Yöneticiler için temel koçluk becerileri; ilişki kurma, hedef belirleme, aktif dinleme, iletişim, güçlü sorgulama, duygusal zeka ve geri bildirim verme (ve alma) yeteneğidir.
Koçluk, bireyin kendini keşfetmesine, içindeki potansiyeli açığa çıkarmasına, hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak amacıyla yapılan bir yolculuktur. Bir koç, danışanının gelişimine yönelik güçlü ve etkili sorular sorarak onu düşünmeye, farkındalık kazanmaya ve kendi çözümlerini üretmeye yönlendirir.
Koçluk Temelde Değişim Yönetimidir.
insanların kendilerini çok farklı alanlarda fark etmelerini sağlayan, yürümek istedikleri yolu farkındalıkla seçmelerini, seçtikleri yolda kararlılıkla adım atmalarını destekleyen profesyonel bir yol arkadaşlığıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Koçluk türlerini şöyle sıralamak mümkündür. Takım koçluğu, yönetici koçluğu, ilişki koçluğu, yaşam koçluğu, kariyer koçluğu, öğrenci koçluğu, nefes koçluğu alanları bulunmaktadır.
Koçlar açık uçlu, keşfetmeye teşvik edici, yargısız, kişisel ve derin düşünmeyi gerektiren güçlü sorular sorarlar. Koçlukta güçlü sorular sorma sanatı, danışanların derin düşünmelerini, iç görüler kazanmalarını ve öğrenme ve gelişme için fırsatlar yaratmalarını sağlamak amacıyla kullanılan bir tekniktir.
Pek çok koçluk alanı var. Ülkemizde en çok bilinen koçluk alanları; yaşam koçluğu, öğrenci koçluğu, ilişkiler koçluğu, kariyer koçluğu, kurum ve yönetici koçluğu, satış koçluğu, performans koçluğu, aile koçluğu, takım koçluğu.
Koçluk, müşterinin kendi kaynaklarına güvenen profesyonel ve kişisel gelişim alanındaki faaliyetlerdir. Profesyonel bir koç, müşterilerin performanslarını iyileştirmelerine veya kişisel gelişimlerini arttırmalarına ya da kendi hedeflerini ve bunu yapma yollarını seçmelerine hizmet eden uzman olarak tanımlanabilir.
Koçluk, potansiyel sorunları belirleyip bunları düzelterek gelecekteki sonuçları iyileştirmeyi amaçlar. Diğer taraftan mentorluk, performansı artırmak için becerilerinizi ve bilginizi paylaşmayı içerir. Son olarak, koçluk resmi eğitim gerektirirken mentorluk resmi eğitim gerektirmez.
kimler koçluk alabilir? Hayatının bir veya birçok alanında netleşme, karalılık, farkındalık, performans, değişim ve gelişim isteyen tüm bireyler ve kurumlar koçluk hizmeti alabilir.
Koçluk süresince müşterinin kendine has yeteneklerini, iç görülerini ve özgünlüğünü kabul eder ve saygı gösterir. Müşteriyi destekler, empati ve ilgi gösterir. Müşterinin duygularını, algılarını, endişelerini, kaygılarını, inançlarını ve önerilerini ifade etmesini kabul eder ve destekler.
Kimler koç olabilir? En temelde insanlarla yakın çalışmayı sevenler koç olabilir. Bunun üstüne ICF'den (Uluslararası Koçluk Federasyonu) onaylı eğitimlerden 100 saatin altında olmamak üzere eğitim almış olanlar daha bilinçli olarak koçluk yapmaya başlayabilirler. Tabi ki 100 saat eğitim de yeterli değildir.
KOÇLUK NEDİR? Koçluk; Bireylerin ve ekiplerin mesleki ve kişisel alanda gelişim sağlaması, potansiyeli performansa dönüştürmesi ve yaşam kalitesini artırmak için alternatif yöntemler keşfetmeye ve denemeye destek olan ve müşteriyi/danışanı kendi kaynaklarına yönlendiren iletişim odaklı faaliyetler sürecidir.
Müşterinin kendi çözüm ve stratejilerini ortaya çıkarmasına çalışırlar. Müşterinin doğal olarak yaratıcı ve becerikli olduğuna inanırlar. Koçun işi, müşterinin halihazırda sahip olduğu becerileri, kaynakları ve yaratıcılığı geliştirmek için destek sağlamaktır. ”
Koçluk, kişinin hedefine doğru giderken, kendini daha iyi tanımasını, iç engellerini çözmesini, potansiyelini keşfetmesini, güçlü yanlarına ve fırsatlarına odaklanmasını, bakış açısını yeniden çerçevelemesini sağlayan bir yolculuktur. Amaç, kişinin kalıcı olarak güçlenmesidir.
Profesyonel koç olabilmek için bu alanda düzenlenen sertifikalı eğitim programlarına katılmak gerekir. Özellikle Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik ya da Psikoloji Bölümü'nden mezun olan kişiler de Profesyonel Koçluk Eğitimi alarak bu mesleği icra edebilirler.
Öğrenci koçluğu sertifikası almak için üniversiteler ve üniversite onaylı kurumlar tarafından düzenlenen öğrenci koçluğu ve eğitim danışmanlığı sertifika programına katılmaları gerekir. Bu sertifika programları genellikle uzaktan eğitim şeklinde yapılmaktadır. Eğitimler ortalama bir ay sürmektedir.
AMAÇ: Koçluk eğitimi almak isteyen katılımcıların koçluk ile tanışmasını, koçluğun temel yeterliliklerini öğrenmelerini ve koçluğun önemli becerilerini kazanmalarını hedefler.
Koçluk, danışmanlık da değildir ve danışana öğüt vermeyi amaçlamaz, yol göstermez, bilgi aktarmaz, öneride bulunmaz. “Koçlukta ilerleme sorularla yapılır.” Koç, doğru soruları sorar ve cevapları en etkin şekilde dinler. Koç, sorduğu soruların cevaplarını bilmez ve varsayımda bulunmaz. Koçluk, mentörlükden de farklıdır.
Kişinin kendisine içten ve dıştan bakmasını, kendine güven duymasını ve ihtiyaç duyduğu tüm kaynakların dışarıda değil kendi içinde olduğunu görmesini sağlar, istediği hayata kararlılıkla ulaşmasına yardımcı olur. Geleceği görmesine ve ona ulaşmasına yardımcı olan bir sistemdir.
Kurumsal koçluk, çalışanların, kurumlarında yaptıkları çalışmaları maximum seviyeye çıkarmalarına yönelik bir takım süreç çalışmalarıdır. Kurumsal koçluk, kurumda çalışan kişi ile yani müşteri veya danışan ile koç arasında kuralları olan bir ilişkidir.
Koç burcu, enerjik, tutkulu ve liderlik özellikleriyle tanınırken, uyum aradığı burçlarıyla ilgili merak da hiç bitmiyor. Ateş grubunda bulunan Koç burcu zodyak kuşağında yer alan burçlar arasında en çok aslan, yay ve ikizler ile anlaşabildiği ifade edilmiştir.
Bu burç doğasında doğan kişiler, özellikle inisiyatif alabilen kişilerdir. Daha büyük bir başlangıç yapmak için kendilerinde cesaret ve harekete geçme isteği her koşulda görülür. Koç burcu insanları sabırsızdır. İnatçı bir karaktere sahip olan Koç burcu, hareketli, heyecanlı ve enerjik olmasıyla bilinir.
Koçluk görüşmesi, yapılandırılmış bir süreçtir. Görüşme bir konu ile başlar. Görüşme başında danışan, görüşmenin sonunda ulaşmak istediği hedefi belirler. Koç, konunun danışandaki önemini anlamak için sorular sorarak, temelde danışanın ulaşmak ve keşfetmek istediği noktaya iner.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri