Küretaj işlemi, diş hekimleri tarafından diş eti hastalıklarının tedavisi için kullanılan bir prosedürdür. Bu işlem sırasında, diş etleri ve dişlerin etrafındaki bölgeler özel bir alet olan küret yardımıyla temizlenir. Küret aleti, diş eti çizgisinin altındaki tartar ve plakları çıkarmak için kullanılır.
Küretaj tedavisi 2-4 seansta yapılır.
Tedavi esnasında kesinlikle bir ağrı ya da sızı hissedilmez. Yüksek hassasiyetli aletlerle tedavi gerçekleştirilir.
Küretaj tedavileri, daha doğru ifade ile kök yüzeyi düzleştirme işlemleri, enfekte diş kök yüzeylerinin küret adı verilen özel aletler ile temizlenmesi işlemidir. Bu işlem ile diş kökleri etrafında patalojik cep adı verilen yapı iltihaplarından arındırılarak giderilmiş olur.
Tedaviden 1 hafta sonra diş etlerinin sağlıklı görüntüsü fark edilir, tam olarak iyileşme süresi 20 gün olarak belirlenmiştir. Aksi durumlarda diş hekimine danışmak gerekebilir. Diş Küretaj Kaç Günde İyileşir? İyileşme süresi 4-6 hafta olarak belirlenmiştir.
İlgili 36 soru bulundu
Genellikle 10-15 dakika süren, lokal veya genel anestezi uygulanarak yapılır. Bu adımların ardından kürtaj işlemi tamamlanmış olur. Kürtaj işlemi sonrası kişi genelde 1 saatlik dinlenme süreciyle birlikte taburcu edilir.
Diş taşı temizleme işlemi düzenli şekilde yapılmazsa diş eti hastalıklarına sebep olur. Diş eti çekilmesi bu durumun ilk belirtisidir.
Diş eti küretajı-Diş taşı temizliği acıtır mı diye endişe etmeye gerek yoktur. Usulüne uygun şekilde yapılan diş et küretajı ağrılı, acılı bir tedavi değildir. Diş eti küretajı sırasında diş taşı temizlenir ve lekeler giderilir. Diş eti iltihabı veya diş çekilmesi var ise biraz hassasiyet olabilir.
Diş küretajı işlemi genellikle bir saat kadar sürer ve işlem sonrasında diş etlerinin hassas olması normaldir. Tedavi sonrası düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve diş hekiminin önerileri doğrultusunda diş bakımına devam etmek diş eti sağlığı için önemlidir.
Dişeti üzerindeki kalan diş taşları temizlendikten sonra ikinci aşama olarak dişetlerinin alt kısmında bulunan kötü doku, diş iltihabı ve diş taşları temizlenir. Bu işleme küretaj işlemi denir. Bu işlemler sıklıkla Uzman Diş hekimleri olan Dişeti Hastalıkları Uzmanınca yapılmaktadır.
Tedavi sonrası ağız bakımı (oral hijyen) çok önemlidir. Diş fırçalama, diş ipi veya ara yüz fırçası kullanımına devam edilmelidir. Temizlik sonrası bakım zor olsa da mutlaka fırçalama yapılmalı diş ipi düzenli kullanılmalıdır.
Kürtaj ücretleri ortalama 3000TL – 4000TL arasındadır. İşlem ücreti uygulanacak anestezi şekli, çoğul gebelikler, kist benzeri oluşumlar ve gebelik haftası gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Subgingival küretajın fiyatı, diğer diş hekimliği hizmetleri gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir. Dişhekimi muayenesi 215,00 TL ile 235,00 TL arasında değişirken, subgingival küretaj işlemi tek diş için 510,00 TL olarak ücretlendirilir.
Küretaj tedavisi, genellikle diş hekimlerine diş etlerinde kanama, şişme ya da morarma şikayetleriyle başvuran hastalara uygulanmaktadır. Bu semptomların geç fark edilmesi daha basit bir işlem olan diş taşı temizliğinden ziyade küretaj işlemini gerekli kılmaktadır.
Kürtaj sonrası hasta hijyeni çok önemlidir ve iç çamaşırları düzenli olarak değiştirilmelidir. Düzenli olarak kontrole gidilmelidir. Hasta operasyondan sonrası mide bulantısı yaşamıyorsa yemek yiyebilir.
Rahim ağzı açıldıktan sonra doktorunuz rahminizin iç duvarından doku çıkarmak için küret adlı bir malzeme kullanır. Küret, kaşık şeklide rahim içini kazıyabilen bir tıbbi cihazdır. Küretaj işlemi, sağlık kuruluşlarında gerçekleştirilmektedir. Klinik veya ameliyathane ortamında uygulanabilmektedir.
Yeteriz yapışık diş eti yüksekliği, diş eti çekilmesi ve yüksek kas bağlantıları varlığında uygulanır. Tüm bu tedaviler anestezi altında gerçekleştirildiği için tedavi sırasında acı hissedilmez. Tedavi sonrasında ise ağrı kesici takviyeler almak faydalı olabilir.
Bu son derece doğal ve beklenen durumdur. Kanamalar kürtaj işlemi sonrasında 1 ila 3 hafta arasında gözlenebilir. Doğal sınırın aşımı söz konusu olduğunda ve kanamanın şiddetinin arttığı durumlarda mutlaka doktorunuza başvurmalı ve sorunun çözümü için gerekli tedaviyi almalısınız.
Ancak unutulmamalıdır ki, sorunun tam olarak tespiti ve uygulanacak işlemlerin programlanması için bir diş hekiminin muayenesi gereklidir. Oluşturulan diş tedavi tarifesine göre, 2023 diş hekimi muayene ücreti 315 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca tek kanal tedavisi ücreti 1170 TL, diş çekimi fiyatı ise 655 TL'dir.
Küretaj denen işlemle, diş etleri lokal anestezi altında diş taşı temizliğine benzer şekilde, fakat daha derin bölgelere ulaşacak şekilde temizlenir. Tedavi ardından herhangi bir dikiş, pat gibi şeylere ihtiyaç olmaz.
Diş eti çekilmesi ya da farklı nedenlerle ortaya çıkan diş eti kanaması gargara, diş taşı temizliği ve derin küretaj işlemi ile tedavi edilir. Akut kanama ise diş etine baskı yapılarak durdurulabilir.
Diş eti kaldırılır, iltihaplı dokular temizlenir, kemik düzeltilir veya yeni kemik oluşturmak üzere çeşitli biyomateryaller uygulanır. Daha sonra diş eti kemiği örtecek şekilde yerleştirilip dikilir ve doku iyileşmeye bırakılır.
Kanal Tedavisi Acıtır Mı? Kanal tedavisi acıtır gibi bir önyargı olsa da aksine bu işlem sırasında lokal anestezi uygulanacağı için hasta ciddi bir ağrı duymaz. Uygulanacak olan kanal tedavisi esnasında, hasta normalde yapılan bir dolgu işlemi kadar hafif bir baskı hissetmektedir.
Günde 2 – 3 kez, en az 2 dakika dişlerinizi fırçalamalısınız. Aşırı derecede şeker içeren yiyecek ve içeceklerden uzak durmalısınız. Dişlerinizi fırçalarken sadece diş yüzeylerini değil dişlerin arka taraflarını da özenle temizlemelisiniz. Ağızdaki bakteri yükünü azaltmak için dilinizi fırçalamayı unutmamalısınız.
Hardal yağı, limon yağı gibi yağlarla diş etlerine masaj yapılır. Diş etlerine limon yağı ve hardal yağının haftada iki kez üçer dakika sürmesi önerilir. Karanfil mikrop öldürücü özelliklere sahip doğal bir üründür ve diş eti çekilmesine neden olan organizmaların öldürülmesine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri