Kapalı Alan Korkusu (Klostrofobi) - Psikiyatrist - Psikoterapist.
Klostrofobi, kişinin kapalı alanda kalması gerektiğinde ciddi iç sıkıntısı yaşamasına ve fizyolojik belirtilere neden olan psikolojik bir rahatsızlıktır. Yüksek düzeyde kaygı çeken herkes fobi geliştirme riski altındadır. En yaygın fobilerden biri klostrofobi diğer bir deyişle kapalı alan korkusudur.
Böyle durumlarda ise ruh ve sinir hastalıkları doğrultusunda psikiyatri uzmanı tarafından destek alınmalıdır. Mutlaka erken tanı ile birlikte tedavi edilmesi gereken en önemli sağlık sorunları içerisinde gelir.
Panik Atak İçin Hangi Doktora Gidilir? Panik atak sırasında kişiler yoğun bir göğüs ağrısı hissederler. Bu ağrı psikolojik kökenli olabileceği gibi fizyolojik bir durum da olur. Bu nedenle panik bozukluk yaşadığını düşünen kişilerin öncelikle kardiyoloji bölümüne gitmesi gerekir.
Panik atak tedavisi için hastaların belirtiler ortaya çıktıktan sonra vakit kaybetmeden psikiyatri hekimlerine muayene olması gerekir. Panik atak hastalığının tedavisi psikiyatri hekimleri tarafından yapılır. Ayrıca hastaların ve hastalığın durumuna bağlı olarak sıklıkla terapi yöntemine başvurulur.
İlgili 38 soru bulundu
Panik Atak İçin Hangi Doktora Gidilmeli? Panik ataklar genellikle bir psikiyatrist veya psikoterapist tarafından tedavi edilir.
Panik atak tanısı ancak konusunda uzman bir psikolog tarafından konulabilir. Öncelikle hastanın tıbbi geçmişi alınır ve gerekli fiziki muayeneler yapılır. Panik atağın teşhis edecek direk bir laboratuvar testi bulunmamaktadır.
Yakınmalar geçtikten sonra anlatılan hikaye ve yapılan muayenede hastada hiçbir kalp problemi olmadığı düşünülebilir. Ancak atak esnasında çekilen bir EKG tanıyı koydurur. Bu tip çarpıntı atakları hastada ve çevresinde korku ile endişe yaratmasına karşın, çoğunlukla önemli hayati risk taşımazlar.
Psikolojik bozukluklar genellikle; B1, B3 ve B12 eksikliği nedeniyle ortaya çıkar. Pirinç kabuğu, sebze-meyve, tam tahıl ürünlerinde bulunan B1 vitaminin eksikliği nörolojik sorunlara yol açabilir ve depresyona eğilimi artırır.
Kan tetkikleri ya da elektrokardiyografi gibi tetkikler isteyebilir ve gerektiğinde ilgili branşlara konsülte edebilir. Yapılan muayene ve tetkikleri takiben panik bozukluk tanısı kesinleşirse bir tedavi planı yapılır. Panik bozukluk tedavisi genellikle yüz güldürücüdür.
Psikolojik terapi ve ilaç ile kaygı bozukluğu tedavisi gerçekleştirilmektedir. Bunun için ilk yapılması gereken şey ise psikiyatri uzmanına başvurmaktır.
Hipomani, insanın bedensel ve psikolojik olarak, kendini alışılmadık şekilde gösteriş, heyecan veya irritabilite (uyarılar aşırı tepki) olarak ifade edebilen, nedensiz, orantısız, doğal olmayan mutluluk, dışa dönüklük ve hareketlilikle karakterize olan sağlıksız bir zihin, ruh hali ve davranış biçimidir.
Kapalı alan korkusunun bitkisel tedavisi de bulunmamaktadır. Korkunun üstesinden gelmek için uzman desteği almak çok önemlidir. Uzman nezaretinde yapılacak psikoterapi yöntemleri ile kaygının nedeni bulabilir. Sorunun kaynağının belirlenmesi ile kişinin kaygıları giderilebilir.
Klostrofobi Kimlerde Görülür? Klostrofobi hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilir. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere kıyasla daha yüksektir. Klostrofobi yaşamın her döneminde gelişebilir.
En sık görülen fobilerden biri olan klostrofobi sorunu kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülür. Her yaşta ortaya çıkabilmekle beraber yaygın olarak çocuklukta ve ergenlik döneminde yaşanır.
Depresyon, panik atak ve anksiyeteye neden olan ikinci bir olası nedense B6, B9 ve B12 vitamin seviyelerinin gereğinden düşük olması. Vücuttaki B12 vitamini seviyesini yükseltmek için kırmızı et, somon, karides, karaciğer, yumurta ve yoğurt gibi besinlerden faydalanabilirsiniz.
Psikiyatri uzmanı Dr. Nihat Kaya, beslenme alışkanlıklarının panikatağı artırıp-azaltabileceğini söyledi. Kaya, koyu çay, kahve, kolalı içecekler, alkol, aşırı sigara içimi, aşırı yemek yemek, tatlılar, uzun süre aç kalmanın panikatağı tetiklediğini aktardı.
Panik atağı önlemek için günlük hayattaki rutinlerinize dikkat ederek, düzenli egzersiz yapmak, düzenli beslenmek gerekir. Güne odaklanarak anı yaşamaya çalışın, yalnız olmadığınızı hatırlatarak zihninizi rahatlatın. Bu uygulamalar panik atağa iyi gelen şeyler arasında sayılır.
Panik atak, genellikle herhangi bir belirti vermeden ortaya çıkabilir ya da her zaman belirli bir tetikleyicisi olmayabilir. Bazı durumlarda uyku sırasında ya da dinlenme esnasında da görülebilir. Geceleyin ortaya çıkan panik atak, kişiyi uykusundan panik içinde uyandırabilir.
Normal şartlarda bir insanın nabzı dakikada 60 ile 100 arasında değişmektedir. Panik atak krizi geçiren bir insanın nabzı dakikada 200 civarında atmaktadır.
Uykuda yaşanan panik atak sırasında kişiler bunun bir panik atak olduğunu kendilerine telkin etmeleri gerekir. O esnada; yataktan çıkıp başka bir yerde gergin olan kas grupları için gevşeme hareketleri yapmak, ılık suyla duş almak ve mümkünse kısa süreli yürüyüş yapmak kişiyi rahatlatacaktır.
Düzenli olarak panik atak geçiriyorsanız, acil servise gitmelisiniz (veya en azından doktorunuzun muayenehanesinden bir kontrol randevusu almalısınız). Devam eden panik ataklar, diğer ciddi tıbbi durumların erken bir göstergesi olabilir ve daha sonra değil, daha erken kontrole gitmek önemlidir.
Panik Atakta asıl tedavi Psikanalitik Psikoterapidir ve kesinlikle doğru bir terapi sürecinde geçen bir hastalıktır.
PANİK ATAK İLAÇSIZ GEÇER Mİ ? Evet. Panik Atak, kaygılı kişinin bilinçdışında bastırdığı duygu ve dürtülerin yarattığı çatışmaları psikanalitik psikoterapi de çözmekle geçer. Bastırma kaygı doğurmaz, kaygı bastırmaya neden olur ve sonucunda panik atak yaşanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri