Tüm dünyada gıda kaynaklı olarak en fazla rapor edilen hastalık olan Salmonella, çoğunlukla kanatlı hayvanların tüketilmesi ile bulaşır. Bunun dışında yumurtadan, pastörize edilmemiş veya çiğ sütten, kırmız et ve düşük ihtimalle de olsa deniz ürünlerinden de bulaşabildiği görülür.
Salmonella Bakterisi Nasıl Bulaşır? Salmonella enfeksiyonu genellikle çiğ veya az pişmiş et, kümes hayvanları ve yumurta veya yumurtaları ürünleri yemekle veya pastörize edilmemiş süt içmekle bulaşır.
Salmonella (salmonelloz), bağırsak yolunu etkileyen yaygın bir bakteriyel hastalıktır. Bakterilerin neden olduğu en yaygın gıda zehirlenmesi türlerinden biri olan salmonella, hayvan ve insan bağırsaklarında yaşar ve dışkı (dışkı) yoluyla dışarı atılır. İnsanlara en sık kontamine su veya yiyecekler yoluyla bulaşır.
Salmonella genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Dehidrasyonu önlemek için bol sıvı tüketilmelidir.
Salmonellaz akut bağırsak enfeksiyonu mide bulantısı, kusma, ishal ve ateş gibi kendini gösteren bir tür gıda zehirlenmesidir. Günlük yaşamı zorlaştıran bu hastalık, aynı zamanda uzun sürmesi durumunda sıvı kaybı gibi olumsuzluklara yol açarak ciddi boyutlara ilerleyebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Salmonella enfeksiyonunda olası belirtiler; yüksek ateş, ishal, mide krampları, mide bulantısı ve kusma, titreme, baş ağrısı ve zaman zaman dışkıda kan görülmesidir. En yaygın görülen belirti ise ishaldir. İshal yaklaşık 10 gün içinde iyileşse de bağırsakların normal düzenine dönmesi birkaç ayı bulabilir.
Hastalıktan en çok bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi baskılanmış insanlar etkilenirken ölüm oranı % 0.1-0.2 arasında değişir.
2-3 gün süren akut dönemden sonra genelde 7 günü bulan enfeksiyon kendiliğinden tamamen geçebilir. Bazı vakalarda vücutta ciddi ishal ve dehidratasyon olduğundan hekim kontrolünde tedavi şarttır.
Hasta tedavi edilmezse 2 –5 gün içinde iyileşme görülebilirken anemi bulguları kesinleşir. Bakteri vücuda ağız yolu ile alınır fakat ince bağırsaklarda herhangi bir patolojik belirti vermeden lenf ve kan yoluna geçer. Oradan da bütün doku ve organlara yayılır.
Enterik ateşin tedavisinde (Salmonella enterica serovar Typhi veya serovar Paratyphi A, B ve C tarafından oluşturulan Tifoid ateş veya Tifo ve Paratifo) siprofloksasin, ofloksasin, seftriakson, ko-trimoksazol, ampisilin, amoksisilin, azitromisin veya kloramfenikolden biri kullanılır.
Kabuklu yumurtada bulunan en önemli patojen Salmonella'dır. Ovulasyon sırasında yumurta içerisine girebileceği gibi daha çok bakterilerde olduğu gibi dışkı ile bulaşmış ıslak kabuk yüzeyinden genellikle yumurtanın soğutulması sırasında yumurta içerisine girer.
Hastalık nasıl önlenir? Pişirme Yiyeceklerin iyice pişirilmesi Salmonella mikrobunu öldürür. Çiğ veya az pişirilmiş et, kümes hayvanı veya yumurta yemekten kaçınınız. Ortası pembe renkli olan kümes hayvanı ve etlerin – hamburger, sosis, kızarmış dürümler gibi – yenmemesi gerekir.
Salmonella yumurtanın içinde yüksek sayılara ulaşabilir. Bu yumurtalar iyi pişirilmezse (örneğin rafadan ya da az pişmiş yumurtada, beze ve tiramisu gibi tatlılarda olduğu gibi) Salmonella bakterisi hastalığa yol açacaktır. Küçük çocuklar yetişkinlere kıyasla hastalığa daha hassastır.
Gıdanın yeme için güvenli olmasının ve Salmonella bakterisinin üremesinin önlenmesi için yumurtalar ve çiğ yumurta ürünlerinin (asitlenmiş ya da asitlenmemiş) hazırlanması, depolanması ve işlenmesine özellikle dikkat edilmelidir. kaydedin. her gün küçük kaplarda taze olarak yapın, toplu olarak yapmayın.
Öyle ya da böyle yumurtalar çatladığında israf etmeye hiç gerek yok. Aslında çatlak yumurtayı da haşlayıp tüketebilirsiniz.
Salmonellalar dış koşullara dayanıklıdır. Soğuğa ve buza dayanıklı olduğu için dirençlidir. Direk güneş ışınlarına ve kuruluğa maruz kalmadıkça uzun süre canlı kalırlar. +56 derecede 30 dakikada +70 derecede 10-20 dakikada ölür.
Salmonella bakterilerinin kan dolaşımı ile vücuda yayılması sonucu idrarda, kemiklerde, eklemlerde, beyin ve omurilikte enfeksiyonlara neden olabilir. Sonuç olarak birtakım sistemlerin etkilenmesi ile ek belirtiler ortaya çıkabilir. Genellikle bir hafta boyunca semptomlar devam edebilir ancak ishal 10 gün sürebilir.
Salmonella kontrol programının bir parçası olarak aşılama uygulaması, Salmonella'dan ari kanatlı eti ve yumurta elde etmeye katkıda bulunur. Canlı ve inaktif Salmonella aşıları mevcuttur.
Semptomlar gastrointestinal sistemle sınırlı olduğu sürece (kusma, ishal, mide krampları) bebek için herhangi bir risk yoktur.
Tifo hastalığı yüksek ateş, ishal ve kusmaya yol açan ve ölümcül olabilen bakteriyel bir enfeksiyondur. Etken mikroorganizma genellikle Salmonella typhi isimli bakteridir. Enfeksiyon sıklıkla kontamine yiyeceklerden ve içme suyundan bulaşır ve el yıkamanın daha az olduğu yerlerde daha yaygındır.
UYGULAMA ŞEKLİ: Bir gün önceden akşam kümesten suluk ve yemlikler kuşların önünden alınır. Ertesi gün sabah kuşlar aç karnına suya saldıracak şekilde susamış vaziyette iken ilaçlı su hazırlanarak kuşlara içirilir. İlaç tedavisinden en az 15 dk. sonra kuşlara yem verilmelidir.
Söz konusu hastalığın teşhisi için kan kültürü ve serolojik testler yapılır. Bu test ve tahliller mikrobiyoloji laboratuvarlarında yapılmaktadır.
Gıda kaynaklı Salmonella enfeksiyonlarında, kanatlı ve kanatlı ürünleri ilk sırada yer almaktadır (7,8). Dünya çapında gıda kaynaklı salgınların %47'sinin Salmonella etkenleri tarafından oluşturulduğu ve bunların %37'sinin az pişmiş kontamine tavuk etinden kaynaklandığı bildirilmektedir (9,10).
Salmonella pnömonisi tedavisi zor olan bir klinik tablodur ve en az iki hafta IV antibiyotik tedavisi gerektirir. Apse, ampiyem ve bronkoplevral fis- tül gibi pnömoniye ait komplikasyonlar sıklıkla tabloya eşlik eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri