Yenidoğan bebeklerde işitme testi Bu test, sağırlığın erken teşhisi ve tedavisinde büyük önem taşır. Test, bebek 24 saatini doldurduktan sonra yapılabilir. Ancak en uygun zaman, doğum sonrası 48 saatlik olduğundadır.
6 aya kadar olan bebeklerde tarama ya da tanı amaçlı otoakustik emisyon testi, işitsel beyin sapı yanıt testi, elektrokokleografi ve timpanometri gibi testler yapılabilir.
Bebeğiniz doğduğunda işitme taramasını geçemezse, bu onun sağır veya işitme güçlüğü olduğu anlamına gelmez. Örneğin bebeğin kulağının içindeki sıvı ya da verniks veya odadaki çok fazla gürültü test sonuçlarını etkileyebilir. Aslında, yenidoğan taramasını geçemeyen bebeklerin çoğunda tipik işitme görülür.
İşitme Taramasında Uygulanan Testler
Bu işlem bebeğe hiçbir zarar vermez ve canını acıtmaz. Birkaç dakika süren basit bir ölçümdür. İşitme objektif olarak değerlendirilir, bebeğin hiçbir katılımı gerekmez. Doğumdan sonra 48 saatini doldurmuş her bebeğe işitme testi yapılabilir”.
İlgili 19 soru bulundu
Yenidoğan bebeklerde işitme testi
Test, bebek 24 saatini doldurduktan sonra yapılabilir. Ancak en uygun zaman, doğum sonrası 48 saatlik olduğundadır.
Bebeğin uyku sırasında alınına ve kulaklarına yerleştirilen problar ve bir kulaklık yardımı ile test çok basit olarak yapılır. İşitme kaybı için herhenagi bir riski bulunmayan fakat OAE testinden 2 veya 3 kez geçer alamayan bebeklere uygulanır.
Tarama testi olarak adlandırılan Otoakustik Emisyon Testi'nde, bebeğin kulaklarına belli şiddette sesler verilir ve iç kulak hücrelerinin verdiği cevap ölçülerek duyup duymadığı anlaşılır. Bu test, bebeğe acı vermez, rahatsız etmez.
Yaşadığınız yerde bulunan devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, işitme merkezlerinde odyometristler tarafından yapılacak işitme testi size duyma yetinizle ilgili en sağlıklı bilgiyi yapılan testler sonucunda verecektir. Odyolog ve odyometristler tarafından yapılan testler sessiz oda ve kabinlerde yapılmaktadır.
Sesin nereden geldiğini arayıp bulamamakta veya tespit edememektedir. Agulamayı bırakmıştır ve sesler ile ilgili denemelere girişmemektedir. Hala agu sesleri çıkarır, ancak daha anlaşılabilir sözcükler söyleyecek kadar ilerleyemez.
İşitme Tarama Testi Sıkça Sorulan Sorular
Yenidoğan işitme taraması işlemlerinde herhangi bir ücret alınmaz.
3. Beyin sapı odyometrisi
Bu nedenle test yapılırken, çocuğun uyuması ya da sessiz durması gerekir. Kulağa değişik derecelerde ses verilir. Bunlar beş dalga halinde kendini gösterir. Verilen ses dalgalarına göre, çocuğun işitme kaybının nerede ve hangi derecede olduğunu tam olarak belirlemekle mümkün olur.
Akraba evliliklerinde görülüyor. Yenidoğan bebeklerde işitme kaybının en önemli nedeni genetik faktörlerdir. Anne ve babada işitme kaybına neden olmayıp sessiz kalan genler, çiftin çocuklarında aktif hale gelebiliyor. İşitme kaybı olacağını düşünmediğiniz bir bebek işitme kaybıyla doğabiliyor.
Ülkemizde de Sağlık Bakanlığı 2004 yılından itibaren yenidoğan bebeklerde işitme tarama testini zorunlu kılmıştır. Yenidoğan işitme tarama testleri, yenidoğan ve infantlarda işitme kaybının erken tanısında basit ve güvenilir yöntemlerdir [5].
İşitme testi bir diğer adıyla odyometri testi ne kadar ses işitebildiğinizi ölçer. Bu testlerin uzman bir odyometrist tarafından yapılması önem taşır. İşitmeye dair şikayetleriniz varsa, en başta tercihen KBB uzmanına gitmeniz önerilir. KBB uzmanı gerekli gördüğü durumda sizi bir odyometriste yönlendirecektir.
İşitme: Yenidoğanlar ilk ay içinde insan seslerine ve özellikle sık duyduğu seslere ilgi gösterirler. Konuştuğunuzda sesin kaynağını bulmak için sesin geldiği tarafa yönelirler. Bebeklerde işitme azlığı; zihinsel gelişim, konuşma ve dil gelişimini etkilediğinden çok önemlidir.
Radyolojik olarak Akciğer Grafisi, Göz muayenesi ve KBB muayenesi ile görme ve işitme testlerinizi yaptırabilirsiniz.
2023 yılı itibariyle 18 Yaş Üstü Olanlara devlet hastanesi veya üniversite hastanesi işitme cihazı raporu olması şartıyla, SGK emeklilerin ve yakınlarının işitme cihazının 3028 TL'sini karşılamaktadır. SGK Çalışan sigortalıların ve yakınlarının işitme cihazının 2422 TL'sini karşılamaktadır.
Çünkü bebekler doğdukları zaman tam net göremezler fakat anne karnından bile duyabilirler. İşitme testi Kulak Burun Boğaz bölümü uzmanları tarafından, odyoloji bölümüne yönlendirmesi ile çeşitli testler yapılır.
2 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi
Bu dönemde en büyük gelişim, duyma hissinde gerçekleşir. Bebeğiniz artık sesleri net bir şekilde duyar ve ayırabilir. Hatta seslerin geldiği yöne doğru başını çevirebilir.
Bir aylık bebeğin işitme duyusu henüz tam olarak gelişmemiş olsa da, sesleri, özellikle de anne karnında duymaya alıştıkları ebeveynlerinin seslerini tanıyabilir. Doğan her bebeğe yenidoğan döneminde, çocuk doktorunuzun kontrolleri sırasında, işitme taraması istenecektir.
Çok kısa süren ve sessiz bir ortamda gerçekleştirilen test, genelde bebek uyurken yapılır; çünkü bebeğin test sırasında ağlaması ya da sesler çıkarması, işitme yeteneğini kontrol etmeyi zorlaştırır. Test sırasında anestezik veya sakinleştirici herhangi bir şey kullanılmaz.
Bebeklerde işitme kaybının ilk belirtisi bebeğin sese tepki vermemesi veya tutarsız tepkiler vermesidir. İlk üç ay içinde ani bir ses duyduğunda sıçraması veya yüksek sese karşı hassas olup uyanması ya da ağlaması beklenir.
1-Yaşına göre gece uykusuz bırakılan hasta sabah saat 8'de hastanede olur uyuduğu zaman testi yapılır. 2-Gün içinde tüm aktivitelerini yapan hasta akşam saat 21-22 arasında hastanede olur uyuduğu zaman testi yapılır. 3- Hastaya Anestezi doktoru eşliğinde sedatif ilaç verilerek uyutulup testi yapılır.
Bunun için ilgili kişi ses geçirmeyen kabine alınır. Ardından da kulaklık takar. Bundan sonra değişik frekanslarda sesler verilerek, kişiden duyduğunda düğmeye basması istenir. Aynı zamanda kemik ve hava yolu işitme dereceleri de burada anlaşılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri