Yağ ısındıktan sonra köfteleri çok sık olmayacak şekilde tavaya dizin. Köfteleri 1,5 dakika boyunca pişirin ve ardından diğer yüzüne çevirin. Diğer yüzde yaklaşık 1 dakika çevirin. Daha sonra ikinci turda 1'er dakika pişirme yapın(her iki yüzünü de 1'er dakika).
Yaklaşık 30-35 dakika içerisinde köfteler pişecektir. Tavada köfte pişirmek için öncelikle köfteleri hazır hale getirin. Köfteler hazır olduktan sonra tavanın içerisine bir çay bardağı kadar sıvı yağ koyun. Eğe köfte sayısı çoksa sıvı yağ miktarını artırabilirsiniz.
Kağıdı ıslatmadaki amaç kabın üzerini rahatça örtmüş olmanız. Köfteyi önceden ısıtılmış 180 derece fırına verin. Yaklaşık 25 dakika pişirin. Daha sonra köftelerin üzerindeki kağıdı alıp, tekrar fırına verin.
Orta Ateşte Pişirin
Bu nedenle köftenin hem içinin hem de dışının iyi bir şekilde pişmesi için kısık ya da orta ateş kullanmayı tercih etmelisiniz. Aynı zamanda çok fazla kızartmayın ki köftenin kurumasına neden olmayın. Köfte çok çabuk pişen bir yiyecek olduğundan ocakta çok kalmamasına dikkat edin.
Bölümlere ayırın ve azar azar ilave ederek köftelerinizi kızartın. Yağa çok fazla köfte atmak yağın kendi içindeki ısı dengesini bozacaktır ve köftelerin yağ çekmesine neden olacaktır. Köftelerinizi çok yüksek ısılarda kızartmaya çalışırsanız da köftenin içi çok hızlı pişecek ve kuru kalacaktır.
İlgili 15 soru bulundu
Tavada köfte kızartmaya başlamadan önce 2 kaşık sıvı yağı tavaya dökün ve orta ateşte ısıtın. Yağ ısındıktan sonra köfteleri çok sık olmayacak şekilde tavaya dizin. Köfteleri 1,5 dakika boyunca pişirin ve ardından diğer yüzüne çevirin. Diğer yüzde yaklaşık 1 dakika çevirin.
Köftemizi iyice yoğurup buzdolabında en az 1 saat dinlendiriyoruz. Çok az yağlanmış tavada orta ateşte pişiriyoruz. Ben, pişip pişmediğini anlamak için köftelerin üzerine çatalla bastırıyorum, içinden su parçacıkları çıkmıyorsa pişmiştir demektir. :) Şimdiden kolay gelsin Afiyet olsun.
Ekmeğin kabuğu köftenin sert olmasına yol açar. Anne köftesinin en önemli püf noktası bayat ekmek içi ile yapılmasıdır. Bayat ekmek içiniz yeterli gelmezse eğer biraz galeta unu ekleyebilirsiniz.
Köftelik kıymanın kuralı %70e %30dur. Dana kıyması ile koyun kıymasını daha et çekilmeden karıştırmak gerekir. Seçeceğiniz kıyma mutlaka yağlı olmalıdır fakat ne pişirdiğinizde ekmek banacak kadar çok yağ bırakacak kadar çok yağlı ne de pişirirken kuruyup kalacak kadar az yağlı olmalıdır.
Köftenizin lezzeti açısından yoğurma süresine de özen gösterin. 15 dakika yoğurmaya özen gösterin. Hazırladığınız köfte harcı yoğurma kabına ve parmaklarınıza yapışıyorsa kıvamı tutmuş demektir.
Limon suyu sayesinde etlerimiz daha yumuşacık ve lezzetli olacaktır. Fırın sıcaklığına dikkat; Mangal veya tava dışında eti fırında pişiriyorsanız, fırın sıcaklığın 180 derecede olması gerekiyor. Tuzu sonradan ilave et; Pişirme sırasında tuz eklemeyin. Sonradan tuzu eklerseniz etiniz sertleşmez.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 45-50 dakika üzerleri hafif kızarana kadar pişirin. Salçalı sosuyla birlikte sıcağı sıcağına servis edin.
Kıymanın yağlı olması da köfteye o lezzeti veren ikinci önemli nokta. İç yağ ya da kuyruk yağı katıyorlar çoğunlukla.
Köfteler birbirine yapışmaz. Pişirme şekli: Önceden ısıtılmış yağsız tavada Pınar Cızbız Köfte'nizin iki yüzünün her birini 4-5 dakika pişirerek köftenizi 8-10 dakikada servise hazır hale getirebilirsiniz.
Daha sonra şekil verip, arzuya göre çok az yağlamış tavada, ya da fırının ızgara konumunda pişirelim. Ben, fırının ızgara ayarında 200 derece de yaklaşık 30 dakikada pişirdim. Fırın ayarı farklı olabileceği için, siz süreyi pişme durumuna göre ayarlayabilirsiniz.
Burada önemli olan nokta köfte harcında olması gerekenden daha fazla ekmek kırıntısı kullanılmamasıdır. Ekmek kırıntılarının fazla kullanılması sonucunda yoğun bir köfte harcı oluşturabilirsiniz ve bu sert, kuru aynı zamanda yumuşak olmayan köfteler çıkarmanıza neden olur.
Yüksek ateşte pişiriyorsunuz
Dışının hafif kabuk bağlaması için öncelikle yüksek ateşte ters yüz etmek doğru bir tercihken sonrasında hemen ateşin altını kısmak gerekir. Yüksek ateşte pişen köftelerin dışının daha çabuk pişeceğini, içleri çiğ kalacağını unutmamak gerekiyor.
En çok karşılaşılan sorulardan bir tanesi. Köfte harcının içerisine yumurta veya ekmek koymak köftenin bağlanarak dağılmasını engeller.
Diyelim hazırda az yağlı kıymanız var ve köfte yapmak istiyorsunuz. Harcın içine kıyma miktarıyla orantılı olarak 1-2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ve yumuşak tutması için süt ekleyebilirsiniz.
Sirke harcın asit dengesini düzenleyeceği için içindeki malzemelerin lezzetini harca daha iyi vermesini sağlar. Ayrıca sirke, köftenizi kabartır ve daha iyi pişmesini sağlar.
Köftelerin Yumuşak Ve Lezzetli Olması İçin Süt Kullanılması
Evde yoğrulan köfte harcına bir çay bardağı süt katılarak, köftelerin daha lezzetli olması sağlanabilir. Süt katmak köfte içinde kullanılan ekmeğin yumuşamasını ve süt lezzetinin köfteye karışmasını sağlar.
Karbonat köftenin kabarmasını ve daha yumuşak olmasını sağlar. İyi köfte yapmanın en önemli sırlarından bir tanesi köfte harcına karbonat atmaktır. Tüm köfte harcını elinizle 10 dakika kadar iyice yoğurun.
Nuget ya da sosis gibi ürünlerin içeriğinde et, yağ, ekmek kırığı ve nişasta gibi malzemeler bulunabiliyor. Bu ürünlerdeki etler kıyıldıktan sonra baharat ve diğer malzemelerle karıştırılıp, harç haline getirilir ve şekillendirilir. Isının etkisi ile hücreler arasında bulunan su buharlaşarak genleşmeye neden olur.
En lezzetli köfteler dananın göğüs kısmına ait olan döş etinden hazırlanan kıyma ile yapılır. Döş etinin orta yağlı kısmının iki kere çektirilmesiyle ideal köftelik kıyma elde edilmiş olur. Köftelerin lezzetini belirleyen bir diğer etmen ise içine fazla ekmek koymamak ve baharatını iyi ayarlamaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri