Karbonat köftenin, pişerken kabarmasını ve piştikten sonra daha yumuşak olmasını sağlar. Köfte harcına karbonat atmak iyi köfte yapmanın çok kişi tarafından küçük ama önemli püf noktalarından bir tanesidir.
İnegöl köfte gibi sert bir köfte istiyorsanız 1 tatlı kaşığı da karbonat ilave edin. 7- Yumurta kullanmayın çünkü yumurta durdukça kokusu ağırlaşır; bizim köftemiz bir gün bekleyecek. 8- Baharatları kıymanın üzerine dökün, eğer köftemizin bir parça sert olmasını istiyorsanız 1 paket kabartma tozu kullanabilirsiniz.
Köfteyi tutacak malzemeler: yumurta, un veya ekmek içidir. Bu sayılan malzemeler köftede kıvam ve şekil olarak belirgin farklar sağlar. Köftenin içine soğanları direk rendelemeyin.
Köfte hamurunun iyi bir kıvamda olması için harcına ekmek içi ya da galeta unu katmanız gerekir. Böylece daha iyi bir köfte hamuru hazırlayabilirsiniz. Köftenin daha yumuşak ve lezzetli olması için katacağınız ekmeğin kabuklu olmamasına dikkat etmeli, içine az miktarda zeytinyağı eklemelisiniz.
Köftelerinize şekil verirken top top, çember ya da uzun silindirler halinde şekil verebilirsiniz. Burada köftelerin üzerine hafifçe bastırmayı hatta çok büyük bir köfte yapıyorsanız da ortasında küçük de olsa bir delik açmayı ihmal etmeyin. Bu şekilde pişerken küçülmelerini de önlenmiş olursunuz.
İlgili 39 soru bulundu
Limon suyu sayesinde etlerimiz daha yumuşacık ve lezzetli olacaktır. Fırın sıcaklığına dikkat; Mangal veya tava dışında eti fırında pişiriyorsanız, fırın sıcaklığın 180 derecede olması gerekiyor. Tuzu sonradan ilave et; Pişirme sırasında tuz eklemeyin. Sonradan tuzu eklerseniz etiniz sertleşmez.
Sirke harcın asit dengesini düzenleyeceği için içindeki malzemelerin lezzetini harca daha iyi vermesini sağlar. Ayrıca sirke, köftenizi kabartır ve daha iyi pişmesini sağlar.
Köfteye karbonat fazla konursa ne olur? Karbonat köftenin, pişerken kabarmasını ve piştikten sonra daha yumuşak olmasını sağlar. Köfte harcına karbonat atmak iyi köfte yapmanın çok kişi tarafından küçük ama önemli püf noktalarından bir tanesidir.
Kıymanın yağlı olması da köfteye o lezzeti veren ikinci önemli nokta. İç yağ ya da kuyruk yağı katıyorlar çoğunlukla. Soğanı iri iri doğruyor, soğanın suyunu sıkmayı atlamıyorlar. Soğan suyu köfteye acılık veriyor çünkü.
Ekmek kırıntıları kullanın
Ekmek kırıntıları, köfte tarifi için kullanılması tavsiye edilen bağlayıcı malzemelerden bir tanesidir. Birçok köfte tarifi, ekmek kırıntıları içermektedir.
- Köfteye yumurta eklemenin doğru olmadığını söyleseler de tavada yapılan köftenin dağılmasını önlemek için ekleyebilirsiniz. Eğer köftede yumurta kokusu hissetmek hoşuna gitmiyorsa biraz süt ekleyebilirsiniz. Bir diğer yöntem olarak harca 2-3 kaşık galeta unu koymak da köftenin pişerken dağılmasını engeller.
En çok karşılaşılan sorulardan bir tanesi. Köfte harcının içerisine yumurta veya ekmek koymak köftenin bağlanarak dağılmasını engeller.
Köftenin harcını güzelce yoğurun. Buzdolabında en az 30 dakika dinlendirin. Yoğurduğunuz harcı koparıp avucunuzda şekillendirerek köfteleri hazırlayın. Bir tavaya aldığınız ve kızdırdığınız yağda hazırladığınız köfteleri arkalı önlü olarak pişirin.
Aynı sınıfta yer alan karbonat, kabartma tozunun görevini yerine getirir. Karbonat kullanırken tepkimenin gerçekleşmesi için birkaç damla limon sıkmanız gerekir. Eğer tarifinizde 1 paket kabartma tozu yer alıyorsa; karbonattan 2 çay kaşığı eklemeniz yeterli olmaktadır.
Karbonatın protein parçalayıcı özelliği sebebiyle, et pişirirken içine eklenen bir miktar karbonat, etin yumuşak olmasını ve proteinlerinin daha kolay parçalanmasını sağlamaktadır. Turşu, salça ve bol limonlu yiyeceklerin içine eklenen karbonat ise bu yiyeceklerin asit miktarını azaltmaktadır.
İçeriğinde sodyum ve karbon bulunan karbonat, genellikle su ile birlikte içilmektedir. Aynı zamanda gargara da yapılabilen karbonat, diş eti kanamalarını durdurur ve ağız içi yaralarının çok daha kısa sürede geçmesini sağlar. Karbonatlı su içmek, başta gastrit ve ülser olmak üzere birçok mide hastalığına da iyi gelir.
Köfteleri hazırlandıktan sonra fırını 180-200 derece arasına getirin ve ısınması için çalıştırın. Isınan fırına köfteleri atabilirsiniz. Hazırlanan köfteleri fırının ızgara kısmına veya yağlı kağıt serili tepsisine yerleştirin ve fırına atın. Yaklaşık 30-35 dakika içerisinde köfteler pişecektir.
Yüksek ateşte pişiriyorsunuz
Yüksek ateşte pişen köftelerin dışının daha çabuk pişeceğini, içleri çiğ kalacağını unutmamak gerekiyor. Zira dışı hafif mühürlenen sonrasında kısık ateşte belirli aralıklarla çevrilen köfteleriniz daha iyi pişecektir.
Unlu karışımlarda kabartma tozu kullanmak istediğinizde karbonata da ihtiyacınız olacak. Bu yöntemi denemek için yarım su bardağı ayranın içine 1 çay kaşığı karbonat ekleyin ve karıştırın. Bu karışım size 1 paket kabartma tozunun etkisini sunacaktır.
Süt katmak köfte içinde kullanılan ekmeğin yumuşamasını ve süt lezzetinin köfteye karışmasını sağlar.
Son olarak köfte harcına 1 çay kaşığı da karbonat koyun. Karbonat köftenin kabarmasını ve daha yumuşak olmasını sağlar. İyi köfte yapmanın en önemli sırlarından bir tanesi köfte harcına karbonat atmaktır.
Köfteye tuz ne zaman atılır? Silverton'a göre köfteye tuzu pişirmeden hemen önce eklemek gerekli. Nedeni ise; yoğurmadan önce köfteye atılan tuz, köfte harcının içindeki nemi çekiyor ve köftelerin kuru olmasına neden oluyor.
Haşlama yaptığınız içli köftenin üzerine salçalı sos, zeytinyağı ve pul biber yanında limon da sıkabilirsiniz. Haşlama suyuna biraz limon tuzu atmak, içli köftenin dağılmamasına yardımcı olur. • Pişirirken çok sıcak su ya da çok kızgın yağa atmamalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri