Et, oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat tutulmalıdır. Daha fazla bekleyen ette şişme ve morarma meydana gelerek kısa sürede bozulabilir. Etten yapılan kıyma ise oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat içinde bozulur. Bunları önlemek için etin güzelce doğranarak buzdolabı ve buzluğa atılması gerekir.
Pişen et soframızda, oda sıcaklığında mümkün olduğunca kısa süre tutulmalı (en fazla 2 saat), tüketilemeyecek kısımlar buzdolabına alınmalıdır. Buzdolabında saklanan pişmiş ürün tüketileceği miktarlarda ısıtılarak, kalan kısım ise 3-4 gün içinde tüketilmelidir. Et suyu içeren yemekler ise 1-2 gün içinde tüketilmelidir.
Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
GÜNLÜK TÜKETİLMELİ
Kip, “Çiğ köftenin taze olup olmadığını anlamanın en kolay yolu kokusudur. Ekşime kokusu geliyorsa köfte tazeliğini kaybetmiş demektir. Çiğ köftenin raf ömrü standart olarak 2 gündür. Sağlıklı olanı ise günlük tüketilmesidir.
Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
İlgili 42 soru bulundu
Pişmiş kıyma, köfte, biftek gibi etleri buzlukta saklamak için mutlaka saklama kabını kullanın. Kıymayı kavurup sıcaklığı geçtikten sonra ufak saklama kaplarında koruyabilirsiniz. 6 ay içinde tüketmeyi unutmayın. Köfte pişirdiyseniz ve buzluğa atıp daha sonra ısıtmak istiyorsanız 3 ay içinde tüketmeyi unutmayın.
Çiğ ve az pişmiş etler zararlı bakteri içerebilir. Çiğ yada az pişmiş sığır etlerinin yenmemesi tavsiye edilir. Tüm bakterilerin yok edildiğinden emin olmak için; köfteler, güveçler ve hamburgerler 100 °C ye kadar pişirilmelidir.
Köftelerinizi kilitli poşette saklayabileceğiniz gibi saklama kutusunda da saklayabilirsiniz. Saklama kutusuna dizerken dikkat edilmesi gereken köfteleri mümkün olduğunca sıkıştırmadan, katlar arasında yağlı kağıt veya folyo sererek kaplara yerleştirmektir.
Mükemmel köfteler yapmak için bilmeniz gereken sırlardan biri de, harcı bir gün önceden hazırlayıp gece buzdolabında bekletmek. Eğer hemen gün içinde tüketecekseniz de, buzdolabında en az yarım saat bekletmeye çalışın. Böylece malzemeler dağılmaz ve daha lezzetli olur.
Elinizde oval ya da yuvarlak şekil verip, düz bir tabak üzerine dizin. Daha sonra şekil verdiğiniz köfteleri ağzı kilitli poşetler içerisine çok sıkıştırıp, bastırmadan yerleştirin. Ardından derin dondurucuya koyabilirsiniz. Köfteleri saklama kutusunda da saklayabilirsiniz.
Çözülmenin ardından en fazla bir gün buzdolabında muhafaza edilir. Çok fazla bekletmeden tüketmek gerekir.
İçli köfte kısa süreli kullanımlarda buzdolabına konulabilir. Onun dışında uzun süre saklamak için derin dondurucu ya da buzluk daha uygundur.
Tepsiyi buzdolabına koyun ve birkaç saat köftelerinizi soğutun. Soğuttuktan sonra buzdolabı poşetlerine pay edin. Köftelerin birbirlerine yapışmaları için dilerseniz soğutmadan önce hafif un serpebilirsiniz. Köfteleri buzdolabı poşetine koyarken aralıklı bir şekilde yerleştirmeye özen gösterin.
Kıymayı oda sıcaklığında olabildiğince bekletmemeli, 2 saati asla aşmamalısınız. Kıymayı yakın bir zamanda kullanmayı düşünüyorsanız aldığınız andan itibaren buzdolabına kaldırabilirsiniz ancak buzdolabında en fazla 2 gün bekletebileceğinizi unutmamalısınız.
Uzmanlar pişmiş yemeklerin oda sıcaklığında en fazla 2 saat, hatta yaz mevsiminde en fazla 1 saat bekletilebileceğini belirtiyorlar. Bu süre aşıldığında gıda zehirlenmesine yol açabilecek bakterilerin sayısı hızla çoğalıyor.
Dr. Osman Sağdıç, buzdolaplarının yazın, dolabın doluluğuna göre artı 4 ile 10 dereceye değişen sıcaklıklarda çalıştığını aktararak, şunları kaydetti: "Bu şartlarda etin uzun süre depolanması mümkün değildir ve bozulacaktır.
Köfteyi çok iyi yoğurmak gerekir. Buzdolabında en az 2-3 saat dinlenirse kendini toparlar. Daha rahat şekil verilir ve lezzetli olur.
En çok karşılaşılan sorulardan bir tanesi. Köfte harcının içerisine yumurta veya ekmek koymak köftenin bağlanarak dağılmasını engeller. Her köftenin yapılışı ve malzemesine göre tariflerde yumurta veya ekmek olarak farklılık gösterir. Ancak bazı köfte harçlarında ise hem ekmek hem de yumurta kullanılmaktadır.
Limon suyu sayesinde etlerimiz daha yumuşacık ve lezzetli olacaktır. Fırın sıcaklığına dikkat; Mangal veya tava dışında eti fırında pişiriyorsanız, fırın sıcaklığın 180 derecede olması gerekiyor. Tuzu sonradan ilave et; Pişirme sırasında tuz eklemeyin. Sonradan tuzu eklerseniz etiniz sertleşmez.
Köfte buzdolabında nasıl saklanır? Köfteleri saklama kutusunda da saklayabilirsiniz. Köfteleri saklama kutusuna dizerken katlar arasına yağlı kağıt veya folyo koyup, kaplara yerleştirebilirsiniz. Hazırladığınız buzluk köftesini kullanacağınız zaman derin dondurucudan çıkartıp, buzdolabının normal bölmesinde bekletin.
Eğer buzlukta hazır köfteleriniz varsa ve vaktiniz de varsa 1 gece önceden buzluktan buzdolabına indirerek çözdürmenizi öneririz. Şekilleri bozulduysa şekil vererek pişirebilirsiniz.
Genelde köfte yapan herkes, köfte harcını bağlamak ve dağılmasını önlemek için içine yumurta katar. Fakat köftenin dağılmaması için yumurta kullanılmak zorunda değildir.
Dondurulmuş hazır köfte kullanan bir restoranda da gıda zehirlenmesi riski olabilir. İyi pişmemiş tavuk veya içi kırmızı kalmış köfteleri kesinlikle yemeyin.
Açıkta satılandan kaçının: Açıkta satılan çiğ köftenin besin zehirlenmelere neden olma olasılığı oldukça yüksek. Özellikle sıcaklığın fazla olduğu yaz aylarında uzun süre dışarıda kalan yiyecekler daha kolay bozuluyor. Açıkta satılan çiğ köftelerin tüketilmesi hele de yaz aylarında ciddi zehirlenmelere yol açabiliyor.
Eğer parmaklarınızı birbirinden ayırdığınızda cıvık, yapışkan, yumurta akı gibi uzayan veya sıvı bir kalıntı kaldıysa büyük ihtimal kıymanız artık bozulmuştur. Taze kıyma sıkıldığı zaman parçalanır ve nispeten sert bir kıvamdadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri