Ekmeğin kabuğu köftenin sert olmasına yol açar. Anne köftesinin en önemli püf noktası bayat ekmek içi ile yapılmasıdır. Bayat ekmek içiniz yeterli gelmezse eğer biraz galeta unu ekleyebilirsiniz.
İç harcına mutlaka baharat, soğan suyu, sarımsak gibi malzemeler ekleyin lezzeti güzelleşsin. Köftelerin harcına ekmek veya galeta unu koymak, harcın güzel bir şekilde tutmasını ve pişerken dağılmamasını sağlar. Ancak daha az yağ çekmesini isterseniz koyduğunuz ekmek içinin kabuğunun harca girmemesine özen gösterin.
Burada önemli olan nokta köfte harcında olması gerekenden daha fazla ekmek kırıntısı kullanılmamasıdır. Ekmek kırıntılarının fazla kullanılması sonucunda yoğun bir köfte harcı oluşturabilirsiniz ve bu sert, kuru aynı zamanda yumuşak olmayan köfteler çıkarmanıza neden olur.
İlgili 22 soru bulundu
Kıymanın yağlı olması da köfteye o lezzeti veren ikinci önemli nokta. İç yağ ya da kuyruk yağı katıyorlar çoğunlukla. Soğanı iri iri doğruyor, soğanın suyunu sıkmayı atlamıyorlar. Soğan suyu köfteye acılık veriyor çünkü.
Köftenizin lezzeti açısından yoğurma süresine de özen gösterin. 15 dakika yoğurmaya özen gösterin. Hazırladığınız köfte harcı yoğurma kabına ve parmaklarınıza yapışıyorsa kıvamı tutmuş demektir.
Sirke harcın asit dengesini düzenleyeceği için içindeki malzemelerin lezzetini harca daha iyi vermesini sağlar. Ayrıca sirke, köftenizi kabartır ve daha iyi pişmesini sağlar.
En çok karşılaşılan sorulardan bir tanesi. Köfte harcının içerisine yumurta veya ekmek koymak köftenin bağlanarak dağılmasını engeller.
Köftenin dağılmaması için genelde 1 adet yumurta yeterlidir, ancak kıymanın miktarı fazla ise yumurta sayısı da artırılabilir. Köftenin daha lezzetli olabilmesi için tıpkı poğaça yaparken olduğu gibi yoğurduğunuz kıymayı en az 1 saat dinlenmesi için dolapta bekletmelisiniz. Böylece köfte çok daha lezzetli olacaktır.
Köfte pişmeye yakın olduğu zaman rengi değişir. Altı ve üzeri kızaran köftenin kokusu da değişir. Piştiğini düşündüğünüz köfteleri bir çatal yardımıyla kontrol edebilirsiniz. Köfteyi dağıtmadan ve ezmeden köfteye çatalı batırabilirsiniz.
Ayrıca su kaynadıktan sonra köfteleri içine koymak, köfte pişerken içerisine bir miktar sıvı yağ eklemek dağılmayı önler. Böylece lezzetli, sağlıklı ve güzel görünen köfteler elde edilmiş olunur.
Harcın içine kıyma miktarıyla orantılı olarak 1-2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ve yumuşak tutması için süt ekleyebilirsiniz.
Karbonat köftenin kabarmasını ve daha yumuşak olmasını sağlar. İyi köfte yapmanın en önemli sırlarından bir tanesi köfte harcına karbonat atmaktır. Tüm köfte harcını elinizle 10 dakika kadar iyice yoğurun.
Köftemizi iyice yoğurup buzdolabında en az 1 saat dinlendiriyoruz. Çok az yağlanmış tavada orta ateşte pişiriyoruz. Ben, pişip pişmediğini anlamak için köftelerin üzerine çatalla bastırıyorum, içinden su parçacıkları çıkmıyorsa pişmiştir demektir. :) Şimdiden kolay gelsin Afiyet olsun.
Köftelerin Yumuşak Ve Lezzetli Olması İçin Süt Kullanılması
Evde yoğrulan köfte harcına bir çay bardağı süt katılarak, köftelerin daha lezzetli olması sağlanabilir. Süt katmak köfte içinde kullanılan ekmeğin yumuşamasını ve süt lezzetinin köfteye karışmasını sağlar.
Evde içli köfte yapmaktan çekiniyor, "Ben dış kaplamasını bir türlü yapamıyorum" diye düşünüyorsanız bir de böyle deneyin. İrmik sayesinde tam kıvamında olan hamuruna şekil vermek de çok kolay olacak.
Tuz oranında etin kilosuna göre belirli oranda kullanılıyor. Kiloya 20 gram tuz kullanıyoruz. Hemen hemen herkes Sivas Köftesinin tarifini istiyor.
250 gr köftelik kıyma. 1 adet küçük boy yumurta. 1 adet küçük boy soğan. 1-1,5 yemek kaşığı galeta unu.
Soğanın köfteye tat vermesi için soğan suyu önemlidir. Bıçakla doğranan soğan suyunu kaybedecektir. Bu nedenle soğanı rendelemeyi veya rondodan geçirmeyi tercih edin. Yumurta köftenin pişerken dağılmaması için en önemli malzemedir.
İyi bir köfte, hayvanın döş etinden yapılır. Hafifçe yağlı, sinirsiz etlerin seçilmesi köftenin lezzetli olmasını sağlar. Köfte yapılacak et, iki kez kıyma makinasından geçirilmelidir.
Kıymayı bir kere çektirin
Kıymanın bir kereden fazla çekilmesi etin fazla yumuşamasına ve bulamaç gibi olmasına sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri