Huffington Post internet sitesine konuşan Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi'nden William Schaffner, “Tuvaletler enfeksiyon geçişi için bir araç değildir. Hiçbir hastalığa yakalanmazsınız” diyor. Tuvaletler ile ilgili bir diğer önemli bilgi de sifonu çekerken klozet kapağını kapatmanız gerektiği.
MİKROPLAR YOLUNU KLOZET ARACILIĞIYLA BULUYOR
Donner, konuyla ilgili son makalesinde değindiği üzere, çok sayıda araştırmayla umumi tuvaletler başta olmak üzere tüm tuvaletlerdeki yüzeylerde patojenik mikropların varlığını da belgeledi.
Klozet kapağından bir hastalık kapmak teoridemümkün olsa da olasılığı oldukça düşüktür. Bakterilerin sebep olduğu CYB hastalıklar arasında frengi,belsoğukluğu ve klamidya bulunur.
Dışkı ile bulaşan hastalık yapıcı mikroorganizmaları el hijyenine uymaz isek etrafa bulaştırabiliriz. Yine etraftan temas ile bu mikrop diğer kişilere bulaşabilir. Ayrıca sinekler etraftan mikropları başka yerlere taşıyabilir.
Çok nadiren bulaşır bunlar direk olarak adı üstünde cinsel yolla bulaşan hastalıklardır. Bunun yanında ikinci bir durumda tuvalet sonrası temizliğin doğru yapılmadığı durumlarda tuvaletlerden veya kadının kendi kendine enfeksiyon kapma riski daha fazladır.
İlgili 34 soru bulundu
“TUVALETLER ENFEKSİYON GEÇİŞİ İÇİN BİR ARAÇ DEĞİLDİR”
Hiçbir hastalığa yakalanmazsınız” diyor. Tuvaletler ile ilgili bir diğer önemli bilgi de sifonu çekerken klozet kapağını kapatmanız gerektiği. Çünkü eğer sifonu çekerken kapağı kapatmazsanız bakteriler sıçrayan su ile birlikte klozetin dışına taşıyor.
Yani kişi idrar yolu enfeksiyonu kapmaz ve aynı zamanda herhangi bir kişiye bu hastalığı bulaştırmaz. Ancak böyle bir sorun ile karşı karşıya kalındığı vakit, mutlaka uzman bir doktor kontrolünde çözüm aramak önemlidir.
Bir gram dışkıda 90 milyar bakteri bulunduğundan yola çıkarak vücuttaki toplam bakteri sayısının 38 trilyon civarında olduğu tespit ediliyor.
Kullanılmış ürünlerin tekrar tekrar kullanılmaması mikropların bulaş durumunu en az seviyeye indirebilir. Eşyaların ortak kullanılmaması ve gereksiz temaslara girilmemesi mikroplardan korunmanın önemli yollarından biridir.
Vajinal mantar, bulaşıcı bir hastalıktır. Özellikle ortak kullanılan tuvalet, sauna, hamam, havuz veya duş gibi yerlerden bulaşabileceği gibi cinsel ilişkiyle de bulaştığı unutulmamalıdır.
Bu hastalık dizanteri olarak bilinen şiddetli ishal, karın ağrısı ve mide bağırsak sorunları belirtileriyle ortaya çıkan enfeksiyona sebep olur. Hastalık özellikle ishal döneminde çok bulaşıcıdır. Shigella tuvalet sifonu, klozetler, iyi yıkanmamış yiyecekler yoluyla da bulaşabilmektedir.
Oral sex ile cinsel yolla bulaşan mikropların bulaşmayacağı düşünülse de bu bilgi doğru değildir ve cinsel ilişki ile bulaşan pek çok bakteri veya virüs oral ile de bulaşabilir. Ağız içerisindeki salgıların deriye veya mukozaya teması sonrası cinsel yolla bulaşabilen pek çok etken bulaşabilir.
Bakterilerin neden olduğu en yaygın gıda zehirlenmesi türlerinden biri olan salmonella, hayvan ve insan bağırsaklarında yaşar ve dışkı (dışkı) yoluyla dışarı atılır. İnsanlara en sık kontamine su veya yiyecekler yoluyla bulaşır.
Vajinal Mantar Bulaşıcı mıdır? Özellikle cinsel birliktelik sonrası bulaşma olabilir. Ortak kullanım alanları ( Tuvalet, sauna hamam.) diğer bulaşıcı yollarıdır.
COVID-19'a neden olan yeni koronavirüsün insan sindirim sisteminde hayatta kalabildiğini ve enfekte olmuş dışkılarda ortaya çıkabileceğini gösteren son çalışmalarla, bu, hastalığın tuvalet kullanımı ile bulaşma olasılığını arttırmaktadır.
En yaygın kullanılanlar ise etil alkol ve izopropil alkoldür. Alkollerin bakterilere, virüslere ve mantarlara karşı etkili olduğu söyleniyor. Ancak dirençli olan bakteri türleri üzerinde kalıcı bir etkisi bulunmamaktadır. Alkol miktarı hacmi %50'nin altında ise, mikroplar üzerindeki öldürücü etkisi de oranda düşüyor.
Sağlıklı bir insanın idrarında bakteri (mikrop) yoktur. Bazen, vücut dışındaki bakteriler idrar yoluna girer ve enfeksiyona neden olur.
Bu açıdan kabızlığa meyilli ve dışkısını çıkarmada problemi olan bireylerde alaturka tuvalet daha faydalıdır. Ancak bu tuvalette taharetlenme için elimizi kullandığımızdan dışkı içerisinde bulunan başta E. Coli (escherichia coli) dediğimiz bakteri olmak üzere birçok bakteri türünü elimize bulaştırırız.
Havuz, klorlu sudur. Klor, idrar yolları enfeksiyonunda tehlike yaratacaktır. Deniz ise tuzludur ve mikroplu olabilir. Bu nedenle idrar yolları enfeksiyonunuz varken denize veya havuza girmemeniz gerekir.
- Mutfakların en çok kullanılan alanlar olduğu için mikropların en fazla olduğu yerlerdir. Yemek artıkları, Mutfak süngerleri ve mutfak lavaboları en çok bakteri üreten yerlerin başında geliyor. Bulaşık süngerini her gün değiştiremiyorsanız her gün çamaşır suyunda bekletin.
Ortalama bir insan vücudunda 1013 hücre varken sindirim sisteminin içindeki mikroorganizma sayısı bunun on katı kadardır., Bakteriler kalın bağırsaktaki floranın çoğunu, dışkının katı maddesinin de %60'ını oluştururlar.
Probiyotik bakımından zengin, işlenmemiş, bol miktarda sebze ve meyve tüketilmeli, fruktozdan zengin mısır şurubundan uzak durulmalıdır. D vitamini bağırsak sağlığı için son derece önemlidir. Kaliteli fermente gıdalardan zeytin, ev turşusu, ev yoğurdu, kefir ve sirke düzenli tüketilmelidir.
İdrar yolu enfeksiyonunun başlıca nedeni bakterilerdir. Bağırsakta bulunan bu bakteriler escherichia coli türüne aittir. Bakteriler kişinin rektumundan yukarı doğru tırmanarak idrar yoluna ulaşır ve enfeksiyonun oluşmasına yol açarlar.
Özellikle hijyenik olmayan havuzlar, idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir. İdrar yollarına yapılan müdahaleler de (operasyon, sonda takılması) başka bir enfeksiyon nedenidir. Ayrıca kötü hijyen alışkanlıkları ve enfekte cinsel partner de enfeksiyonlara yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri