Ek olarak zirkonya, titanyum implantlara göre plak birikimlerine daha az duyarlıdır. Zirkonyum diş kırılır mı sorusuna cavap olarak zirkonyum dayanıklı bir malzemedir ve kolay kolay kırılmamaktadır.
Özel yapıştırıcı içeriği ile doğal dişe sabitlenen zirkonyum kaplama, dişten düşme, yerinden oynama gibi durumlara neden olmaz. Tıpkı doğal dişiniz gibi rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Zirkonyum dişlerin zarar görmemesi için sert ve kabuklu yiyeceklerin dişle kırılmasından kaçınılmalıdır. Diş sıkma ve diş gıcırdatma gibi alışkanlıkların zirkonyum dişlere zarar verme riski bulunduğu unutulmamalıdır.
Zirkonyum doğal bir kaplama malzemesi olduğu için kişilerde alerjik etkilere neden olamaz. Bu nedenle en hassas diş etine sahip olan kişiler bile rahatlıkla kullanabilir. Dayanıklı olduğu için uzun ömürlüdür. Kolay kolay kırılma veya çatlama yapmaz.
Sağlamdır: Çiğneme kuvvetlerine karşı daha dayanıklıdır. Zirkonyum metalinin yapısı gereği kuvvetlere karşı dirençlidir. Bu özelliği sayesinde sadece ön dişlerde değil, arka bölge dişlerde de güvenle kullanılabilirler. Burada metal alt yapılı porselenlerin sağlam olmadığı sonucu çıkarılmamalıdır.
İlgili 36 soru bulundu
Zirkonyum Diş Kaplamanın Garanti Süresi
Diş hekiminin uzmanlığı ve kullandığı malzeme kalite listesine göre bu kullanım süresi 5 yıl ila 8 yıl arasında değişir. Düzenli doktor kontrolü, dikkatli bakım, hassas kullanım ile bu kullanım süresi 10 yıla kadar uzayabilir.
TDB'nin 2022 yılında belirlemiş olduğu 2023 yılı fiyat tarifesine göre zirkonyum diş tedavi ücretleri şu şekildedir: Zirkonyum destekli porselen diş kaplaması: 2880TL. Monolitik full zirkonyum diş: 2880TL. Zirkonyum gülüş tasarımı (20 diş): 57600TL.
Ancak kaplama tekrar kullanılması düşünülüyorsa kron sökücü ile tekrarlayan hafif darbelerle sökülerek çıkarılması hedeflenir. Zirkonyum kaplamalar bu darbelere karşı biraz daha dayanıksızdır ve kırılabilir.
Zirkonyum kaplama ömrü kişinin kullanımına bağlı olarak değişmektedir. Ortalama ise ömrü 5 yahut 15 yıl arasıdır. Ancak gerekli tedbir ve bakımların yapılması durumunda bu süre zarfı uzatılarak 20 yıl gibi bir süre zirkonyum kaplamayı kullanmakta pek tabi mümkündür.
Zirkonyum dişlerin ömrü kişiden kişiye değişir. Bazı kişiler 5-10 yıl kullanırken, bazı kişiler ömür boyu kullanabilmektedir. Düzenli diş hekimi muayenesi yaptıran ve diş sağlığına dikkat eden kişiler çok uzun yıllar zirkonyum kaplamalarını kullanabilir.
Tedavi süreci 1 hafta içinde tamamlanmış olur. Zirkonyum kaplama yapıldıktan sonra aşırı sıcak ve soğuk yemekler de yememeniz gerekir. İçeçek tüketimin de dikkatli olmanız gerekir.
Zirkonyum kaplama yapılan dişlerde değişiklikler olmaz. Zirkonyum değiştirilmek istenildiğinde dişe zarar verir mi? Zirkonyum kaplamalar kesilerek çıkarıldığı için herhangi bir rahatsızlık duyulmaz.
Her ne kadar porselen kaplama diğer dolgu çeşitlerine göre daha sağlam ve uzun ömürlü olsa da sert yiyecekler tüketmek ya da darbe alma sonucunda kırılabilir. Bu yüzden porselen diş yapımı sonrası doktorun da bahsedeceği durumlara dikkat ederek ilerlemek gerekir. Aksi durumda dolgunun kırılması muhtemeldir.
Zirkonyum dişin tek başına, herhangi bir sebep olmaksızın başarısız olması enderdir, ancak yaşanan tramvalar sonucu tacın kırılması nadir değildir. Kronlar, herhangi bir şekilde çürümezler. Ancak yeterli ağız ve diş bakımının sağlanmadığı durumlarda, zirkonyum altındaki diş çürüyebilir.
Zirkonyum kaplamanın dişe herhangi bir zararı olmaz. Bu tedavi yöntemi, dişin özel olarak ölçüsü alınması ile yapılmaktadır. Alınan bu ölçüler ise laboratuvar ortamında CAD / CAM teknolojisi ile üretilmektedir.
Zirkonyum çok dayanıklı bir madde olduğundan bu kaplamalar kolay kolay kırılmasa da çok sert ve kabuklu besinlerden uzak durmak gerekir. Özellikle kuruyemiş gibi sert kabuklu gıdaları dişinizle kırmaya çalışmak kaplamalarınıza zarar verebilir.
Zirkonyum kaplama dişler, materyal olarak doğal dişlerin sağlamlığına ve dayanıklılığına daha yakındır. Bu sayede doğal çiğneme kuvvetlerini rahatlıkla karşılar.
Zirkonyum kaplama, ışığı geçirmesi ve görünüm açısından diğer dişlerin rengine yakın olmasından dolayı doğal bir görünümü sahiptir. Metal kaplama üstüne yapılan porselenlerde, diş etinde zamanla renk kararmaları meydana gelirken zirkonya seramiğinde böyle bir görünüm oluşmaz.
Gülüş tasarımı hedeflense ve hastanın ağız içinde farklı sorun bulunmasa dahi 18 yaşın altındaki hastalara uygulama yapılmaz. Diş hekimliği tarafından zirkonyum kaplamalar, 18 yaşını doldurmuş bireylere yapılmaktadır. Reşit olmayan bireyin ebeveyn rızası olsa dahi diş hekimi bu tarz bir uygulamayı önermez.
Kaplamanız çıktıktan sonra yeniden yaptırmanız önemlidir. Çünkü boşlukların doldurulması ve diş yapınızın bozulmaması açısından önemlidir.
Diş estetiği ya da gülüş dizaynı başlığı altında geçen bu işlem son dönemlerde oldukça popüler. Bu gibi farklı birçok sebepten yapılan porselen kaplama diş kırılması ile sonuçlanabiliyor.
Bu nedenle diş kayıplarında da sık sık tercih edilir. Dolayısıyla eksik diş söz konusu olduğunda zirkonyum diş tek tek mi takılır sorusuna hayır cevabını vermek gerekir.
Zirkonyum Kaç Seansta Biter? Kaplama yaptırmak ortalama olarak 3-4 seans sürecek olan bir işlemdir. İlk seanslarda zirkonyum diş kaplama için uygunluk ve manuel doktor kontrolleri yapılır. Sonrasında ölçü alınır ve kaplamaların hazırlığı için laboratuvar çalışmaları beklenir.
Estetik diş tedavileri SGK kapsamına dahil edildi
Daha önce SGK güvencesi dahilinde yer almayan zirkonyum kuronlar, yeni uygulama ile SGK kapsamına dahil edildi.
Zirkonyum diş kaplama işlemi genellikle 2-3 seansta tamamlansa da hastanın dişlerinin duruma ve taleplerine bağlı olarak daha uzun sürebilir. Dişlerin istenilen duruma getirilmesi ve sonrasında kaplamanın tam uyumlu ve doğal bir şekilde yapılması bazı durumlarda 5-6 seans gerektirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri