Tam kuvvetleri ve karekökü Reel sayılarda, diskriminant yöntemine göre, (-1) sayısının karekökü yoktur. Cebirde tüm ikinci dereceden denklemlerin çözülebilir hale gelmesi amacıyla karmaşık sayılar adı verilen bir sanal sayı kümesi oluşturulmuştur.
Tamsayılar (-2, 0, 1), kesirler(1/2, 2.5) gibi rasyonel sayılar ve √3, π(22/7) gibi irrasyonel sayıların tümü reel sayılardır.
Bu fonksiyonlar ise tam kare sayılarının neler olduğunu ifade etmektedir. Köklü sayılarda kök içi negatif olmamak zorundadır. Çünkü kök içinde bulunan hiç bir sayı değeri negatif sayı olarak tanımlanmamıştır.
Köklü sayılar; üssü reel olan herhangi bir sayının kök içine alınarak gösterilmesine verilen bir ad olduğu için üslü sayılar sınıfına da girmektedir. Bu açıdan her üslü sayı aynı zamanda bir köklü sayıya da dönüşebilmektedir.
Bir reel sayının tek sayıda kuvvetinin sonucu negatif ise bu sayı sadece negatif olabilir, dolayısıyla negatif sayıların tek dereceli köklerinin sonucu tanımlı ve negatiftir.
İlgili 20 soru bulundu
Negatif tam sayılar, herhangi bir sayının karesi alınarak ifade edilemezler. Herhangi iki negatif sayının kendisi ile çarpılması durumunda elde edilen sayı yine pozitif bir sayı olacaktır. Bu kapsamda negatif bir sayı kök içerisinde bulunamaz.
karekök içi negatif değer almaz hocam. ama reel sayılar için geçerli bu dediğim. ama komplex sayılarda yada karmaşık sayılarda çalışıyorsanız karekök içi negatif değer alabilir..
Reel sayılar kümesi irrasyonel sayılar kümesini kapsadığından kök 3 sayısı reel sayılardan biridir de diyebiliriz.
Reel sayı nedir? Tüm sayılara denir. Yani burdaki -kök 5=> bir reel sayısıdır. Eksi kök 5 reel sayı değildir demiş ifade yanlıştır.
Doğrulanmış Cevap
=> Rasyonel ve irrasyonel sayılar reel sayılar kümesinde yer alır ve reel sayıların karekökleri negatif olamayacağı için √-9 ifadesi ne irrasyonel ne de rasyonel sayıdır. => √-9 ifadesi karmaşık sayılar kümesine girebilir bu yüzden karmaşık sayı olarak kabul edilir.
Cevap. sayısı ne rasyoneldir ne de irrasyoneldir. gerçek sayı değildir.
0 sayısının tüm katları sıfırdır. Bu sebeple kök içinde olan sıfırın karesi alındığında dışarı 0 olarak çıkar. Yani kök dışına çıkabilir. Bu sebeple rasyonel sayıdır.
Reel sayılarda, diskriminant yöntemine göre, (-1) sayısının karekökü yoktur.
i, i^2=-1 olarak tanımlanır. √-1=i değildir, ve bunun, fazlaca teknik olsa da, iyi bir nedeni vardır.
↳ Öncelikle, bu sayı bir reel sayı değil. Çünkü kök içinde dahi değeri eksi olan bir sayı olamaz.
Negatif değer almazlar. Bazı kaynaklarda "0" doğal sayı olarak alınmaz ancak cebirsel yapılar kurulacaksa "0" sayısının doğal sayı olarak alınması gerekir. Toplama işlemi ileri doğru sayma işlemidir.
Eğlencesine bir soru daha yapalım. i üzeri 38. Bu i üzeri 36 çarpı i kareye eşit. i üzeri 36 almamın sebebi de, 36'nın 4'ün katlarından 38'den küçük olan en büyüğü olması. Ve kalan da 2. Bu, 1 olarak sadeleşir ve i kare kalır bu da eksi 1'e eşittir.
Reel olmayan sayıların oranı epey düşüktür çünkü doğal sayılar, tüm sayılar, tam sayılar, rasyonel sayılar ve irrasyonel sayılar reel sayılardır. Yalnızca karmaşık sayılar, reel sayı kabul edilmezler. Örnek vermek gerekirse √-1, 2 + 3i ve -i gibi sayıların ve benzerlerinin reel sayı olmadığını söyleyebiliriz.
Matematikte "Reel sayılar" adıylada bilinen "Gerçel sayılar", Oranlı sayılar kümesinin standart uzunluğuna göre bütünlenmesiyle elde edilen sayı kümesine "GERÇEL SAYI" denir. Gerçel sayılar kümesi büyük "R" sembolüyle gösterilir. Tüm gerçel sayıların tekrar eden birer ondalık açılımı vardır. Örneğin; 1/9 = 0,11111....
Eğer kökün derecesi negatif olursa; üslü sayı formunda yazılırken pozitif/negatif yazılır buda rasyonel sayı kavramıyla tutarsızlık oluşturur.
Evet reel sayıdır. çünkü reel sayılar kesirli sayılarıda içerir, 0/√10 da bir kesirli sayı olduğu için cevabımız evet dır. Kesirli yazılamayan sayılardır.
Köklü ifadelerde kök derecesi çift olduğunda kök içi negatif olamaz. Çünkü karekök demek o sayının bir sayının kökü olması demektir. Çünkü negatif bir karekök olamaz. İşte bu yüzden köklü ifadelerde kök derecesi çift ise kök içi daima pozitif sayı veya 0 olmalıdır.
Çünkü gerçek sayılar irrasyonel sayıları da kapsıyor. bildiniz gibi deltası bilinen bir denklemin x1 ve x2 kökleri bunlarla bulunur. Fakat delta küçüktür sıfır olunca kökün içi negatif oluyor ki bu reel sayılarda mümkün değildir ancak karmaşık sayılarda mümkündür. Bu yüzden reel kökü olamaz.
Doğrulanmış Cevap. Merhaba, Bir sayının kökten çıkması için bir sayının karesi olmak zorundadır. 2√ yani gözükmeyen kök üzerinde 2 vardır.Bu yüzden sayıların karesi birbirini yok ederek kökten kurtulmuş olur. √24 sayının çarpanları √8.3 olur.√8 ise √4.2 = 2√2 Sonuç : 2√6 olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri