Hastalık doğal seyrindeyken yaşanan olağan şikayetlerin şiddetlenmesi; öksürük, nefes darlığı ve balgam sorunlarının artışı ile karakterize durum KOAH atağı veya KOAH alevlenmesi olarak adlandırılır. KOAH atağı birkaç gün veya birkaç hafta boyunca devam edebilir. Tüm hastalar için bu dönem aynı seyretmez.
KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı), hava yollarının daralması sonucu rahat ve sağlıklı bir şekilde nefes almayı engelleyen bir akciğer hastalığıdır. Kesin bir tedavisi bulunmayan ve ilerleyici kronik bir hastalık olan KOAH'ın en yaygın belirtileri balgamlı öksürük ve nefes darlığıdır.
Nadiren de genetik yatkınlık sonucu KOAH gelişebilir. Hastalığın 4 evresi vardır, ilk evresinde sadece uzun süreli balgam çıkarma ve öksürük varken, son evresinde solunum yetmezliği ve ileri derecede nefes darlığı gelişir.
Alevlenme Tanımı
KOAH hastasında günlük olağan değişimlerin ötesinde, tedavide değişiklik gerektirecek derecede nefes darlığı, öksürük ve balgam miktarı ya da pürülansında artış alevlenme olarak tanımlanmaktadır.
KOAH hastalığında öksürük, genellikle balgamın eşlik ettiği bir öksürüktür. Nefes yollarının aşırı sekresyonla dolması durumunda hasta öksürerek balgamı çıkarmaya çalışır. Balgam çıktıktan sonra hasta bir miktar rahatlar.
İlgili 35 soru bulundu
Kişi sigara içiyorsa uzun süreli nefes darlığı, öksürük ve balgam şikayetlerinin varlığı Koah tanısı için yeterli görülür ancak kesin tanı için solunum testi değerlendirmesi yapılmalıdır.
KOAH hastalarında hava yollarında balgam arttığı için daha sık öksürük ile balgam çıkarma görülür ve balgam miktarı da artar. Balgam genelde açık sarı ve yapışkandır. Hava yollarında enfeksiyon durumunda balgam rengi koyu sarı veya yeşile döner ve bazen pis kokulu olur. Bu durumda bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Hastalık doğal seyrindeyken yaşanan olağan şikayetlerin şiddetlenmesi; öksürük, nefes darlığı ve balgam sorunlarının artışı ile karakterize durum KOAH atağı veya KOAH alevlenmesi olarak adlandırılır. KOAH atağı birkaç gün veya birkaç hafta boyunca devam edebilir.
olabileceğini gösteren kanıtlar artmaktadır. AKS'de kardiyak arest durumunda, hızlıca hipoksi gelişmektedir. beyin hasarı olduğundan KPR süresince yeterli derecede oksijenasyon gereklidir. verilmeli, sonrasında satürasyon %94-98 arasında, KOAH hastalarında %88-92 arasında tutulmalıdır.
Şu an için KOAH'ı ortadan kaldıracak bir tedavi yoktur. Ancak sigara ve diğer risk faktörlerinden uzak durarak hastalığın ilerlemesi büyük oranda engellenebilir. KOAH nedeni olan sigara bağımlılığı ve diğer zararlı maruziyetleri sonlandırmak.
Uyku Problemi
Uyku sırasında solunumun durması ile karakterize olan uyku apnesi oksijen gereksiniminin karşılanamamasına neden olur ve bu durum KOAH hastaları için ciddi bir risk oluşturabilir.
KOAH hastalığının 4 ayrı evresi bulunmaktadır. Bunlar; hafif, orta, ağır ve çok ağır olarak geçer. KOAH hastalığının evresine ve kişinin durumuna göre uygulanan tedavi yöntemleri değişiklik gösterebilmektedir. İlaç uygulamaları arasında spreyler ve özel makinalarla verilen ilaçlar bulunmaktadır.
KOAH ilerleyici bir hastalıktır. Sigarayı bıraktıktan sonra bozuklukların tamamen ortadan kaybolması çok zordur. Ancak sigaranın bırakılması ile hastalığın ilerlemesi yavaşlar. Aksi halde çok hızlı ilerler.
KOAH Tedavisine Yardımcı Tedbirler
Düzenli egzersiz yapılmalıdır. Sürekli oturma hali ve egzersizden kaçınmak kasları güçsüzleştireceği gibi, nefes darlığını da arttıracaktır. Ağır iş ve egzersizlerden kaçınılmalıdır. Soğuk ve hava kirliliğinin fazla olduğu ortamlarda dışarı çıkmamaya özen gösterilmelidir.
Artan nem oranı; aşırı terleme, sıvı kaybı, tansiyon yükselmesi ve göğüste sıkışma hissinin armasına neden olur. Aşırı sıcak havalarda, KOAH'lı hastalar özellikle saat 12.00 ve 17.00 arasında mümkün olduğunca dışarıda bulunmamalı, bol su içmeli ve aşırı nemli ortamlardan kaçınmalıdır.
Erzurum'da ileri derecede KOAH hastalığı nedeniyle 10 yıl boyunca hayatını oksijen cihazına bağlı sürdüren İlhami Çiftçi, 7,5 dakika süren uygulamayla oksijen cihazından kurtuldu.
KOAH ilerleyici bir hastalık olmasına karşı önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır.
KOAH, önlenebilir, kontrol edilebilir bir hastalıktır ama tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir.
Sırtüstü yatma pozisyonunda apne olayları arttığı için bu hastalar daha çok lateral pozisyonda uyumayı tercih etmektedir (6). bildirilmektedir (7). Bu makalede; KOAH, OUAS ve metabolik sendrom tanısı konulan ve yüzükoyun pozisyonda uyumayı tercih eden olgumuzu, eğitici ve ilginç olması nedeniyle sunmak istedik.
Dr. Mücahit Öztürk, KOAH'ın önlenebilir bir akciğer hastalığı olduğunu belirterek, “KOAH'ın bir numaralı risk faktörü sigaradır. Öyle ki tedavi aşamasında sigara bırakılsa dahi vücuda sigarayla birlikte işlenen zehirli maddelerin bu hastalığın tedavisini zorlaştırdığı bilinmektedir.
KOAH yaklaşık olarak 20 yıl günde bir paket sigara içme sonrasında ortaya çıkar. Eğer günde bir paketten daha fazla sayıda sigara içiliyorsa bu zaman daha da kısalır. Hastalık genellikle 40 yaşından sonra belirti vermeye başlar.
Akciğerde Balgam Birikmesi Belirtileri Nelerdir? Akciğerde balgam birikmesinin belirtileri arasında öksürük, göğüs ağrısı, nefes darlığı, hırıltılı solunum ve bazen renkli veya kanlı balgam çıkarma bulunabilir. Bu belirtiler, altta yatan bir sağlık sorununa işaret edebilir ve tıbbi bir değerlendirmeyi gerektirebilir.
KOAH' lı hastaların başlıca yakınmaları, öksürük, balgam çıkarma, nefes darlığı ve hışıltılı solunumdur (wheezing). Hastalığın erken dönemlerinde genelde bir şikayet bulunamaz. Öksürmek ve balgam çıkarmak ise sigara içiminin normal bir reaksiyonu olduğu düşünülerek önemsenmez.
Balgamlı öksürük şikayetlerinde bol sıvı tüketmek, tuzlu su gargarası yapmak, odayı nemlendirmek ya da sıcak buharlı duş almak, bal yemek, öksürük pastilleri emmek, zencefil, kekik ya da karanfil gibi bitki çayları içmek balgamı söktürmeye yardım eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri