Bu şikayetler çoğu zaman 2 hafta içerisinde geriler. Fakat, bazı kişilerde daha uzun sürebilir. Normal aktivitelerinize dönmek için acele etmeyin, bu iyileşme sürecini geciktirecektir. 2 hafta sonra halen şikayetleriniz olursa hekime gitmeniz önerilir.
Hafif bir kafa travmasından sonra baş ağrısı birkaç saat sürebilir, şişlik veya morarma varsa bunların tamamen iyileşmesi birkaç haftayı bulabilir. Kesi oluşmuş ve dikilmiş ise 2'nci gün pansuman yaptırıp, 7'nci gün de dikişler alınabilir.
Araştırmalar beyin hasarı sonrası nörolojik düzelmenin ilk 6 ay içinde en fazla olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte beyin hasarı sonrası iyileşme 2 yıla kadar hızlı bir şekilde devam eder. Bu süreçte kapsamlı bir fizik tedavi ve rehabilitasyon programı hastanın kazanımlarını maksimuma çıkartacaktır.
Bu tür travmalar bilinç kaybı olmadan meydana gelir. Semptomlar arasında kısa baş dönmesi, hafıza kaybı, bulantı, kusma, hafif baş ağrısı ve genel olarak iyi hissetmeme durumu yer alabilir. Semptomlar genellikle kısa süreli ve kendiliğinden düzelebilir.
Şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, denge kaybı, bulanık görme gibi belirtiler dikkate alınır. Eğer doktor gerekli görürse beyin tomografisi, baş veya boyun grafisi, manyetik rezonans gibi tetkikler uygulanabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Genellikle uzun süren kalıcı etkiler bırakmaz ama eğer bu sarsıntılar tekrarlayıcı bir hale gelirse yani örneğin futbol oynuyorsanız ve kafasına sık sık top çarpıyorsa uzun vadeli bazı olumsuzluklar doğurabilir.
Evet, günümüzde cerrahi ve acil yardım yöntemlerinin ileri düzeye erişmesi ile travmatik beyin hasarı kaynaklı ölümler azalırken; beyin hasarının sebep olduğu bilişsel ve fiziksel fonksiyon kayıpları Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Robotik Rehabilitasyon ve Nöro – Rehabilitasyon yöntemleriyle tedavi edilebilmektedir.
Kafa Travması Nasıl Tespit Edilir? Muayene sonrası kafa travmasının olup olmadığı, varsa derecesinin anlaşılması için bilgisayarlı beyin tomografisi yardımı ile hastanın beyin görüntüleri kontrol edilir.
Her seferinde şiddetli darbeler beyin kanamasına yol açmaz. Kimi zaman kafa bölgesine alınan küçük hasarlar dahi beyin kanaması sorununa sebebiyet verebilmektedir. Özellikle kan sulandırıcı (aspirin ve benzeri ilaçlar) ilaçları devamlı kullanan kişilerde bu durum oluşabilmektedir.
Beyin içinde gelişen herhangi bir kanama ilk anda belirti vermeyebilir. Ancak kişinin ilk 24 saat müşahede altında tutulması gerekir.
Senkop, beyin kanlanmasının bozulmasına bağlı olarak bilincin ani ve geçici olarak kaybıdır. Bilinç kaybı genellikle 1 dakikadan kısa sürelidir ve yüzde solma, terleme, soğuk bir cilt eşlik eder.
Beyin hasarı sonucu bilinçte ve tepki vermede değişiklikler olabilir. Vertigo, beyinde sıvı birikimi, nöbet, kan damarlarında hasar görülebilir. Ayrıca iletişim becerilerinde ve bilinçsel yeteneklerde problemler meydana gelebilir. Kafa travması nedeniyle bazı bulgular ortaya çıkabilir.
Beyin dokusunun darbenin direkt etkisine bağlı zedelenmesi doğrudan hasardır. Doğrudan hasar, yaralanma esnasında veya çok kısa süre içinde gerçekleşir. Dolaylı yaralanma ise dolaşımsal ve metabolik bozukluklara bağlı ortaya çıkar. Saatler, günler ya da haftalar içinde etkisini gösterebilir.
Baş ağrısı, kafa karışıklığı, baş dönmesi, bulanık görme ya da göz yorgunluğu, kulak çınlaması, ağızda kötü bir tat, bitkinlik, uyku düzeninde bozulma, davranışlarda ya da ruh halinde değişiklikler ve hafıza, konsantrasyon, dikkat ve düşünme ile ilgili küçük sorunlar yaşanabilir.
Beyin ölümü geri dönüşsüzdür…
Makine desteği yalnızca; bir süre daha devam ettirilir. Beyin ölümü tanısı; Yoğun Bakım, Nöroloji, Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı ve Kardiyoloji uzmanlarının ortak görüşleri sonucunda konulur. Bu durum; hastanın artık yaşama dönmesinin imkansız olduğu anlamına gelir.
Beyin sarsıntısı (konküzyon), genelde iyileşebilir. Ancak beyin sarsıntısının etkisini atlatmadan ikinci kez travmaya maruz kalmak “ikinci darbe sendromu” denilen ölümcül duruma yol açabilir. Bu nedenle beyin sarsıntısı geçiren kişinin istirahat etmesi çok önemlidir.
Burun, göz, elmacık kemiği gibi yüzde çeşitli bölgelere alınan darbeler de kafa travması oluşmasına sebep olabilir. Eğer yüz bölgesine şiddetli bir darbe söz konusu ise en kısa sürede bir doktora muayene olmak faydalı olacaktır.
Bir anevrizma kanamasından sonra nöbetler ortaya çıkabilir. Nöbetler genellikle kendi başlarına durur, ancak nöbetleri önlemek veya ortaya çıktıklarında onları durdurmak için ilaç kullanılabilir.
Kafasını çarpan birinde az önce sıraladığımız belirtilerin olup olmadığını gözlemek işte bu beyin kanaması ihtimali nedeniyle önemlidir. Eğer sersemlik, kusma, çift görme, yürüme güçlüğü, şiddetli baş veya boyun ağrısı, kol ve bacakta uyuşma gibi belirtiler yoksa başına darbe alan kişinin uyumasında bir sakınca yoktur.
Hafif kafa travması sınıfında değerlendirilen erişkin veya çocuk hastaların taburcu edildikten birkaç gün sonrasına kadar şu durumlardan birisinin gerçekleşmesi halinde vakit kaybetmeden acil servise başvurmaları önerilir: Bilinç kaybı Bilinç bulanıklığı, bayılma. Tamamen uyanık olmanız gerekirken uyuklamak.
Beyin tomografisi, beyin kanaması, beyin tümörü, anevrizma, baş yaralanmaları çoğunlukta olmak üzere kara travmalarının neden olduğu hasarların ve ciddi baş ağrılarının tespiti için tanı yöntemi olarak sıklıkla kullanılmaktadır.
Çarpma ve batma gibi durumlarda kanama ve şişlik olabilir. Çarpma sonrası ilk müdahale mutlaka buz ile yapılmalıdır ve temiz bir bez yardımı ile hafif baskı uygulanmalıdır. Yarı oturur vaziyette kişi hastaneye götürülmelidir.
Beyin dokusunda doğrudan hasar gören ve ölümü gerçekleşen beyin hücrelerinin yeniden iyileşmesi mümkün değildir. Ancak hasar gören beyin bölgesinin etrafında kısmi hasarlanmış veya ödemden dolayı bası altında kalmış hücrelerin erken müdahale ile yeniden iyileşmeleri ve fonksiyonlarını geri kazanmaları mümkündür.
Kötü veya travmatik bir anı, duygusal bir yük taşıdığı için kişinin yaşamında önemli bir etkiye sahip olabilir. Ancak, beyindeki sinir ağlarının yapısını veya kodlamasını tamamen değiştirmek ve bir anıyı silmek imkansızdır.
Beynin sol yarım küresi ise; matematik, analiz yeteneği, muhakeme yeteneği, mantık, dil gibi fonksiyonları yönetmektedir. Konuşma ve lisan daha çok sol beynin üstlendiği fonksiyonlardandır. Örneğin; sağ elini baskın kullanan bireylerde gelişen sol beyin hasarı sonucunda %98 oranında konuşma bozukluğu gelişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri