Ömer Seyfettin'in “Yüksek Ökçeler” hikâyesi, on üç yaşında altmış altı yaşında bir adamla evlendirilen, genç yaşta dul kalan, başlıca merakı te- mizlikle namusluluk olan, Göztepe'deki köşkünde evlatlığı, hizmetçisi ve aşçısıyla yaşayan Hatice Hanım'ın hikâyesidir.
Ömer Seyfettin
Ömer Seyfeddin *Bütün Eserleri* dizisinin beşinci kitabı Yüksek Ökçeler'de, çoğu kadın-erkek ilişkileri üzerine yazılmış hikayeleriyle mizah içerikli hikayeleri bir araya toplanmıştır.
Hatice Hanım, genç yaşta dul kalmış zengin bir hanımcağızdı. Göztepe'deki köşkünde hizmetçileri ve evlatlığı ile temizlik ve na mus üzerine kurulu bir düzende yaşıyorlardı. Daha doğrusu Hatice Hanım böyle olduğunu düşünüyordu. Güzeldi, tombuldu, cıvıl cıvıl bir şeydi.
Hikaye okuyucuya dili geçmiş zamanda bir üst anlatıcı aracılığı ile anlatılır. Konusu; genç yaşta kendinden hayli yaşlı biriyle evlendirilen ve daha sonra dul kalmış Hatice Hanım'ın yaşamı ve çalışanları ile olan ilişkileridir.
Ömer Seyfettin / Bütün Eserleri dizisinin beşinci kitabı olan Yüksek Ökçeler'de, yazarın, çoğu kadın-erkek ilişkileri üzerine yazılmış hikâyeleriyle mizah çeşnili hikâyeleri biraraya toplanmıştır.
İlgili 17 soru bulundu
Ömer Seyfettin'in “Yüksek Ökçeler” hikâyesi, on üç yaşında altmış altı yaşında bir adamla evlendirilen, genç yaşta dul kalan, başlıca merakı te- mizlikle namusluluk olan, Göztepe'deki köşkünde evlatlığı, hizmetçisi ve aşçısıyla yaşayan Hatice Hanım'ın hikâyesidir.
Hürriyete Layık Bir Kahraman veya Efruz Bey, Türk yazar Ömer Seyfettin'in romanıdır.
Üçüncü kişili anlatım yöntemi oluşturulurken, yazarlar; daha çok duyduklarını ya da uydurduklarını yazarken üçüncü kişili anlatımı kullanırlar. Bu anlatım genellikle masallarda, fıkralarda, romanlarda, hikayelerde... vb. kullanılır.Üçüncü kişili anlatım, genellikle duyulan geçmiş zaman eki kullanılır.
İkinci şahıs anlatıcı, bir edebi metinde ana kahramana anlatıcının ikinci şahısla hitap etmesini anlatmak için kullanılan bir edebiyat terimidir. Türkçede bu iş için "sen" veya "siz" zamirleri kullanılabilir. Örnek olarak: Sen bunun gibi bir yerde sabahın bu saatinde olacak biri değilsin.
Kitaba adını veren Yüksek Ökçeler'de, günlük hayattan alınmış, realist, gözleme dayanan mizahi bir anlatım vardır.
Ömer Seyfettin, olay hikayesi yazarıdır. Bu hikaye tarzı, realizm akımından etkilenmiş hikayelerdir.
Ömer Seyfettin, Maupassant tarzı hikayeciliğin Türk edebiyatındaki temsilcisi olmaktadır. Olay hikayesi olarak da bilinen hikaye türü akıcı ve merak uyandırıcı üslupla yazılmaktadır.
Ömer Seyfettin, Türk edebiyatında kısa hikayelerin önemli bir ismi olarak kabul edilir. Hikaye türünde kaleme aldığı eserleri, sade ve akıcı bir dille okuyucuya aktarır. Özellikle milli mücadele döneminden etkilenen yazar, bu dönemin izlerini eserlerinde yansıtmıştır.
Olayı anlatan kişi olayın içindeyse 1, değilse 3. kişi ağzından anlatımın olduğunu söyleriz. Başka bir ifadeyle olayın içinde “ben, sen, biz, siz” kişilerinden en az biri varsa 1. kişi ağzıyla anlatımdır. “O” ya da “onlar” kişilerinden biri varsa 3. kişi ağzından anlatım vardır.
Sınırlı üçüncü şahıs anlatıcı, bir öykünün bir üçüncü şahıs tarafından; fakat sadece bir karakterin bakış açısından anlatıldığını belirten bir edebiyat terimidir. Anlatıcı diğer karakterlerin duygu ve düşüncelerini de bir karakterin bakış açısından anlatır.
Kişilerin kendi başlarından geçenleri anlatması 1. kişi ağzından yapılan anlatım olarak bilinir. Yani anlatan kişi bunları kendisi yaşamıştır ve birinci kişi olarak karşı tarafa aktarır.
Birinci, ikinci ve üçüncü şahıs anlatıcı, gözlemci anlatıcı, karma anlatıcı, çoklu anlatıcı ve tekinsiz (güvenilmez) anlatıcı türlerini anlattım.
Hikayeler genel olarak bir ya birinci kişi ağzıyla anlatılır ya da üçüncü kişi ağzı üzerinden anlatım yapılır. Bu durum hikaye anlatacak olan kişiye bağlı olarak değişir.
Birinci şahıs anlatıcı, bir öykünün bir kişi tarafından, kendi adına ve kendisi hakkında konuşarak anlatıldığı anlatım türüdür. Anlatıcı karakterlerden biridir. Birinci şahıs anlatıcı tekil veya çoğul olabilir, eserdeki belli bir bakış açısını temsil eder.
Ömer SeyfettİN'in üçüncü hikâye kitabı Harem'dir.
İkinci Meşrutiyet sırasında meydana gelen parti kavgaları, sonrasında ortaya çıkan savaşlar, isyanlar ve ekonomik buhranlar karşısında "Efruz Bey" (1919) yazarın hem kendisi ile hem de muhatapları ile yüzleştiği bir roman özelliği taşır.
Yazarın "fantezi" bir romanı olan Efruz Bey'e, bir devrin, Meşrutiyet devrinin romanı gözüyle bakmak mümkündür.
Ölümünden sonra yapılan otopside şeker hastalığından vefat ettiği anlaşılan Ömer Seyfettin'in cenazesi, Kadıköy Kuşdili Mahmutbaba mezarlığına defnedilmiştir. Bu mekânın daha sonraki yıllarda tramvay garajı haline getirilmesi dolayısıyla kemikleri 23 Ağustos 1939 tarihinde Zincirlikuyu mezarlığına nakledilmiştir.
İlk Düşen Ak Kitap Açıklaması
Ömer Seyfettin, yaşadığı dönemin geleneksel dil ve edebiyat anlayışına bağlı kalmayan yenilikçi kişiliği ile düz yazımızın gelişme aşamasında büyük dönüşümler yarattı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri