Genel olarak değerlendirecek olursak inek sütü ırklara göre değişmekle birlkte %3.7-4.9 yağ, %3.1-3.8 protein içerir. Eğer süt protein\yağ oranı 0.80' den düşük bulunur ise sütte protein düşüklüğü problemi var demektir.
Asidotik hayvanlar genellikle düşük yağ oranına sahip oldukları gibi görece olarak aynı veya yüksek protein oranına sahiptir. Böylece yağ/protein oranına bakılarak asidozis yaşayan inekler saptanabilmektedir. Genellikle sağlıklı bir ineğin süt yağ/protein oranı 1 ile 1.5 arasındadır.
Marketlerde gördüğümüz sütler, yağ oranlarına göre 3 farklı şekilde sunuluyor: 1. Yağlı Sütler: Yağ oranı azaltılmamış, enerji miktarı korunmuş sütlerdir. Yağlı sütler, %3 ila %3,4 oranında yağ içermektedir.
TAM YAĞLI SÜT VE YAĞSIZ SÜT ARASINDAKİ BESİN FARKLARI
Tam yağlı süt ve yağsız süt arasındaki temel fark yağ miktarıdır budur. Tam yağlı süt en az yüzde 3 yağ içermelidir, yağsız süt ise yüzde 1'den fazla yağ içeremez.
Bir litre sütte 36 gr yağ bulunur. (Simental cinsi inek sütünde yağ oranı 42 gr dır )Bu yağlar A ve D vitaminlerinin emilimini kolaylaştırır.
İlgili 37 soru bulundu
Yağlı tohumlar süt yağını arttırır. Yem seçmeyi önlemek, öğünle değil açık büfe (ad libitum) yem vermek asidozu önler ve süt yağının düşmesine meydan vermez. Yeme yemek sodası (sodyum bikarbonat) katılması ve serbest ulaşımlı sodyum bikarbonatın barınaklarda bulundurulması süt yağını arttırır.
Bebeğiniz emmeye başladığında memeden gelen süt ilk başlarda biraz daha sulu olur. Yağlı anne sütü ise biraz daha zaman sonra gelmeye başlar.Bebeğiniz emmeye devam ettikçe sonlara doğru süt daha yağlı ve yoğun kıvamlı bir hal alır.
Süt Çeşitleri: Tam Yağlı, Yarım Yağlı, Yağsız
Yağsız süt:%0.5 ve daha az oranda yağ içermektedir.
Sütün Yağını Almak: Normal bir inek sütünde yağ oranı % 3,5 ile 4,2 arasında olmalı iken yağı kısmen alınmış sütlerde yağ oranı % 1,5 -2 oranlarına kadar düşebilmektedir. Bu sütler ile yapılan yoğurtlar ise yağsız veya daha az yağlı olabilmektedir.
Tereyağı teknolojisinde hammadde olarak süt, krema ve yoğurttan faydalanılmaktadır. Tereyağ Bileşimi: Tuzsuz tereyağı en az %82 oranında süt yağı, su oranı ise en çok %16 olmalıdır. Buna göre tereyağında yaklaşık %2 oranında diğer maddeler bulunabilir.
Vitamin ve mineraller açısından keçi sütü de oldukça zengin. 1 su bardağı keçi sütünde 9 gram kadar protein bulunuyor. Bu sütün içindeki yağ ve proteinler inek sütüne göre daha farklı.
Tam yağlı sütün içindeki trans-palmitoleik asit kan yağlarını azaltıyor, insülin direncini düşürüyor. Diyabet gelişme riskini yüzde 60 azaltıyor. Tam yağlı süt ürünlerinde bulunan başka bir yağ asidi olan bütiratda bağırsak hücrelerinde enerji dengelemesi yaparak iltihaplanmayı azaltıyor.
Süt yağı yoğunluğunun daha düşük olması nedeniyle kendi haline bırakılan sütlerde doğal yolla ayrılabilir. Fakat, yağın doğal yolla ayrılması için uzun bir süreye ihtiyaç duyulduğundan, süt işletmelerinde bu işlem krema separatörleri ile gerçekleştirilmektedir.
Süt kremasından üretilmekte olup, en az %82 yağ oranına sahip olmalıdır. Süt Kreması ve yoğurttan üretilebilmekte olup; tuzsuz tereyağında minimum %82, tuzlu tereyağında minimum %80 yağ bileşeni içermelidir.
Tereyağının bileşiminde yaklaşık %80 oranında süt yağı, su, süt şekeri, mineraller, kolesterin, suda çözülmüş vitaminler, protein, asitler ve aroma veren maddeler yer alır. Tereyağı, gıda ve kozmetik sanayisinde kullanılan bir hammaddedir.
Bu bilgi bize, mekanik uygulamaların - uzun süreli & daha sık emzirmek, meme masajı, meme'ye basınç uygulama, emzirmeden önce ön sütün sağılması gibi- beslenmeye nazaran anne sütündeki yağ oranını daha etkili şekilde arttırdığını göstermektedir.
Sütteki somatik hücre sayısı (SHS) 500.000 adet/ml değerini aşmamalıdır. Sütün toplam canlı bakteri sayısı 100.000 adet/ml değerinin altında olmalıdır. Süt kalıntı maddeler içermemelidir. Sütün donma noktası -0,515°C değerinin altında olmalı, yani süte su katılmamalıdır.
Aslında süt içen bir kişi vücutta yakılan kaloriden fazlasını almışsa kilo alır. Yani 1 günde ne kadar süt tüketmeniz gerektiğini iyi bilmeniz gerekmektedir. Kilo alımına etki eden başka bir faktör ise sütün yağlı olmasıdır. Az yağlı sütler daha az kalorilidir.
Yağsız sütte yağ oranı ise % 0,1 olarak kabul edilmektedir. Buna göre 100 lt çiğ sütten alınacak krema miktarı aşağıdaki formülle hesaplanır: (3,25-3,60)/Kremanın yağ oranı= 100 lt çiğ sütten alınan krema. Örnek olarak; kremanın yağ oranı % 40 isteniyorsa; 100 lt sütten (3,6-0,1) / 0,40= 3,5/0,40= 8,75 kg krema alınır.
Anne sütünün yağlı olması için ne yapılmalı? Anne sütü alan bebeğin karnının yeterli miktarda doyması ve anne sütünü en iyi şekilde alabilmesi için sütün yağlı kısmı tam bir mucize niteliğindedir. Anne sütünün yağlı olması bebeğin doyuruculuğunu arttıracak tokluk hissini sağlamaktadır.
Günlük yemeklerinizde bulundurmanız dengeli beslenme açısından çok büyük yarar sağlar. Sütle ilgili yeni yapılan 16 araştırmanın sonucunda tam yağlı süt ve süt ürünleri kullananlarda obezite, diyabet ve kalp damar hastalığı riski daha az bulundu.
Çok fazla tam yağlı süt içen çocukların çok fazla kalori aldıkları doğru ama süt aynı zamanda yiyeceklerin sindirilmesi sırasında kalsiyumun yağlara tutunarak daha az yağ emilmesine neden olduğundan kilo kontrolüne de yardımcı olabilir.
Ceviz, Fındık, Badem
Ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumlar beslenme listenizde mutlaka yer almalı. Bu tohumlar vücudumuz tarafından sentezlenemeyen ve mutlaka dışarıdan alınmaları gereken yağlar bakımından zengin oldukları için anne sütünün kalitesinin artmasında önemli bir rol oynuyor.
Anne sütündeki yağ, memenin sık boşalması ve emzirme aralarının kısa tutulması ile bebeğin daha yoğun alabileceği bir şeydir. Memelerin dolu bekletilmesi, yani bebeğin sık emzirilmemesi, daha yağlı değil daha sulu bir süte neden olacaktır. Sık emen bebek daha yoğun yağ alır ve dolayısıyla daha iyi kilo alır.
Anne sütünün kalitesi için proteince zengin beslenmek, bolca yeşil yapraklı sebze tüketmek de tavsiye edilenler arasında. Anne sütünün kalitesi için kuru incir, hurma, badem, ceviz, fındık gibi besin değeri yüksek gıdaların alınması ve bol sıvı tüketimi de çok değerli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri