Asil Azmaz, Bal Kokmaz, Kokarsa Yağ Kokar Aslı Katıktır (Ayrandır) "Asil azmaz, bal kokmaz, kokarsa yağ kokar aslı katıktır" atasözü, insanların doğası gereği asil olmaları ve genellikle iyi huylu olmaları gerektiğini ifade eder.
Lokman Şenlik. "Asil azmaz, bal kokmaz; kokarsa yağ kokar, çünkü aslı süttür."
Atasözü Asıl azmaz, bal kokmaz; Asıl azmaz, bal kokmaz; [1] Bir kişi ya da nesne, ne denli biçim değiştirirse değiştirsin, aslını yitirmez; soyluluğunukavrar.
Bu durumu ise en güzel şekilde ifade eden atasözlerinden biri de "Eğilen Baş Kesilmez" atasözüdür. Bu atasözünün anlamı şöyledir; Hatasız bir kul olmaz ve her insan, hata yapmaya yatkın bir varlıktır. Bu durumdan hiç bir kimse kurtulamaz. Hatasını anlayarak özür dileyen ve büyüklüğümüze sığınan bir kişi affedilmelidir.
Kokarsa ayran kokar, çünkü aslı süttür" Atasözünün Anlamı: Aslı sağlam olan şeylerin kolay kolay bozulmayacağını, eğer bir kusur varsa bu da aslında pek önemli olmadığını ifade eden bir atasözüdür.
İlgili 45 soru bulundu
"Asil azmaz, bal kokmaz, kokarsa yağ kokar aslı katıktır (ayrandır) " Atasözünün Anlamı: Asil insanlar kötü huylu olmazlar; eğer bir kusur gösterirlerse, bu kusur onlara sonradan eklenmiştir.
"Bal bal demekle ağız tatlanmaz" Atasözünün Anlamı: Sadece bir şeyi söyleyerek ya da dile getirerek gerçekleşmez; pratik eylemler ve çaba gereklidir. Gerçek sonuçlar için eylemde bulunmanın önemine vurgu yapar.
"Balı olan bal yemez mi?" Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, bir kişinin sahip olduğu imkanları veya değerli şeyleri kullanmamasının beklenmeyeceğini ifade eder. Sahip olunan kaynakların veya değerlerin, o kişi tarafından kullanılacağını belirtir.
[1] Çok önemli bir iş için bir kimseye ricada bulunmak, hatta yalvarmak gerekirse, yapınız. Bununla hiçbir şeyiniz eksilmez.
“Karpuz kabuğu ile büyüyen eşeğin ölümü sudan olur.” “Karpuz kesmekle yürek soğumaz.”
Boş çuval dik durmaz." Bu atasözü, boş ve içeriği olmayan şeylerin ayakta duramayacağını, değerli ve işe yarar olmadığını ifade eder. İnsanlar için kullanıldığında, bilgi ve beceriye sahip olmayan, içi boş olan bir kişinin toplumda saygın bir yer edinemeyeceğini ve başarılı olamayacağını vurgular.
"Dost kara günde belli olur" Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, zor zamanlarda gerçek dostların kimler olduğunun anlaşıldığını ifade eder. İyi zamanlarda herkes dost gibi görünebilir, ancak zorluklarla karşılaştığımızda yanımızda olan ve bize destek olan kişilerin gerçek dostlarımız olduğunu belirtir.
Aç Ayı Oynamaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Türk Dil Kurumunun açıklamasına göre aç ayı oynamaz atasözü şu şekilde ifade edilmektedir; bir iş yapan kimseye emeğinin karşılığı mutlaka verilmelidir. İnsan ya da hayvan çalışan insanların karnı doyurulmalı ve emeklerine karşılık hak ettikleri verilmelidir.
[1] Kişi, zararlı bir eylemin sözünü etmekle kendisini zarara sokmuş olmaz.
Asıl Azmaz, Bal Kokmaz Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: bir kimse veya nesne, ne denli biçim değiştirirse değiştirsin aslını yitirmez, soyluluğunu korur.
"Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur" Atasözünün Anlamı: Bir işe veya mülke düzenli bakım ve ilgi gösterilirse verimli hale gelir, aksi takdirde o iş ya da mülk değerini kaybeder. İlgi ve bakımın önemini vurgular.
Bu atasözü, zor ve çaresiz bir durumda olan bir kişinin, normale göre riskli veya tehlikeli olabilecek bir seçeneği bile kabul edebileceğini ifade eder. Zor zamanlarda insanların bazen sıradışı ve beklenmedik çözümlere başvurabileceğini belirtir.
"Balık baştan kokar" Atasözünün Anlamı: Bir oluşum, organizasyon veya toplulukta sorun varsa, bu sorunun liderlikten veya yönetimden kaynaklandığını ifade eden bir atasözüdür. Sorunların çözümü için liderliğin veya yönetimin düzeltilmesi gerektiğini belirtir. Seminerler ve Konferanslara Ulaşmak İçin Tıklayınız.
[1] Kişi, kendisi için önceden ne gibi hazırlıklar yapmışsa ileride onun veriminden yararlanır.
Cevap: insan sevdiği kimse veya sevdiği iş yüzünden gelecek sıkıntılara katlanır.
"Aslan yattığı yerden belli olur " Atasözünün Anlamı: Birinin karakteri veya özellikleri, onun alışkanlıklarından veya yaşam tarzından anlaşılır.
Dibi Görünmeyen Sudan Geçme Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: bir işe girişirken her yönünü iyice araştır.
Dağ Başından Duman Eksik Olmaz Atasözünün Anlamı Ne Demek? TDK bu atasözünü, yüksek mevkilerde olan her insanın ciddi sıkıntılar içinde olabileceği şeklinde açıklar. Yüksek mevkiler, para, güç ve statü gibi, zirvedeki insanları tanımlayan her kazanım, beraberinde birçok problem de getirecektir.
Cevap: her şey, onu gereği gibi kullanmasını bilene yakışır.
Kedi götünü görmüş, yaram var demiş Atasözünün Anlamı: İnsanlar bazen önemsiz veya var olmayan sebeplerle şikayetçi olabilirler. Bu atasözü, gereksiz yere mazeret üreten ya da şikayetçi olan kişileri eleştirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri