Türk mutfağında köfte denilince, kimyondan bahsetmeden geçmek olmaz. Kimyon köftenin lezzetini adeta bütünler, eksikliği anında fark edilir. Kimyonun taze ve kaliteli olması ise büyük fark yaratır.
2 yemek kaşığı taze çekilmiş karabiber (ya da 9-10 adet tane karabiber) 1,5 yemek kaşığı kimyon. 1 yemek kaşığı soğan tozu (isteğe bağlı) 1,5 yemek kaşığı toz kırmızı biber.
Köfte baharatı, genellikle kişniş, kimyon, acı ya da tatlı toz kırmızı biber, kekik, karabiber, tarçın, soğan, sarımsak, zencefil, havlıcan ve kuru maydanozdan oluşur.
Mutfaklarda sıklıkla kullanılan köfte baharatı sayesinde sevdiklerinize hoş aromalara sahip köfteler hazırlayabilirsiniz. Bu karışımın içinde tatlı kırmızı biber, öğütülmüş kimyon, karabiber, acı kırmızı biber, yenibahar ve öğütülmüş kişniş yer alır.
Beş, yedi ya da daha ileri gidip 14 ayrı baharatın ( karabiber, kimyon, kekik, sumak, yenibahar, çemen, pul biber, karanfil, sarımsak tozu, maydanoz tuzu, soğan tozu, muskat, hardal, tarçın) öğütülmüş ve bir araya getirilerek harmanlanmış halinin köfte baharatı adıyla pazarlandığı görülebilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Köftelik kıymanın kuralı %70e %30dur. Dana kıyması ile koyun kıymasını daha et çekilmeden karıştırmak gerekir. Seçeceğiniz kıyma mutlaka yağlı olmalıdır fakat ne pişirdiğinizde ekmek banacak kadar çok yağ bırakacak kadar çok yağlı ne de pişirirken kuruyup kalacak kadar az yağlı olmalıdır.
Limon suyu sayesinde etlerimiz daha yumuşacık ve lezzetli olacaktır. Fırın sıcaklığına dikkat; Mangal veya tava dışında eti fırında pişiriyorsanız, fırın sıcaklığın 180 derecede olması gerekiyor. Tuzu sonradan ilave et; Pişirme sırasında tuz eklemeyin. Sonradan tuzu eklerseniz etiniz sertleşmez.
Çiğ Köfte Baharatı ürünü içerisinde; İsot, Kimyon, Kişniş, Köri, Tuz, Karabiber, Yenibahar, Soğan, Sarımsak, Tarçın, Reyhan bulunmaktadır.
Köfte Tarifi Nasıl Yapılır? Uygun bir yoğurma kabı içerisine kıymamızı alalım. Üzerine rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğan, küçük küçük kesilmiş sarımsak, yumurta, galeta unu, sıvı yağ, maydanoz, tuz, karabiber ve kimyonu alalım ve malzemelerimiz güzelce karışana kadar yoğuralım.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Köfteye ne kadar baharat konur? Tavsiye edilen miktar; Yarım kg kıymaya 5 çorba kaşığı köfte baharatı.
Dana etine yakışan baharatlar başlığında kimyonu es geçmek olmaz. Kimyon özellikle dana etinden yapılan köftelere çok yakışan bir baharat. Köftenin bu sadık eşlikçisi, dana eti dilimlerine de lezzet katıyor.
Kimyonun mide asidini dengeleyici ve hazımsızlığı giderici bir özelliği vardır. Eski zamanlarda enfeksiyonlara karşı ilaç olarak da kullanılırmış. Özellikle soğuk kış günlerinde grip ve soğuk algınlığına karşı bağışıklık için yemeklere kimyon eklenebilir.
Eğer köftenizi pişirirken dağılmasını istemiyorsanız kıymayı en az %20 yağlı almalısınız. Eğer kıymanızın yağı yeterliyse köfte harcınızı yaklaşık 15 dakika iyice yoğurmalısınız. Ayrıca köfte harcına galeta unu, yumurta ve ekmek içi koymak köftenizin dağılmasını engelleyecektir.
Köfte hamurunun iyi bir kıvamda olması için harcına ekmek içi ya da galeta unu katmanız gerekir. Böylece daha iyi bir köfte hamuru hazırlayabilirsiniz. Köftenin daha yumuşak ve lezzetli olması için katacağınız ekmeğin kabuklu olmamasına dikkat etmeli, içine az miktarda zeytinyağı eklemelisiniz.
Kıyma, ufalanmış ekmek içi, rendelenmiş soğan, 2 yumurta, kimyon, zeytinyağı, tuz ve karabiberi bir kaba alıp iyice yoğurun. Köfte harcını yuvarlak yassı köfteler şekline getirin. Tavaya çok az zeytinyağı ekleyip ısıtın. Köfteleri önlü arkalı kızartın.
Karbonat köftenin, pişerken kabarmasını ve piştikten sonra daha yumuşak olmasını sağlar. Köfte harcına karbonat atmak iyi köfte yapmanın çok kişi tarafından küçük ama önemli püf noktalarından bir tanesidir.
Sirke harcın asit dengesini düzenleyeceği için içindeki malzemelerin lezzetini harca daha iyi vermesini sağlar. Ayrıca sirke, köftenizi kabartır ve daha iyi pişmesini sağlar.
Evde içli köfte yapmaktan çekiniyor, "Ben dış kaplamasını bir türlü yapamıyorum" diye düşünüyorsanız bir de böyle deneyin. İrmik sayesinde tam kıvamında olan hamuruna şekil vermek de çok kolay olacak.
Arifoğlu Köfte Baharatı 60 gr. kimyon, kişniş, acı toz kırmızıbiber, tatlı toz kırmızıbiber, yenibahar, kekik, karabiber, tarçın, soğan, sarımsak, zencefil, havlıcan, kuru maydanozdan oluşan bir baharat karışımıdır.
Üstün kaliteli bulgur; isot ve salça, değişik yörelerden özenle seçilmiş onlarca çeşit baharatla harmanlanıyor. Ardından ceviz, badem ve fındık eklenerek geleneksel kıvamına ve lezzetine ulaşana kadar teknolojik makinalarda yoğruluyor. Ve adıyla da tadıyla da efsane olan Komagene'nin o muhteşem lezzeti ortaya çıkıyor.
Kırmızı et tarifleri için; taze ya da kuru kekik, kuru soğan ve sarımsak tozları, hardal tohumu, kişniş tohumu, karanfil, defne yaprağı, tarçın, zerdeçal, kimyon, kırmızı biber ve karabiber çeşitleri.
Köftelerimiz %70 dana eti, %30 kuzu eti, ekmek, tuz, pul biber, beyaz soğan ve ustalarımızın maharetleriyle üretilmektedir.
Bir kabın içerisine kıyma, soğan, galeta unu, zeytinyağı, soğuk su ve baharatları ekleyerek yoğurun. Kıymayı, malzemeler özdeşleşinceye kadar, yaklaşık 10 dakika yoğurun. Elinizde kıymalı harcı toparlayıp yoğurma kabına sert bir şekilde atın. Bu işlemi 10 kez tekrarlayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri