Haber ve bilgiler gönderilirken iletişimde kolaylık sağlamak amacıyla bazen, mesajda kullanılan harf, sözcük ya da sözcük grupları belirli bir kurala göre başka simgelerle değiştirilir. Bu amaçla kullanılan simgeler sistemine kod denir. Örneğin "API-24" bir koddur. Kodlara şifre de denilebilir.
İletişim halindeyken, iletiler bir takım kodlar ile karşı tarafa aktarılır. Göndericiler bu iletişim türünde iletilerini yalnızca konularak değil, aynı zamanda yazı, resim, rakam veya bir takım hareketler ile anlatabilmektedir. Bu tür iletişim çeşidi şifre ya da kod olarak isimlendirilmektedir.
Kod (şifre), bir bilgiyi bir şekilden diğer bir şekle çevirmek için kullanılan bir semboller sistemidir. Örneğin, yazı dili bir şifre sistemi olup, insanlar bununla kendi istek ve düşüncelerini birbirlerine aktarabilmektedirler. Farklı şifre sistemleri, değişik sayıda sembollerden oluşabilmektedir.
Kod, harf veya sözcüğün belirli bir düzen içinde başka simgelerle değiştirilmesini ifade eder. Bilgisayarda kod satırları ile dolu bir belge komut dosyası olarak adlandırılır. Kodlamayı, en basit haliyle programlama olarak ifade edebiliriz.
Haber ve bilgiler gönderilirken iletişimde kolaylık sağlamak amacıyla bazen, mesajda kullanılan harf, sözcük ya da sözcük grupları belirli bir kurala göre başka simgelerle değiştirilir. Bu amaçla kullanılan simgeler sistemine kod denir. Örneğin "API-24" bir koddur. Kodlara şifre de denilebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Kod yapan kişilere; kodlayıcı, programcı veya geliştirici denir.
Kod açma ise kaynak tarafından gönderilen mesajların, alıcı tarafından anlamlandırılması; eş deyişle, iletiye yüklenen anlamın çözümlenmesi işlemidir. Kaynak tarafından gönderilen iletiler anlamsız işaretler ve sembollerden, anlamlı bir yapıya dönüşür.
Kodlama: Bir kod (düzgü) sistemi ile aktarılmak istenen bilginin iletiye dönüştürülmesidir. İleti oluşturulurken kaynak ve verici tarafından gerçekleştirilir. Kod Açma/Çözme: İletinin algılanması, kavranması ve anlamlandırılmasıdır.
→ En çok kullanılan kod sistemi dildir.
Sözsüz iletişim; söz ve sözcük gerektirmeden, jest, mimik, göz kontağı gibi beden dili unsurlarıyla gerçekleştirilen iletişim çeşididir. Sözsüz iletişim sözlü iletişime güç katar.
Sözde kod, bilgisayar bilimleri alanında algoritmalar ve programlar oluşturulurken ve aktarılırken kullanılan, günlük konuşma diline benzer ve belli bir programlama dilinin detaylarından uzak anlatımlardır.
İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir. İletişim sürecinde bu beş temel unsurunda yanında, ikincil unsurlar olarak iletişim sürecinde yer alan, kodlama-kod açma, algılama ve değerlendirme (filtre) ve gürültü unsurları da yer almaktadır.
Etkili iletişim, karşı tarafa vermek istediğiniz mesajı en kısa zamanda ve net olarak iletmektir. Hayatımız boyunca sözlü ya da sözsüz olarak iletişim yeteneğine sahip olmak önemli bir unsur haline gelmiştir. Etkili iletişim teknikleri ile birlikte kendinizi doğru ifade ederek yanlış anlaşılmaya sebebiyet vermezsiniz.
Etkin dinleme dinleyenin, anlatılanı yalnız duyduğunu değil, aynı zamanda doğru olarak anladığını da gösterir. Bu yüzden bu yöntem en sağlıklı iletişim yöntemi olarak kabul edilmektedir.
Kodlama basit bir anlatım ile bilgisayar, makine yada bir sistem ile anlayacakları dilden konuşmak anlamına gelir. Kullandığımız tablet, telefon, bilgisayar, buzdolabı, kahve makinesi vb. tüm elektronik eşyalar çalışmaları için kodlamaya ihtiyaç duyarlar. Onlara kendi dillerinde yapması gereken görevler atanır.
Kodlama matematiğin iletişim dilidir. Kodlama öğrenme, verileri organize ve analiz etmeyi öğretir. Çocuklar kodlama yaparken, farkına varmadan matematik becerilerini geliştirirler. Mantık ve hesaplama becerilerini kullanarak kendi projelerini yapmaları, matematiği içselleştirerek daha eğlenceli hale getirir.
Kodlama basitçe, bir robotun veya bilgisayarın programlarının hem okuyabileceği hem de işleyebileceği yazılı talimatlar toplamını ifade ediyor. Kodlama süreci, bir robotun gerçekleştireceği görevlerin belirlendiği, bunların yapılabilmesi için kodun tasarlandığı ve sonrasında da gözlem yapılan bir süreç.
Teknik anlamıyla kodlama, bir mesajın, iletişim kanalının özelliklerine uygun olacak şekilde, bir simgeleştirme sistemi aracılığıyla fiziksel olarak iletilebilecek bir biçime çevrilmesidir.
Kodlanmış mesajın alıcı tarafından çözümlenmesine kod açma denir. Ancak bu süreç yorumlama demek değildir. Yorumlama alıcının biliş, algı, iletişim anındaki tüm ilişkiler ve koşullar çerçevesinden etkilenerek mesajı yeniden değerlendirmesine denir. Alıcının kaynağın mesajına verdiği cevaptır.
İletişim süreci, vericinin bir mesaj oluşturması ve onu kelimelere veya sembollere kodlaması ile başlar. Kodlanmış mesaj, alıcıya bir kanal veya ortam aracılığıyla iletilir. Alıcı, gelen mesajı algılar ve mesajı anlamak için kodunu çözer. Son olarak gönderici, mesajın alıcıya ulaştığına dair onay almalıdır.
Gerçek kod ise, algoritmanın herhangi bir programlama diliyle, belirli bir veri yapısı üzerinde gerçekleştirilmiş halidir. Bir algoritmanın gerçek kodu, yalnızca, tasarlandığı veri yapısı üzerinde koşar; veri yapısı değiştirildiğinde algoritmanın gerçek kodu üzerinde oynamalar yapılmalıdır.
Daha önce kod yazma konusunda hiçbir bilgisi ve tecrübesi olmayanlar da dahil herkes için uygundur.
Kodlama yapmaya karar verdiğimizde ilk olarak sıfırdan başlamak için görsel tabanlı programlamadan başlanmalıdır. İlk başta görsel tabanlı programlamadan başlamak kodlama ile ilgili ön yargılarınızı kırmak ve zor olmadığını görmek sizin için oldukça olumlu bir başlangıç olacaktır.
Yazılı tarih öncesine dayanan geçmişiyle tamtam, ilk insanların haberleşme aracıdır. En eski vurmalı çalgılar arasında olan tamtam, konuşma dili öncesinde kullanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri