Kasılmalar arasında rahim gevşer ve yumuşar. Doğum başlayana kadar ve erken doğum aşamalarında bebek oynamaya devam eder. Rahim ağzı, esnek bir yapıya sahiptir doğumundan önce öğrendiğiniz egzersizler de bu esnekliği artıcı etki gösterir.
Normal şartlar altında doğuma yakın bebek hareketleri azalır; ancak gün içinde en az 10 kez hissedilmesi gerekir. Tatlı bir şeyler yediğiniz ve sol yanınıza uzandığınızda bebeğinizin hareketlerini hissedebilirsiniz. Yine de çok fazla ya da çok az hareketlerde zaman kaybetmeden doktorunuza bilgi vermeniz önemlidir.
Anne karnında yer alan bebeğin aşağıya doğru hareket etmesi doğumun başladığının en önemli işaretleri arasında gösterilir. Halk arasında en çok bilinen su gelmesi olayı doğumun gerçekleşmesine kısa bir süre kala yaşanır. Bu esnada anne karnında yer alan kese yırtılarak içinde yer alan sıvı dışarıya atılır.
Bazı durumlarda bebeğe yeterince kan gitmezse veya doğum kanalına girmişse bebek hareketleri azalabilir. Bu durumda da hastane yoluna çıkılmalıdır.
Anne adayının doğum sürecinin yaklaşmasında en önemli işaret rahim kasılmalarının düzenli hale gelmesidir. Kasılmalar ortalama 20 dakika aralıklarla görülmeye başlar ve ağrı ile kramp giderek şiddetli hale gelir. Düzenli sancılar her zaman doğumun başladığına dair haberidir.
İlgili 17 soru bulundu
Bebek kanala doğru indiğinde karnınızın üst kısmında bir boşluk hissi meydana gelmektedir. Aşağıya doğru inişin gerçekleşmesiyle, akciğerlerinizdeki basınç azalacak ve daha kolay nefes alıp vermeye başlanacaktır. Vajinal akıntı miktarında artış gözlemlenebilmektedir. Mide yanması şikayetinde azalma görülmektedir.
Doğum sancıları gebeliğin 38 ila 42.haftaları arasında gelebilir. Genelde ilk sancılar 5 ila 20 dakikada bir gelir. Sonrasında bu sancılar daha kısa sürelerle sık sık gelmeye başlar.
Doğum sancısı rahimde ve karın bölgesinde meydana gelen başka ağrılardan oldukça farklıdır. Doğum sancısı genellikle sırtın alt bölümünde ağrı oluşturur. Seyrek ve kısa süreli başlar, düzenli aralıklarla sıklaşır, süresi uzar ve şiddetlenir.
Bu süreçte rahim ağzı yumuşamaya başlamış ancak yapısal bütünlüğü korunmaktadır. Doğum kanalına iniş tamamlandıktan sonra genellikle 2-4 hafta arasında doğum başlayacaktır.
Kasılmalar başlamadan bir ya da iki gün önce, pembemsi veya kan lekeli mukus akıntısı görebilirsiniz. Bu "kan gelmesi" aslında gebelik sırasında serviksi kapatan mukus tıkacıdır. Bu akıntı tüm kadınlarda olmaz ve bazı kadınlarda mukus tıkacı atılmadan önce kasılmalar başlar.
UYURKEN DOĞURAN BİLE VAR
Ancak bebek, o gelmeden önce doğar. Kadın, uyurken doğurmuştur. Bunun farkına ancak, 5 yaşındaki kızının uyandırmasıyla varır.
Tam olarak doğumun sezaryen yada normal doğum şeklinden hangisi ile olup olmayacağı aslında gebeliğin 37 - 38 haftası civarında belli olmaktadır.Eğer gebelikte bebek baş ile geliyorsa, bebeğin kilosu 4.000 gr. dan az ise bebeğin eşi yani plasenta aşağı yerleşimli değilse, muayenede bebeğin başı doğum kanalına ...
Ama bazı anne adayları, 39 haftada bebeğin çok hareketli olduğunu söyler. Bebeğin artık yenidoğan boyutlarına gelmesi ve rahmin iyice incelmesi, bebek hareketlerinin anne adayları tarafından daha fazla hissedilmesine neden olabilir.
Karında öne doğru çıkan dikilen bir sertlik olduğunda elinizi karnınıza koyduğunuzda bir basketbol topu hissediyorsanız, bilmelisiniz ki, bu sizin rahminizin kasılmasından dolayı sertleşerek bu bulguyu vermesine yol açar.
Bebeğin rahimde durmasını sağlayan ve vajinayla ilişkisini kesen mukus tıkacı, doğumun hemen öncesinde atılır, buna “nişan gelmesi” denir ve doğumun başlayacağının habercisidir. Anne adayları bu tıkacın atılmasını, pembe, sümüksü bir kanama olarak ifade ederler. Bu durum doğumun çok yaklaştığının habercisidir.
Fakat doğum yaparken, kadınlar 57 del kadar acı çekerler. Bu, aynı anda 20 kemiğin kırılmasına eşdeğerdir. Annenizi sevin, çünkü o Dünya'daki en güçlü insan ve bizim en güçlü destekçimiz!
Doğum sancılarında her gelen kasılma bir öncekinden daha şiddetli şekilde olur. Başlangıç aşamasında sancılar bele vuran regl sancıları gibi hissedilebilir. Bu ağrılar zamanla daha şiddetli ve uzun süreli bir hal alarak sıklaşır. Her 3-5 dakikada bir sancı gerçekleşir.
Doğum yaklaştıkça günde 4 bardak ahududu yaprağı çayı tüketmek, Doğumdan önceki son 4 haftada günde 2-3 adet hurma yemek, Ananasta bulunan bromelain enziminin rahim ağzını yumuşatarak açılmayı kolaylaştırdığı düşünülmektedir, Doğuma yakın meyan kökü suyu tüketmek.
Sırtta başlayıp karna yayılan bu sancılar, çok sık geldiği zaman gerçek doğum belirtisini oluşturmaktadır. Kasılmaların giderek sık ve düzenli hale gelmesi; her zaman olmasa da genellikle düzenli olmasıyla gerçek doğuma işaret oluşturmaktadır. Bu kasılmalar, doğum ilerledikçe şiddetlenmektedir.
Çoğunlukla berrak yapıda olan hamilelikte nişan rengi, pembe, kırmızı ya da kurumuş kan rengine benzer tonda kahverengi de olabilir. Hatta bazı durumlarda nişan kanlı bile olabilir. Anne adayının vücudunda yaşanan servikal değişime bağlı olarak açılan rahim ağzından düşen nişanın gelmesi sırasında acı hissedilmez.
Kanlı ve mukuslu akıntı (Nişan gelmesi):
Doğum yaklaştığında rahimdeki kasılmalar nedeniyle bu tıkaç düşer ve vajinadan kanlı bir akıntı gelir. İşte bu akıntıya halk arasında nişan denir. Kanlı akıntı görüldüğünde hemen doktora gidilmesi gerekmez ama doktoru bu durumdan haberdar ederek onun yönlendirmesi beklenebilir.
Düzenli kasılmalar: Düzenli kasılmalar, doğumun başladığının en güvenilir habercisidir. Gerçek doğum sancıları ve yalancı doğum sancıları arasındaki farkı anlamak için pozisyon değiştirebilirsiniz. Eğer sancılar kaybolmuyorsa ya da kasılmalar daha sık ve daha şiddetli olmaya başladıysa bu, gerçek doğum sancısıdır.
Bebeklerin çoğu yer çekimin etkisiyle, içgüdüsel olarak vücuduna göre ağır olan başı yumuşayan rahim ağzına doğru döner. Çoğu bebek için bu 32. ve 36. haftalar arasındadır. Bazı bebekler ise, doğumdan birkaç gün öncesine kadar anneleri, doktorları ve ebelerini merakta bırakabilirler.
Doğum başlaması üç şekilde gerçekleşir. Doğum sancıları başlayabilir, Nişan gelebilir ya da Suların gelmesi şeklinde doğum başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri