Bu hesaplamalardan elde edilen değerlere bakılarak saf su için; 100oC'de asidik, 0oC'de ise baziktir diyemeyiz. Saf su yine nötr olacaktır.
Bir çözeltinin asidik mi, bazik mi olduğu suya göre kıyaslanarak belirlenir. Bu nedenle saf suyun pH değeri 7'ye eşittir yani su nötr bir çözeltidir.
0 ile 7 aralığında besin değerleri asidik, 7 ile 14 aralığındaki besin değerleri de bazik olarak adlandırılır. Saf suyun pH değeri ise 7, yani nötr şeklindedir.
Su, zayıf bir asit ve zayıf bir baz olduğu için, hidronyum ve hidroksit iyonları iyonlaşmamış suya göre çok, çok küçük derişimlerde bulunur.
Suyun pH derecesinin 7 olması “Nötr Su” anlamına gelmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Saf su ise tam 7 pH değerine sahiptir. PH değeri tam 7 olan besin maddesi nötr olarak isim alır. Günlük hayatta içme suyu olarak tüketilecek suyun sağlıklı olarak nitelendirilmesi için sahip olduğu PH değerinin 7,2 ila 8,5 aralığında olması gerekir.
Saf su içinde önceden var olan minerallerin, damıtma gibi yöntemlerle, alınmış olduğu sudur. Saf su içinde özellikle çocuklar ve yaşlılar için gerekli olan, kalsiyum, magnezyum, bikarbonat, sülfat, klorür gibi mineraller bulunmaz. Sertlik değeri çok düşük olan sular, (örneğin yağmur suyu) bir tür saf su sayılır.
100oC'ta saf su asidiktir (pH'sı 7'den küçük olan saf su asidiktir). 0oC'ta saf su baziktir (pH'sı 7'den büyük olan saf su baziktir).
Saf su madde midir sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz. Saf suyun yapısında kendinden başka madde bulunmaz. Saf madde ise yapısında kendinden başka madde olmayan ve özellikleri her noktada eşit olanlara denir. Bu bağlamda saf su da bir maddedir.
Saf su, pH değeri 7 olarak kabul edilen nötr bir sıvıdır. Bununla birlikte, saf su, çevresel etkilerle temas ettiğinde asidik veya bazik hale gelebilir. Örneğin, atmosferdeki karbondioksit miktarı arttıkça, su karbondioksit ile etkileşime girerek karbonik asit oluşturur ve pH değeri azalır, yani su asidik hale gelir.
Zengin bir içeriğe sahip olan zemzem suyu ph derecesi 10 olarak ölçülmüştür. Bu değer zemzem suyunun alkali bir yapıda olduğunu gösterir. Alkali bir su da vücuda iyi gelen özelliğe sahiptir.
Saf su, laboratuvarlarda kullanılan su; organik ve inorganik maddelerden arındırılmış damıtık (distile). Hemen her çözelti ve çalışma damıtık su ile yapılır. Çeşme suyu kullanılmışsa bunu belirtmek gereklidir. Pratikte en fazla bir defa damıtılmış su kullanılır.
TDS ölçümleri sonucunda suyun PH değeri 6,5 ile 9,5 arasındaysa, bu değerleri suyun içilebilir olduğunu kanıtlıyor.
Ancak sade, diğer bir ismi de doğal olan maden suları ise baziktir. Özellikle bu sebepten dolayı yanan bir mide için genelde doğal maden suyu kullanılır. Zira içerisinde herhangi bir asit bulunmaz ve baz özelliği taşımaktadır. Diğer bir ifade ile Yapay olan maden suları asidiktir.
Kimyasal madde içeren ürünlerin içeriğinin ve formülünün ne içerdiği kullanım açısından önemlidir. Bu kapsamda temizliğin ana unsuru olarak kullanılan çamaşır suyu baz olarak kabul edilen ürünler arasında sayılır. Bu sebeple çamaşır suyu dikkat etmek şartı ile her alanda rahatlıkla kullanılabilir.
Standart pH aralığı kuvvetli asit 0 ' dan kuvvetli baz 14 pH değerleridir. pH değeri 7 olduğu zaman nötr noktadır. Su pH değerinin tam olarak 7 olması, kimyasal nötr olduğunun göstergesidir.
Saf su mineral, kalsiyum, magnezyum, sodyum ve benzeri mineralleri içermediği gibi kanda bulunan mineral ve vitaminleri emerek vücudun halsiz kalmasına sebep olmakta ve bağışıklık sistemini zayıflatmaktadır.
Saf su, içerisinde önceden var olan minerallerin destilasyon, damıtma, ters ozmoz, iyon değişimi, filtreleme gibi tekniklerle alınmış su demektir. Saf suyun içerisinde özellikle çocuklar ve yaşlılar için gereken sülfat, magnezyum, bikarbonat, klorür, kalsiyum gibi mineraller yoktur.
Deiyonizasyon işlemleri, adından da anlaşılacağı üzere sudaki iyonların giderilmesi işlemi olup, su molekülü yeniden oluşturulur. Pozitif ve negatif iyonlardan arındırılmış olan su ise saf su olarak adlandırılır.
Floroantimonik asit (HSbF6) hidrojen florür ve antimon pentaflorürün farklı oranlardaki karışımıdır. Bu karışımlardan 1:1 kombinasyonu, bilinen en güçlü süperasit formunu oluşturur.
Kanın pH değeri 7,4 yani hafif bazik olup bu değer 7,35 ile 7,45 arasında değişebilir. Vücudumuzdaki metabolik hareketler sonucu asit oranı yükselir, ancak bunun belli bir zaman sonra yeniden normal düzeye gelmesi gerekir.
pH değeri 7-14 arasındaki maddeler baz olurken, 0-7 arasındaki maddeler asit olarak nitelendirilir. Tuzlu suyun ise pH değeri 7'dir. Bundan dolayı tuzlu su ne asit ne de bazdır. Tuzlu su nötr bir maddedir.
Saf su farklı isimlerde de ifade edilmektedir. Bunlar, distile su, deiyonize su, ultra saf su, steril su ve demineralize su şeklindedir. Sadece damıtma ve arıtma aşamalarından faklılık gösterdikleri veya kullanım amacına göre sektör bazlı faklı isimler tercih edilmektedir.
Saf suyu, bir bardağa konulması halinde, bakılarak ayırt etmek mümkün değildir. Ancak içilirse saf su olduğu anlaşılır. Çünkü içerisinde mineral bulunmadığından dolayı, ağızda yavan ve buruk bir tat bırakır. İçilmesinde zarar yoktur ancak yarar da yoktur.
H2O saf suyu ve bileşiğini temsil eder, saf suya tabii en yakın örnek yağmur suyudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri