtarıcı olabiliyor.
Xenon farların kullanımı yasal mı meselesine gelecek olursak, evet yasal. Ancak eğer aldığınız araç sıfır değilse ve sonradan bu far türüne geçecekseniz bu farın tüm aksamlarının tam hâliyle ve doğru bir şekilde takılmış olması zorunluluğu var.
LED ampul arabaya zarar verir mi? Halojen ampullerde olduğu gibi LED kullanımında da hiçbir sakınca yoktur. Ancak daha hızlı ısınan bu far tipinin ihtiyaç duyduğu soğumanın sağlanamaması halinde farlarınız ya da elektrik aksamı zarar görebilir.
Standart dışı xenon far taktıran araçlara "Karayolunu kullananlar için tehlike yaratacak şekilde ışık donanımı kullanmaktan" 62 lira ceza kesilecek. Bu farların araçların orijinalinde bulunması halinde ise herhangi bir ceza uygulanmayacak.
H10: Genelde sis farlarında kullanılır. Tek flamanlıdır. H11: Genelde sis farlarında kullanılır.
Led ampul kısa, uzun veya sis farı yuvasına sabitlendikten sonra, led ampul soketi aracınızın orijinal soketine takılır. Elektrik bağlantısı tamamlanmış olur. Led ampulleri takarken aracınızın kontağının ve farlarının kapalı olmasına dikkat ediniz.
Kullanıcılar “Yağmurlu havada sis farı açılır mı?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Karayolları Trafik Kanununa göre sisli, karlı ve şiddetli yağmurlu hava koşulları dışında sis farı açan araç sürücülerine idari para cezası uygulanmaktadır. Ancak yağışın yoğun olduğu durumlarda sis farı açılabilmektedir.
Sis lambası otomobillerde bulunan, duman ve sis'e karşı kullanılan far türüdür. Gündüz farı'ndan farklı beyaz veya seçici sarı renklerinde olur. Sis bloğunu veya perdesini dikey olarak aydınlatmamak için sürüş eksenine doğru geniş ve düz ışık verirler.
sis farı ile normal far arasındaki en büük fark ; normal farların arabanın tam önünü ve yanlarını aydınlatamaması daha ziyade arabanın 1-2 metre önünden itibaren aydınlatma yapması ve 70 metreye kadar aydınlatabilmesidir. siz farı ise daha kısa menzilli ancak normal fara göre daha geniş bir menzili aydınlatır.
Görünüşüne rağmen, sis tipik olarak yere değmez, ancak yüzey üzerinde gezinir. Sis farlarının bir araç üzerine alçakta yerleştirilmesi, ışık huzmesinin kolayca yola çarpmasını sağlar. Böylece ışık öndeki yolu aydınlatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri