Kök ve yumruları yenen sebze türleri içerinde, patates, turp, havuç, kereviz ve yemeklik kırmızı pancar yer almaktadır.
Evet, soğan sarımsak, zencefil ve arpacık soğanı kök sebzeler olarak kabul edilir çünkü bunlar yeraltında büyürler. Ayrıca soğan, sarımsak, soğan, pırasa, frenk soğanı, yeşil soğan ve arpacık soğanı Allium sebze ailesinin üyeleridir.
Kökü yenen sebzelere örnek olarak verebileceğimiz en çok tüketilen sebzeler; havuç, sarımsak, patates ve soğan diyebiliriz. Bunlar dışında turp, kırmızı pancar, şalgam, kereviz, pırasa, yer elması da kökleri yenebilen sebzelerdir.
Sarımsak, Allium cinsine ait ve soğan, pırasa, frenk soğanı ve arpacık soğanı ile yakın akraba olan bir kök sebzedir. Her porsiyon sarımsak, manganez, B6 vitamini ve C vitamini de dahil olmak üzere çok sayıda önemli besin maddesine sahiptir.
İlgili 18 soru bulundu
Kök sebzeler yerin altında gelişmiş, zengin topraktan bol miktarda vitamin ve mineral depolamış, besin değeri yüksek sebzelerdir. Kök sebzeler denildiğinde aklımıza ilk olarak patates, soğan ve havuç gelir ancak bunların dışında da kök sebzeler vardır.
Soğan, patates, kereviz, brokoli, turp, pancar, havuç, şalgam, Brüksel lahanası ve karnabahar yakından tanıdığımız kök sebzelerdir.
KÖKÜ YENİLEN SEBZELER (HAVUÇ, TURP, KEREVİZ, SOĞAN, SARIMSAK) Bu dersimizde köklerini yediğimiz sebzelerden; Vitamin kaynağı havuç, İştah açıcı .
✔ Kökün en iç kısmında merkezi silindir bulunur. Bu bölgede iletim demetleri vardır. Floem dış kısımda, ksilem ise iç kısımda bulunur. ✔ Monokotil bitkilerde merkezi silindirin ortasında öz bölgesi vardır.
∎ Kök Çeşitleri
Mısır, buğday, soğan bitkilerinin kökleri böyledir. 3. Depo kök: Besin depo edebilen köklerdir. Havuç, turp, pancar gibi bitkilerin kökleri böyledir.
Yediğiniz şey çekirdekliyse meyve, yaprak ya da kökse sebze olarak tanımlanıyor bir başka deyişle. Buna göre pek çoğumuzun sebze olarak isimlendirdiği kabak, domates, salatalık, hatta fasulye gibi yiyecekler meyvedir. Soğan, patates, ıspanak, marul gibi yiyecekler ise sebze sınıfına girer.
(bitki bilimi) Maydanozgillerden, ince yapraklı, bazı yemeklere konulan güzel kokulu bir bitki. (sebzeler) Bu bitkininin salata ve yemeklerde konulan yaprağı.
Köklü bir besin olduğu için havuç kök sebze grubuna girmektedir.
Kış aylarının gözdeleri kök sebzeler; patates, soğan, yer elması, turp ve havuç... Toprak altında yetişen kök kısımları ile sofralarımıza lezzet getiren bu sebzeler vitamin ve mineral deposu içeriğiyle sağlığımızın dostu...
3.Soğan (bulbus) : Toprak altında gelişen ve tabla adı verilen gövdenin etrafında etli, sulu yapraklarla tepe tomurcuğundan meydana gelir. Tüberkül ve rizomdan farklı soğanın, normal yapraklardan farklı olmasına rağmen çok gelişmiş etli yapraklar taşımasıdır. Örnek olarak: Soğan, lale gibi. ince yapılı bir gövdedir.
Kazık kök, saçak kök ve depo kök olmak üzere üç çeşittir: 1. Kazık kök: Ana kök ve yan köklerden oluşur. Fasulye,lahana ve havuç kökleri bu tür köke örnektir 2. Saçak kök: Ana kök bulunmaz.
Temel olarak kök türleri kazık kök (örneğin buğday, mısır, çilek, arpa vb.), saçak kök (örneğin fasulye, ebegümeci, gelincik, lahana, bamya vb.) ve depo kök (turp, havuç, şeker pancarı, şalgam vb.)
Kök, yapı ve görevlerine göre kazık kök, saçak kök ve depo kök olmak üzere 3 çeşittir. Kazık kök : Ana kök iyi gelişmiş, kalınlaşmış ve toprağın içine doğru uzanmıştır. Yan kökler ise ana köke bağlı ve fazla gelişmemiştir.
Patatesler, gövde yumrularıdır.
2. HAVUÇ • Havuç, kökleri çiğ veya pişirilerek yenen iki yıllık bir sebze türüdür.
Karayosunları ve eğreltiler gibi ilkel bitkilerde gerçek kök olmayıp, köksü (rizoid) uzantılar vardır. Genel olarak dış görünüşü bakımından kökün gövdeden farkı, yaprak taşıyan düğümlere (nod) ve düğümler arasına (internod) sahib olmaması ve kloroplast ihtiva etmemesinden dolayı yeşil renkli görünmemesidir.
Şalgam kökleri sebze olarak yenilen turpgillerden bir bitkidir.
“Mısır, mısır bitkisinin çiçeğinden/tohum taslağından elde edilen bir tohumdur” diyor. “Dolayısıyla teknik açıdan bir meyvedir.” Daha doğrusu mısır, tohum zarfının tohum zarıyla sıkıca kaynaştığı (şeftalide olduğu gibi etli kısım) bir meyve tipi olan buğdaysı meyvedir.
Ceviz, Juglandaceae (cevizgiller) familyasının Juglans cinsinden, tek tüysü yaprakları karşılıklı dizilmiş ve aromatik kokulu ağaç türlerinin ve bu ağaçların meyvelerinin ortak adı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri