Şeker tüketimi konusunda masum olduğu düşünülerek esmer şeker kullanılır. Ancak esmer şeker, beyaz şeker kristallerinin şeker kamışı melasıyla çeşitli oranlarda karıştırılmasıyla elde edilir. Tıpkı beyaz şekere benzer enerji ve karbonhidrat içerir. Bu nedenle esmer rengine aldanıp sağlıklı olduğunu düşünmek yanlıştır.
Esmer şeker, beyaz şekere oranla daha yüksek nem tutma kapasitesine sahip, yani daha higroskopiktir. Bu da, esmer şekerin topaklanma ihtimalini arttırır. Esmer şekerin parçaçık büyüklüğü değişiklik gösterebilmekle birlikte, genel olarak beyaz şekerden daha küçüktür.
Esmer şekerdeki melas nemi tutar, bu nedenle esmer şeker kullanmak daha yumuşak ama daha yoğun unlu mamuller elde etmenizi sağlar.
Esmer Şeker Tüketmek Zararlı mı? Esmer şeker tüketmek zararlı değil fakat sağlıklı da değildir. Sağlıklı beslenme açısından beyaz şekere göre daha az bir kalorisi bulunmaktadır. Fakat her türlü vücudunuza şekerli madde girmesine neden olursunuz ve vücuttan en zor atılan besin gruplarından biri de şekerdir.
ESMER ŞEKER DAHA SAĞLIKLI DEĞİL
Çünkü kimyasal olarak kahverengi ve beyaz şeker aynı içeriğe sahiptir. Vücudumuza girdiğinde iki şeker de aynı işlemlerden geçer. Aynı zamanda bunların gram bazında enerji miktarları da hemen hemen aynıdır. Rafine şekerlerden beyaz şeker, çay şekeri olarak da bilinir.
İlgili 39 soru bulundu
pancar şekeri, akçaağaç şurubu, agave şurubu, pekmez, bal, hurma şekeri, mısır şurubu ve esmer şeker kıyaslanmış, hangisi daha faydalı diye araştırılmış. Bu kıyaslanan doğal şeker gruplarında en faydalı ve en yüksek antioksidana sahip şeker türünün hurma şekeri olduğu anlaşılmış.
Esmer şekerde oldukça faydalı mineraller bulunmaktadır. Azar oranlarda protein, vitamin, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir, sodyum esmer şekerin içerisinde yer alarak, özellikle de kan şekeri sıkıntıları yaşayan kişilere oldukça fayda sağlamaktadır.
Stevia. Doğal şeker olan Stevia, bilimsel adı Stevia rebaudiana, Güney Amerika'da çalı yapraklarından çıkarılan doğal bir tatlandırıcıdır. Doğal şeker içeren besinler arasında ilk sıraya sahiptir.
Şekersiz içecek ve besin tüketemeyenler için esmer şeker kurtarıcı niteliktedir. Özellikle diyet ürünlerde esmer şeker düşük kalorisi ile tatlı bir lezzet sağlamaktadır. Bunların yanı sıra insan vücudu gün içerisinde kan şekerini dengede tutmak için belirli bir şeker oranına ihtiyaç duymaktadır.
Bununla birlikte saflaştırılmış beyaz şekerde 0 mg/kg sodyum bulunurken, esmer şeker içerisinde 280 mg/kg sodyum bulunur. Özellikle diyabet (şeker hastalığı) haricinde sadece yüksek tansiyon, kalp ve böbrek hastalıkları olan bireylerin kullanmamaları yararlı olacaktır. Esmer şekerin tadı biraz karemelimsidir.
Esmer şeker, eklenen melas nedeniyle derin, karamel veya şekerleme benzeri bir tada sahiptir. Bu nedenle bol meyveli keklerin yanı sıra çikolatalı kek ve kurabiyelerde de işe yarar. Öte yandan, beyaz şeker daha tatlıdır, bu nedenle istediğiniz tadı elde etmek için daha az kullanabilirsiniz.
Esmer şeker, rafine şekerden çok daha kolay karamelleşir ve bu etki pişirme sırasında kabukları kahverengi yapmak için kullanılabilir. Evsel amaçlar için beyaz şekerin pekmezle karıştırılmasıyla tam olarak kahverengi şeker eşdeğeri oluşturulabilir.
Toz şeker tanecikleri, bakterilerin çoğalmasına neden olan nemi emerek yaranın daha çabuk iyileşmesini sağlıyor. Murandu'nun laboratuvarda yaptığı deneyler bunu kanıtlıyor. Dünyanın başka bölgelerinden de bu sonucu destekleyen veriler var.
Enerji açısından yok denecek kadar farkı olan esmer şekerde potasyum ,magnezyum , fosfor , sodyum , niasin , kolin , pantotenik asit gibi bileşikler bulunur ve beyaz şekere göre içeriği biraz daha çeşitlidir.Sonuç olarak iki şekerde eşit oranda zararlı olup ikisi de sağlık için tercih edilmemelidir.
Uzmanlara göre, her gün çok az miktarda da olsa beyaz şeker yerine kahverengi şeker yani esmer şeker kullanılmalıdır. Beyaz şekere kıyasla esmer şeker diyabet hastalığının ilerlemesini önlüyor. Beyaz şeker tüketildiğinde diyabet riski hızla artmış oluyor.
Kısacası; esmer şeker de beyaz şeker gibi zararlı ve diyetlerde kullanılmaması gereken bir tatlandırıcıdır. Şeker de enerji verdiği ve yapay olduğu için tavsiye edilen bir ürün değildir. En kısa sürede bırakmanız gerekir. Onun yerine kullanılabilecek doğal ve sağlıklı tatlandırıcılar bulabilmek de mümkün.
Esmer şeker, şekerin rafine edilme proseslerinden biri olan kaynayan şeker kristallerine melas şurubu eklenerek yapılabilir. Beyaz toz şekerin melas ile kaplanmasıyla da yapılabilir. Üretim yönteminden bağımsız olarak, esmer şeker tipik olarak en az %85 sakaroz içerir[1].
Eğer çayınızı şekersiz içemiyorsanız, şeker yerine mutlaka bala geçmelisiniz. Bunun dışında hazırlayabileceğiniz hemen hemen her tatlıda kullanabilirsiniz. Agave şurubu Meksika bölgesinin en büyük tarım kaynaklarından biri olan Agave kaktüsünden elde edilir.
Koyu renk esmer şeker için 1 bardağa 2 yemek kaşığı olan pekmez ölçüsü, açık renk esmer şeker için ise 1 bardağa 1 yemek kaşığı şeklindedir.
Şeker Yoksunluğu Nedir? Şekeri hayatınızdan tamamen çıkardığınızda şiddetli baş ağrısı, yorgunluk, kramplar ve mide bulantısı gibi sizi yorgun düşüren problemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Beyazından daha iyi: Esmer şeker
Esmer şeker için doğal ve beyaz şekerden kesinlikle daha faydalıdır diyemeyiz ancak esmer şekerde, potasyum, kalsiyum, demir, fosfor, B vitamileri gibi vücuda oldukça yararlı vitaminler bulunmaktadır. Saymış olduğumuz bu mineral ve vitaminler beyaz şekerde bulunmamaktadır.
Her ne kadar ikisine de şeker desek de sadece doğal şeker meyve ve sebzelerde bulunmakta. Fruktoz, glikoz ve laktoz gibi doğal şekerlerin yerine, gıda endüstrisi daha ucuz ve işlenmiş şekerleri yani sükroz, fruktoz ve glikoz şuruplarını ve yapay tatlandırıcıları ortaya çıkardı.
Beyaz Şeker
Şeker kamışından üretilen şekerler daha yüksek kalitededir ve fiyatları daha yüksektir.
Eklenen şeker, meyve veya süt gibi bazı gıdalarda doğal olarak bulunan şekerden farklıdır. Eklenen şekeri hayatınızdan tamamen kesmenize gerek yok, aşırıya kaçmayıp vücudunuzun ihtiyacından fazlasını almamanız yeterli. Zaten tüm şekerler gram başına 4 kalori verir, bu yüzden hepsi kilonuz üzerinde aynı etkiye sahiptir.
Şeker alırken özellikle ambalajına dikkat edilmeli. Ambalajın üzerindeki son kullanma tarihine bakılmalı. Kağıtlarının deforme olmaması ve renginin atmamış olması gerekiyor. Ayrıca çikolatayı açtıklarında renginin doğal olmasına dikkat etmeliler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri