Kobetsu Kaizen'in kelime anlamı “Odaklanmış İyileştirme Çalışması” dır. Kobetsu Kaizen'ler basit ve hemen akla gelen fikirlerden çok; bir ekip çalışmasının ürünü olan detaylı iyileştirme faaliyetleridir.
Odaklanılmış (Kobetsu) Kaizen. Kobetsu Kaizen metodu ilk olarak Toyota tarafından kullanılmıştır. Problem çözmeyi kolaylaştıran bu metot ekibi yönlendirerek kalıcı çözümlerin bulunmasına yardımcı olmaktadır. Bu metot Japonya'da A3 Problem Çözme veya İleri Kaizen olarak da isimlendirilir.
Kaizen, Japoncada kai (değişim) ve zen (daha iyi) sözcüklerinin birleşimidir. Birleştirilmiş haliyle “daha iyiye değişim” diğer bir ifadeyle “Sürekli iyileştirme” anlamına gelmektedir.
Gemba Kaizen “işyerinin sürekli iyileştirilmesi” anlamına gelir. Çalışanlar, müşteriler için ürün ve hizmetleri kontrol eder. Bu tartışmada önemli olan çalışma zemini üzerinde iyileştirmeler yapmak ve pratik sorunları tespit etmektir. Bu yönetim tarzına “Kaizen Yönetimi” denir.
Kaizen, belirli bir zaman diliminde müşteri memnuniyetinin arttırılması ve rekabet güçlerinin etkilenmesi amacıyla süreçlere yönelik, çalışan, süreç, zaman ve teknolojide yavaş yavaş; fakat çok sayıda hızlı bir gelişme sağlamayı ve maliyetlerde bir düşmeyi ifade eden bir kavramdır.
İlgili 20 soru bulundu
Kaizen'in amacı: Geçici önlemlerle o günü kurtarmak değil, kalıcı çözümlerle yarını kurtarmaktır. Sürece öncelik tanıyan bir yönetim anlayışı vardır. Sürekli iyileştirme felsefesi” basitleştirme-otomatik hale getirme-birleştirme” üçlüsünden oluşmaktadır.
5S uygulaması, Kaizen uygulamasının kritik bir parçası olup, kaliteli bir çalışma ortamı oluşturmak ve sürekliliğini sağlamak için geliştirilen bir tekniktir. 5S, karlılığı, verimliliği, hizmeti ve güvenliği iyileştirmek için çalışma koşullarını performans, konfor, görsel düzen ve temizlik açısından geliştirmeye ...
Kaizen; izlenen yol, konu ve süre farklılıklarına göre iki kısma ayrılırlar. Bunların ilki birey öncelikli çalışmalardan oluşan Kaizen, diğeri ise ekip çalışmasına dayalı Kobetsu Kaizen'dir.
Kaizen stratejisinin kurucusu Masaaki Imai'ye göre Kaizen, Japon örgüt yönetiminin en önemli kavramı ve Japon iş başarısının anahtarıdır. Kaizen prensibi, sürekli iyileştirmeyi temel alan eski Japon geleneğine ve buna bağlı bir felsefi görüşün temellerine dayanıyor.
Kaizen genel olarak toplam kalite yönetimi, verimlilik, kalite iyileştirme, sıfır hata, ürün geliştirme, grup faaliyetleri, otomasyon ve kalite çemberleri gibi konuları kapsamaktadır. Kaizen proseslerine tüm çalışanlar dahil olacağından dolayı bireysel hareket etmek yerine takım olarak hareket etme bilinci kazandırır.
Kazien şemsiyesi altında şunlar birleşir; kalite, çaba, geliştirme arzusu, takım çalışması, sıfır hata, küçük grup faaliyetleri, kalite çemberi, iş yerinde disiplin, verimli olma.
Kaizen; Toyota'nın daha iyiye ulaşmak için sürekli değişim isteğini anlatır. Kaizen'in birebir Türkçe karşılığı olan İyiye Doğru Değişim mantığını gözeterek, büyük sıçramalı yatırım bazlı atılımlardan ziyade; küçük mütevazı adımlarla gereğince; ama sürekli gelişmeyi-değişmeyi savunur.
Sıçramalı Kaizen olarak adlandirabilecegimiz büyük çaplı iyileştirme faaliyetleridir Kaikaku'lar sonrası yapılan iyileştirmeler önce sonra (before-after) Kaizenlerdeki gibi kucuk capli; ya da odaklanmış (Kobetsu) kaizenlerdeki gibi buyuk capli ama adım adım değildir.
3.Majör Kaizen
Kompleks ve kronik yapılı problemlerin çok daha detaylı ve uzun vadede çözüm vermesini bekleyerek yapılan çalışmadır. Ekip 3-7 kişilik olabilir ve kişi sayısının çok daha fazla olması tercih edilir.
Önce Sonra Kaizenler işletme içerisinde analiz gerektirmeden kolayca uygulanabilecek, bir ekip çalışmasından çok bir ya da birkaç kişinin görev aldığı basit değişikliklere, küçük iyileştirilmelere verilen addır.
Kaizen Yalın Üretim'in son prensibi olan Mükemmellik prensibine hizmet eden bir Yalın Tekniktir. İşletmenin öz kaynaklarını kullanarak sıfır veya minimum yatırımla işletmedeki proses verimini, kaliteyi, malzeme verimini, iş güvenliği koşullarını iyileştirmeyi amaçlayan bir Yalın araçtır.
Kısaca Kaizen felsefesi, küçük ve yavaş değişimlerin önemli iyileştirmeler sağlayabileceği fikrine dayanan sürekli iyileştirme yaratma yaklaşımıdır.
Kaizen sürekli daha fazla kâr elde etmek için uygulanan bir strateji ya da yöntem değildir. Temek amaç hem şirketlerin büyümesini hem de müşteri memnuniyetini sağlamaktır. Kaizen tüm teknolojik yenilikleri şirket çatısı altında uygulamak değildir. Sadece en doğru yenilikleri en doğru zamanda uygulama tekniğidir.
Kaizen süreklilik yaklaşımını benimseyip, sürekli iyileştirmeyi bir şirket kültürü haline getirmeyi hedeflerken, yenilik ise sürekli uygulanma anlayışını benimsemeyen ve belirli aralıklarla uygulanan bir yöntemdir. Bütçeye ve yapılan planlamaya göre frekansı değişkenlik gösterebilir.
Bir yalın üretim tekniği olan 6S; sınıflama, düzenleme, temizlik, standartlaştırma, disiplin ve iş güvenliği olmak üzere 6 adımdan oluşan ve sürekli iyileştirme felsefesine dayalı bir yöntemdir.
5S kuralının adı ise sistemin temel ögeleri olan Seiri (ayıklama), Seiton (düzen), Seiso (temizlik), Seiketsu (standardizasyon), Shitsuke (disiplin) kavramlardan ve bu kavramların Japoncadaki baş harflerinden gelir.
Kırmızı Etiket işletmede gerekli olan ile gereksiz olanı birbirinden ayırt etmemizi sağlayan bir tekniktir. Gereksiz olan nesne belirlendiğinde üstüne kırmızı etiket asılır ve böylece herkes neyin ortadan kaldırılması gerektiğini anlayacaktır. Ardından Kırmızı Etiketli nesneye ne yapılacağına karar verilir.
Buna göre Kaizen, devam eden ve sürekli iyileştirmeyi ifade eden ve küçük değişikliklerin bir birikimini başlatmak için üst yönetimi ve tüm çalışanları dahil ederek sürekli iyileştirmeye odaklanan bir metodolojidir. Kaizen, işinizin her alanında kaliteyi artıran bir süreç kontrolüdür.
KAIZEN adımlarına baktığımızda gördüğünüz gibi 8 tane adımımız var. Bir tanesi konu seçimi, 2.adım ekibin belirlenmesi, 3.adım mevcut durumun tespiti, 4.adım hedefin belirlenmesi, 5.adım kök neden analizi, 6.adım iyileştirmelerin yapılması, 7.adım sonuçların kontrolü, 8.adım standartlaştırma.
Kaizen, tüm çalışmaların merkezine insana hizmet etmeyi koyarak, herkesin katılımı ile, kalitenin küçük adımlarla da olsa sürekli olarak geliştirilmesini esas alan bir kalite iyileştirme yaklaşımıdır. Sürekli iyileşmenin temelinde; uygulama, geliştirme ve standartlaştırma işlemleri yatmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri