Kokuşmuş böceklerin insanları ısırdığı, soktuğu görülmemiştir. Kokuşmuş böcekler vücutlarında herhangi bir mikrop bulundurmaz ve taşıyıcı değillerdir. Kokuşmuş böcekler (Pis Kokulu Yeşil Böcek) bir tür ürün zararlısıdır.
İnsan vakalarına ilişkin raporlar nadirdir, ancak kokarca böceğinin vücut sıvıları toksiktir ve insan derisi ve gözleri için tahriş edicidir. Kokarca böceği kaynaklı kornea iltihabı vakası bildirilmiştir.
SAVUNMA MEKANİZMASI OLARAK KOKU YAYARLAR
Bu böcekler tehdit altında hissettiklerinde veya ezildiklerinde kötü koku yayarlar. Savunma mekanizması olarak görülen bu taktik sayesinde avcı hayvanlar tatlarını beğenmez ve tükürür. Bu salgıyı ise göğüslerinin altında bulunan bezler sayesinde gerçekleştirirler.
Osuruk böceği süs bitkilerine, meyve ağaçlarına ve bahçelere zarar verebilir, ancak insanlar için ısırma gibi bir tehdit oluşturmazlar fakat evi istila edebilirler. Yapısal hasara veya hastalık bulaşmasına neden olmazlar.
Bu kokunun, osuruk böceği tarafından savunma mekanizması olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Osuruk böceği tarafından yayılan bu kokuyu solarsanız, ciddi sağlık problemleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu kokunun içindeki kimyasallar, boğaz ve akciğerlerinizde tahrişe neden olabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Bu yırtıcı kokulu böcekler aslında mahsulleri yıkıcı zararlılara karşı korumaya yardımcı olabilir. Tırtılları, böcekleri ve hatta bitki beslenen yaprak biti böceklerini yerler. Kokulu böcekler, evleri ısınmak için istila ettiklerinde evdeki zararlılara dönüşebilirler. Evlerine yaz sonunda veya sonbaharda girerler.
Akşamları yazlık evimizde veya balkonda, terasta oturup ışığı yaktığımız zaman, etrafımızdaki tüm kokuşmuş böcekler, bir anda ışığa doğru gelirler, ısırma, soka gibi herhangi bir zararı bulunmamaktadır.
Böcek ısırığı yaşadıysanız ilk yapmanız gereken ısırılmış bölgeyi temizlemenizdir. Ilık su ve sabun ile bu bölgeyi temizlemeniz yeterlidir. Böcek ısırığı olan bölgede şişlik oluştuysa soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Bu hem ağrıyı hem de kaşıntıyı geçici olarak dindirmeye yardımcı olur.
Kaliteli bir silikon veya silikon lateks kullanarak bu alanlardaki boşlukları giderebilirsiniz. Kapı ve pencerelerdeki hasarlı camlar ve sineklikler onarılmalı veya değiştirilmelidir. Osuruk böcekleri ışığa da gelirler. Bu nedenle dış aydınlatmayı daha az çekici sarı ampullere veya sodyum buharı ışıklarına değiştirin.
Belirtiler hızla oluşur ve 1-2 saat içinde geriler bazen de daha geniş alana yayılabilir 48 saat içerisinde zirve yapar ve birkaç gün sürebilir.
Kokarca böcekleri genelde yazın meyve ve sebzelerle besleniyor. Mahsulün dış kısmını delip suyunu emerek çürümesine neden olmalarıyla bilinirler. Kokarca böcekleri, meyvelerden yapılan şarap gibi ürünlere girebilir ve içeceğe kokarca böceklerinin kokusunu salarak aromasını bozabilir.
İlginç bir gerçek: Karıncalar ve örümcekler dahil çoğu böcek, naneden hiç hoşlanmaz. Tek yapmanız gereken nane yağı ve suyu karıştırarak sprey sıkma şeklinde bu karışımı dilediğiniz köşelere uygulamak. Evinizin mis gibi nane kokması ve taze bir hava ise bir diğer artı.
Kokarca
Kokarcalar evde beslemek için deal hayvanlardan, tabii koku bezlerini aldırırsanız. Bir de kuduz taşıyorlar, aşısını falan da yaparsanız havalı bir hayvan-sahip ikilisi olursunuz.
Hayvan ısırmaları çoğunlukla ev hayvanlarından kaynaklanır fakat sokak köpek ve kedileri, kokarca, rakun, sincap, yarasa gibi doğadaki hayvanlar da her yıl binlerce çocuğu ısırmaktadır.
Dr. Erdem Hızal, "İnsanlara zarar verici bir durumu yok. Direkt saldırmaz, arı gibi sokmaz. Ama yine de kişiden kişiye değiştiği gibi, salgıladığı koku alerji yapabilir " dedi.
Fındık yeşil kokarcası (Palomena prasina) Pentatomidae familyasından zararlı böcek türü.
Bağlı bulundukları familya özelliği olarak pis koku salgılarlar. Tahmin edeceğiniz üzere bu bir savunma mekanizmasıdır. Tehdit altında hissettiklerinde veya ezildiklerinde bu kötü kokuyu yayarlar. Bu savunma yöntemi, avcılara karşı başarılı bir taktiktir.
Osuruk böceği ilacı, genellikle sprey veya jel formunda bulunabilir. Bu ilaçlar, osuruk böceklerini öldürmek için özel olarak formüle edilmiştir. İlaçlar, osuruk böceklerinin barındığı yerlere uygulanmalıdır. Bu nedenle, ilacı doğru bir şekilde kullanmak çok önemlidir.
Öpücük böcekleri, Orta ve Güney Amerika'da yani Latin Amerika ülkelerinde yoğun olarak yaşayan bir böcek türü olmaktadır. Bu böcekler insanları ısırdıkları yerde dışkılarını bırakmaktadırlar.
Tahtakurusu sıcakkanlıların barınak ve yataklarında (ev, otel, öğrenci yurtları, yataklı seyahat araçları vb.) yaşayan ve onların kanıyla beslenen, gözle zor görülebilen küçük bir parazittir. Tahtakurusu çoğunlukla yataklarda yaşadığından, birçok dilde yatak böceği, ingilizce 'Bed Bug' olarak adlandırılır.
Yüzünüzde, kollarınızda, göğüslerinizde ve sırtınızda küçük kırmızı lekeler varsa bu işaretler evinizde yatak böceğinin olduğunu gösterir. Bu ısırıklar daha sonra iltihaplanma ve enfeksiyona yol açabileceğinden ihmal edilmemelidir. Yatak böceklerinin kabukları büyüdükçe kabuk değiştirirler.
Karınca. Dünyanın en tehlikeli böceği olarak kayıtlara eklenen Bulldog Ant Karıncaları 1988'den beri Bulldog karıncaları yüzünden yaklaşık üç insan ölümü yaşanmıştır. Karınca türünün en büyükleri olarak bilinen Mermi Karınca'ları adını merminin insana verdiği acıdan almaktadır.
İlaçlamalarda Bakanlığımızca ruhsatlandırılmış bitki koruma ürünlerinden % 50 Methiocarb WP (ıslanabilir toz) 100 litre suya 150 g ve 150 g/l Thiocloprid+20 g/l Deltamethrin OD ( yağda dağılabilen) dekara 30 ml dozunda kullanılmalıdır. Son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye mutlaka uyulmalıdır.
Zehirli böcek türlerinin ısırma ve sokma durumunda deri üzerinde kızarıklık, şişme, morarma meydana gelebilir ve kan dolaşımında hızlanma söz konusu olabilir. Bu durumda bireylerde nefes darlığı şikâyeti sıklıkla görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri