Evli ya da bekar olan tüm gençler (18-30 yaş arası) 50 bin sosyal konut genç kontenjanına başvuruda bulunabilecek. Ayrıca 16 bin ya da 18 bin gelir kriterinin altında geliri olan gençler TOKİ konutlarına başvuruda bulunabilecek.
Bir hane halkı adına, yani kişinin kendisi ve eşi adına yalnızca bir adet başvuru yapılabilecektir, birden fazla başvuru yapılması durumunda başvurular geçersiz sayılacaktır. Başvuruları yapacak vatandaşlarımızın; 18 yaşını tamamlamaları gerekmektedir.
Başvurular "Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri", "En az yüzde 40 engelli vatandaşlar", "emekliler", "18-30 yaş arasındaki gençler" ve "Diğer alıcı adayları" olmaz üzere 5 kategoride kabul edilecek.
sınırları dâhilinde tapuda kayıtlı bağımsız konutlarının bulunmaması, kendileri, eşleri ve velayetleri altındaki çocuklarının daha önce Toplu Konut İdaresinden konut satın almamış olması şartları aranacaktır” maddesi nedeniyle TOKİ evi olanlar TOKİ'ye başvuramazlar.
18-30 yaş arasında ailesiyle yaşayan gençlerin tamamı TOKİ konutlarına başvuruda bulunabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Aynı evde ikamet eden herkes konut satışları için başvuru yapabilir mi? Kuralı satışlarda ve/veya alt gelir projelerinde, hane halkı adına sadece bir başvuru yapılabilmektedir. Açık satışlarda ise, genel olarak bu şart aranmamakta olup, projelerin durumlarına göre bazen uygulanabilmektedir.
Aynı zamanda 100 bin arsa satışı yapılacak. Bu nedenle sosyal konut projesi kapsamında başvuruları tek haneden bir kişi yapabilecek. Karı ve koca başvurularından sadece biri yapabilecek. Ayrı ayrı olarak hem koca hem de eşi TOKİ sosyal konut başvurusu yapamayacak.
Kardeşler de bu bağlamda ayrı ayrı başvuruda bulunabiliyor.
Evet. Ancak e-Devlet başvurularında başvuru yapabilmek için aktif bir başvurusunun olmaması gerekiyor.
TOKİ kura çekilişinde adı çıkan kişiler, e-devlet üzerinden veya SMS ile bilgilendirme alabilecek. TOKİ çekilişinde adı çıkan vatandaşlar, ilk olarak sözleşme imzalayacak. Daha sonra belirlenen tarihlerde TOKİ konut peşinatı olan % 10'luk kısmı bankaya yatırılacak.
TOKİ konutları hakkında merak edilenleri cevaplayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Proje, TC vatandaşı olan herkes başvurabilir. TC vatandaşı olmuş, üzerinde evi olmayan herkes başvurabilir.
Hayata geçirilecek yeni projeden şehit yakınları, gaziler ve emeklilerin yanı sıra gençler ve yeni evlenen çiftler de öncelikli olarak faydalanacak. Yine dul ve yetimler de projeden ayrılan kontenjan çerçevesinde öncelikli olarak yararlanacak.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yapılan açıklamalara göre ev halkı içerisinde 18 yaşını geçmiş bireylerin olması durumunda aynı haneden 2 kişinin başvurusu da kabul edilecek. Fakat karı koca ayrı ayrı TOKİ başvurusu yapamayacak.
Hane geliri, bir hane içerisinde yaşayan bireylerin aylık yada yıllık olarak elde ettiği toplam gelirdir. Hane geliri başvurucunun eşi ve velayetleri altındaki 18 yaş altı çocuklarının toplam geliri dikkate alınarak hesaplanır.
Bir yıl ikamet şartı aranacak
Programdan yararlanmak isteyen hanedeki eşlerin üstünde konut bulunmaması ve son bir yıl içinde konut satmamış olması gerekiyor. Alınan konut 5 yıl boyunca satılamayacak, yeni evde bir yıl ikamet şartı olacak.
Başvuru sahibi veya eşinden herhangi biri çalışmıyorsa Sosyal Güvenlik Kurumundan çalışmadığına dair belgeleri, Başvuru sahibi emekli ise, Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan maaş dökümü veya emekli maaşının yatırıldığı banka hesap ekstresi. Gerekli görüldüğünde ek belge istenebilecektir.
TOKİ Sosyal Konut Projesine başvuru yapmak isteyen ve yaş sınırı 18-30 olarak belirlenen genç kategorisinde yer alan bireyler, başvuru yaparken hangi şartları sağlamaları gerektiği konusunda detaylı bilgi sahibi olmak istiyor. TOKİ başvurularında gençlerin evdeki anne babanın gelir limiti göz önünde bulundurulmayacak.
Hane halkı geliri resmi kayıtlarda aynı ev içerisinde oturan kişilerin elde ettiği toplam gelir anlamına gelir. Örnek olarak resmi kayıtlarda bir evde anne, baba ve 1 çocuk yaşıyorsa ve her biri 5 bin 500 TL'lik ücret alıyorsa 5.500 x3'ten hane halkı geliri 16 bin 500 TL olur.
Bir kişi, iki projeye de başvuru yapabilir. Her ikisinin kurasına da katılım sağlanabilir. Ancak eğer ikisi de isabet ederse, birini tercih etmesi gerekir. Bakan Kurum tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Vatandaşımız hem konuta hem de konut amaçlı arsaya başvuru yapabilir.
TOKİ'DE ASİL OLARAK HAK KAZANANLAR NE YAPMALI? TOKİ kura çekilişinde konut almaya hak kazananlar, duyurularda belirlenen tarihler arasında kendilerinden istenen belgeleri ibraz ederek sözleşme imzalama sürecine girecek. TOKİ'den konut kazanan vatandaşlar konutların peşinatını ödeyerek taksit ödemeye başlayacak.
Ancak TOKİ projede detaylarında geçen hane halkı; kendisi, eşi ve küçük çocukları yani velayeti altında olan çocukları kastediyor. Burada velayeti aldım demek zaten 18 yaş altındaki çocuklar için geçerli. Yani kişi 18 yaşından büyükse ve ailesiyle yaşıyorsa bu kişi ayrıca sosyal konut projesine başvurabilecek.
TOKİ kura çekimi bittikten sonra kazanan vatandaşlar açıklanacak. Projeler belli olduktan ve temeli atıldıktan sonra sözleşme imzalanıp ödeme yapılacak. Konutlar hak sahiplerine %10 peşinat ve 240 ay vade ile satılacak.
Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi: Başvurular nasıl yapılacak, kimler başvurabilecek? Başvurular "şehit aileleri, terör, harp ve vazife malulleri", "en az yüzde 40 engelli vatandaşlar", "emekliler", "18-30 yaş arasındaki gençler" ve "diğer alıcı adayları" olmak üzere 5 kategoride kabul edilecek.
Kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları üzerine ülke sınırları içinde tapuda kayıtlı konutları bulunmamak, Daha önce TOKİ aracılığıyla ev satın almamış olmak, 18 yaşını doldurmuş olmak, Türk vatandaşı olmak gibi koşullarda aranacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri