KOAH ilerleyici bir hastalık olmasına karşı önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. KOAH tedavisinin ilaçlarla olan ve de ilaçlar dışında olmak üzere iki tamamlayıcı kolu vardır. İlaçlı tedavide solunum yoluyla kullanılan değişik inhaler ilaçlar havayollarını açarak yakınmaların azalmasını sağlamaktadır.
“KOAH, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır” diyen Prof. Dr. Görgüner, “Tedavide en önemli nokta, kişi şayet içiyorsa sigaranın bırakılmasıdır. Bunun dışında hekiminin uygun gördüğü ilaçları zamanında, doğru ve etkin bir şekilde kullanmasıdır.
KOAH, önlenebilir, kontrol edilebilir bir hastalıktır ama tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir.
Şu an için KOAH'ı ortadan kaldıracak bir tedavi yoktur. Ancak sigara ve diğer risk faktörlerinden uzak durarak hastalığın ilerlemesi büyük oranda engellenebilir. KOAH nedeni olan sigara bağımlılığı ve diğer zararlı maruziyetleri sonlandırmak.
KOAH'a bağlı olarak gelişen akciğer hasarı, ne yazık ki iyileştirilebilir veya geri döndürülebilir değildir. Bu nedenle KOAH tedavi süreci, hastalığı tamamen yok etmekten ziyade belirti ve şikâyetlerin şiddetini azaltmaya yönelik teşebbüslerden oluşmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
KOAH hastası iyileşir mi? KOAH önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Erken tanı ve teşhis tedavi edilebilmesi için çok değerlidir. KOAH'ın erken evrelerde teşhis edilmesi, sigaranın bırakılması ve ilaçların düzenli kullanılması hastalığın ilerlemesini engelleyebilmektedir.
Örneğin, çok sayıda çalışma, GOLD evre 1 veya 2 (hafif ve orta) KOAH'lı sigara içenlerin 65 yaşında birkaç yıllık yaşam beklentisini yitirdiğini göstermektedir. Ayrıca, çalışmalarla evre 3 veya 4 olan kişilerin ( şiddetli ve çok şiddetli) KOAH, sigara nedeniyle altı ila dokuz yıllık yaşam beklentisini kaybeder.
Erzurum'da ileri derecede Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) hastalığı nedeniyle 10 yıl boyunca yaşamının her anını oksijen cihazına bağlı sürdüren İlhami Çiftçi, 7,5 dakikada gerçekleştirilen "endobronşiyal valf" uygulamasıyla oksijen cihazından kurtuldu.
KOAH ilerleyici ve geriye dönüşü olmayan bir hastalık olduğu için, ne kadar erken teşhis edilir ve ne kadar erken tedaviye başlanırsa hastalık o kadar az rahatsızlığa neden olacaktır.
Aynı zamanda, dumanlı ve tozlu ortamlardan uzak durmak ve düzenli egzersiz yapmak da belirtileri büyük oranda azaltabilir. Bunun dışında, nefes açıcı, balgam sökücü ve öksürük kesici ilaçlar da KOAH hastalığı tedavisinde kullanılır. Hastanın rahat nefes alması için bazı ilaçların solunum yoluyla alınması gerekebilir.
KOAH hastalarını rahatlatacak tedavi yöntemlerinin başında sigarayı bırakmak ve inhaler ilaçları düzenli olarak kullanmak gelmektedir. KOAH hastalığında verilen ilaçlar diğer bilinen ilaçlar gibi içilen ya da kalça veya damardan verilen ilaçlara benzemediğinden ilk zamanlar hastaları biraz zorlayabilir.
Dr. Nuri Tutar, bilinenin aksine yüksek rakımın alerjik astım hastalarına iyi geldiğini, ancak KOAH hastaları için uygun olmadığını söyledi.
KOAH Tedavisine Yardımcı Tedbirler
Düzenli egzersiz yapılmalıdır. Sürekli oturma hali ve egzersizden kaçınmak kasları güçsüzleştireceği gibi, nefes darlığını da arttıracaktır. Ağır iş ve egzersizlerden kaçınılmalıdır. Soğuk ve hava kirliliğinin fazla olduğu ortamlarda dışarı çıkmamaya özen gösterilmelidir.
Bu süre ortalama 15-20 yıldır. Bu zaman sonunda şikayetler görülmeye başlayabiliyor. En sık görülen belirtileri olarak; öksürük, balgam, hareketle birlikte ortaya çıkan nefes darlığı, göğüste veya sırtta ağrılar, hırıltılı nefes alıp vermek gibi belirtiler gösterebilir.
KOAH Belirtileri Arasında Şunlar Olabilir:
Göğüste sıkışma. Beyaz, sarı veya yeşil renkli olabilen balgam. Siyanoz (özellikle ağız, göz ve tırnak çevresinde ciltten mavimsi bir renk) Sık solunum yolu enfeksiyonları
KOAH hastalarının yemesi gerekenler kadar uzak durması gereken besinlerin de bilinmesi gerekir. Tuz tüketimi kısıtlanmalıdır. Tuz fazla tüketildiğinde vücutta su tutulmasına neden olarak solunumu zorlaştırabilir. Elma, kayısı, şeftali ve kavun bazı kişilerde şişkinliğe ve gaza neden olabilir.
Hayati açıdan da dünyanın en tehlikeli hastalıkları arasında ilk sıralarda yer alan Koah'ın 4. Evresi ise kişiler için ölümcül bir risk taşıyor.
Dr. Mücahit Öztürk, KOAH'ın önlenebilir bir akciğer hastalığı olduğunu belirterek, “KOAH'ın bir numaralı risk faktörü sigaradır. Öyle ki tedavi aşamasında sigara bırakılsa dahi vücuda sigarayla birlikte işlenen zehirli maddelerin bu hastalığın tedavisini zorlaştırdığı bilinmektedir.
Sigarayı bırakmadığı takdirde hastalık kötüleşerek ilerliyor. Bırakıldığında hastalarda biraz daha geriye dönüşüm oluyor. 20 yıl süreyle günde bir paket sigara içen kişinin KOAH olma riski yüksek. Bazı hastalar daha az sigara içseler bile KOAH olabiliyorlar. Hastalık kişinin 25-30 yıl öncesine dayanıyor.
Bu hastalık özellikle sigara dumanı ve diğer zararlı gaz ve parçacıklara bağlı olarak gelişen havayollarının mikrobik olmayan iltihabı sonucu oluşur. Bu iltihap, akciğerdeki küçük hava odacıklarının harabiyeti (amfizem) sonucu hava yollarının daralmasıyla 40 yaş ve üzerinde ortaya çıkar.
Akciğerlerin KOAH belirtilerine sebep olabilecek kadar kötüleşmesi genellikle 40 yaş civarında olur.
Hastalık doğal seyrindeyken yaşanan olağan şikayetlerin şiddetlenmesi; öksürük, nefes darlığı ve balgam sorunlarının artışı ile karakterize durum KOAH atağı veya KOAH alevlenmesi olarak adlandırılır. KOAH atağı birkaç gün veya birkaç hafta boyunca devam edebilir. Tüm hastalar için bu dönem aynı seyretmez.
Nadiren de genetik yatkınlık sonucu KOAH gelişebilir. Hastalığın 4 evresi vardır, ilk evresinde sadece uzun süreli balgam çıkarma ve öksürük varken, son evresinde solunum yetmezliği ve ileri derecede nefes darlığı gelişir.
İlk atak nedeni ile hospitalize edilen hastalarda ortalama yatış süresi 15.1 gün, 2. atak nedeni ile hospitalize edilenlerde 16.7 gün, 3. atak nedeni ile hospitalize edilenlerde 18.7 gün ve 4. atak nedeni ile hospitalize edilenlerde 23.4 gün olarak belirlenmiştir12.
Hastalık, belirtilerin şiddetine göre hafif, orta, ağır ve çok ağır Koah olmak üzere 4 farklı evre ile adlandırılır. Hafif Koah: Yoğun tempolu işlerde ya da merdiven çıkma, yük taşıma gibi efor gerektiren aktiviteler sırasında ortaya çıkabilen nefes darlığı belirtisi görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri