Yüksek Adalet Divanında yargılamalar 14 Ekim 1960 tarihinde 19 ayrı dava halinde başlamış ve sonradan 17'sinin birleştirilmesi ile Anayasa (Anayasayı İhlal) Davası çatısı altında sürdürülerek tamamlanmıştır. Toplam 592 sanık yargılanmıştır. Fakat davalar temel alındığında bu rakam 696'dır.
İskeleye yaklaşırken tek tepeli konik bir ada izlenimi bırakıyorsa da adanın geri kalan 115 metrelik Çınar Tepesi ve Manastır Tepesi'nin batı etekleri, çok eski zamanlardan beri işletilen taşocağı nedeniyle oyulmuş durumda. Adı, demir ve bakır madenlerinin etkisiyle kızılımsı olan toprağının renginden gelir.
Maltepe'ye yakın olanının adı ise Dilek Kayalığıdır. Adaların toprağı, demir oksitli kırmızı topraktır. Kireç tabakalarına karışmış bol miktarda demir filizi toprağa kızıl bir renk verir.
İlgili 40 soru bulundu
Kınalıada'nın temiz ve berrak denizi, sakin plajları tatilcilerin gözdesi haline gelmiş huzurlu bir yer olduğunu söyleyebiliriz. Sahilde güneşlenip denize girerek, adanın huzurlu atmosferinin tadını çıkarabilirsiniz. Kınalıada plajları, sığ denizi ile özellikle çocuklu aileler tarafından tercih ediliyor.
Ada, “Kınalı” adını kum taşı uçurumlarının kızılımtrak renginden almaktadır. Kınalıada, Prens Adaları'nın arasında İstanbul'a en yakın olan adadır. İklimi diğer adalara nazaran daha serttir, maden ve taş bakımından zengin olan toprağı ağaç bakımından fakirdir.
II. Dünya Savaşı'nda İtalya'nın 1943'te teslim olmasından sonra İngilizlerin adaları alma girişimleri başarısızlığa uğradı. Denetimi ele geçirmiş olan Alman birlikleri, Mayıs 1945'te adalardan çıkarılabildi. Adaların yönetimi ise ancak 1947'de Paris Antlaşmasıyla resmen Yunanistan'a geçti.
SONUÇ OLARAK; Osmanlı zamanında Eylül 1829-EDİRNE Anlaşması, 18 Ekim 1912-UŞİ Antlaşması, 30 Mayıs 1913-LONDRA Antlaşması, 14 Kasım 1913-ATİNA Antlaşması, 14 Şubat 1914-LONDRA Büyükelçiler Konferansı ve 10 Ağustos 1920-SEVR anlaşmasıyla Ege'deki tüm adalarımız kaybedilmişti.
Adalar, 1854 yılında kurulan İstanbul Şehremaneti'ne bağlı 7.Daire-i Belediye olarak 1861 tarihinde belediye şubesi, 1867 tarihli Vilayet Nizamnamesi ile İstanbul'un bir ilçesi konumuna gelmiştir.
Adalar'da oturanların büyük çoğunluğu (%84,2) İslam dinine mensup. Adalar'dan üçünde bu oran %88-89 düzeyinde. Sadece bir adada, Kınalıada'da, Müslümanların oranı 56,2 Hıristiyanların oranı %38,4 olmakta ve geçmişteki duruma biraz benzeyen bir dağılım sergilemekte.
İstanbul'un Adalar ilçesi, Prens Adaları ya da Kızıl Adalar olarak bilinen büyüklü küçüklü 9 ada (Büyükada, Heybeliada, Kınalıada, Burgazada, Sedef Adası, Yassıada, Sivriada, Kaşık Adası, Tavşan Adası) ve Vordonos Adası'nın oluşturduğu ada takımına sahip.
Tüm bu bilgiler ışığında Sedef Adası ile ilgili merak edilen bir soru olan Sedef Adası kimin sorusunu şu şekilde yanıtlayalım: Sedef Adası, Mehmet Birgen ve kardeşi Esra Birgen'e büyük dedeleri Fethi Ahmet Paşa tarafından kalmıştır. Yani ada, günümüzde Birgen kardeşlerin mülküdür.
Adanın sahipleri Gülter Ünal ile damadı Barış Tansever, doğal güzellikleri bünyesinde barındıran ve rüzgar potansiyeliyle cazibe oluşturan adaya alıcı beklerken, bir yandan da turizm yatırımı için imar almaya çalışıyor.
Prens adalarının en büyüğü ve en çok ziyaretçi çekeni olan Büyükada'nın tarihi Antik Dönem'e kadar uzanmaktadır. Cumhuriyet'in ilk yıllarında yapılan kazılarla rastlanmış olan Büyükada geçmişi M.Ö. 300'lü yıllara kadar izler taşımaktadır.
Rodos ve On İki Ada'nın İşgali veya On İki Ada'nın işgali isimli harekât 1912 yılında On İki Ada'nın Trablusgarp Savaşı sırasında İtalyanlar tarafından yapılan çıkarmalar sonucu işgale uğramasıyla gerçekleşti.
Limni, Sakız, Sisam ve İkarya adlı Yunan adaları. Bunlar Lozan Antlaşması'nın 13. maddesi gereğince ülkelerinde ancak polis ve Jandarma kuvveti bulunabilecek, deniz üssü ve istihkâm kurmanın yasak olduğu adalardır. On İki Adalar, Paris Antlaşması ile İtalya'dan alınıp Yunanistan'a verildi.
Mesih Paşa komutasındaki Osmanlı donanması üç ay süreyle adayı kuşatma atına aldı (23 Mayıs 1480). Şövalyeler büyük kayıplar vermesine rağmen şiddetli bir direniş ortaya koydu. 28 Temmuz günü yapılan son hücumda başarısız olunca Osmanlı donanması kuşatmayı kaldırarak Rodos'tan ayrıldı.
1912 Trablusgarp Savaşı'nın ardından imzalanan Uşi Antlaşması ile On İki Ada İtalya'a verildi. 1923 Lozan Antlaşması ile adalar İtalya'ya bırakıldı.
Sisam - Samos
O zaman Kuşadası'ndan kalkan feribotlara atlayın ve Türkiye'ye en yakın ada olan Sisam'a uğrayın. Diğer adalara oranla daha sakin bir hayatın devam ettiği Sisam, şehrin boğucu koşturmacasından uzaklaşmak için birebir. Her Yunan adasında olduğu gibi Sisam'da da restoranlar harika deniz ürünleri sunuyor.
Papazyan Yalısı, Kınalıada'nın en önemli simgelerinden biridir. Papazyan Yalısı önünde fotoğraf çektirmek ise bir Kınalıada klasiğidir. Dönüşüm Manastırı ve Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi ise Kınalıada'nın en meşhur tarihi ve turistik yerleri arasında yer almaktadır.
1. Kınalıada Halk Plajı Kınalıada'nın en sevilen plajlarından biri olan hem turistler hem de yerli halk tarafından tercih edilen plaja girişler ücretsiz bir şekilde yapılıyor. Masmavi ve tertemiz bir denize sahip olan plaj Kınalıada iskelesinin hemen yanında yer alıyor.
Adalar arasından Kınalıada, Burgazada, Heybeliada, Büyükada ve Sedef Adası yerleşime açıktır, Kaşık Adası özel mülktür, Sivriada ve Tavşan Adası ise tamamen boştur. Eminönü üzerinden hareket eden vapur Kadıköy'e uğradıktan sonra şu sıra ile ilerler; Kınalıada, Burgazada, Heybeliada, Büyükada.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri