“Yılbaşı çiçeği nasıl çoğaltılır?” sorusunun cevabı için çoğaltmaktan önce öldürmemeyi başarmak gerekir. Bir yılın sonunda kırmızı meyvelerini verir ve yaprakları saksıya ya da bahçeye dikilebilir. Çok yıllık bir bitki olduğu için ekilebileceği ortam sınırı yoktur. Tohum yöntemi ile çoğaltma.
Yılbaşı kaktüsü çiçeğinin bakımı oldukça kolaydır. Modası geçmeyen, her yıl yeniden gündeme gelen bu çiçeği dilerseniz siz de evinizde yetiştirebilirsiniz.
Eğer bu güzel çiçeklerin solmamasını istiyorsanız Kokina çiçeği bakımına dair dikkat etmeniz gereken birkaç faktör var. Kokina çiçeği için ideal olan sıcaklık normal oda sıcaklığıdır. Çok sıcağı da çok soğuğu da sevmez. Bu şekilde çiçek rengini uzun süre boyunca solmadan koruyabilir.
Kokina çiçeği bakımı, oldukça kolaydır. Kokina çiçeği vazoda suya konulur mu diye merak ediyorsanız, evet konulabilir. Ancak suyun kokina çiçeğinin yapraklarına değmemesine dikkat etmelisiniz. Aksi halde yapraklar çürüyebilir.
Satın aldığınız tohumu ekmeden önce ılık suda bir süre bekletin (bu işlem çimlenme hızını artıracaktır) hazırlamış olduğunuz dikim yerine belirlediğiniz aralıkta ekimini yaparak üzerini 1-2 cm toprak yada torf ile kapatarak ekimini sağlayabilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Aynı zamanda çiçeğinizi saksıda kokina çiçeği olarak değil başka formlarda kullanabilirsiniz. Yılbaşı kokina çiçeği de bu formlardan bir tanesidir. Rengi itibariyle de yılbaşı konseptine yakın olduğu için bu çiçeği yılbaşı gününüzde dekorasyon amacıyla tercih edebilirsiniz.
Kokina çiçeği çok yıllık bir bitkidir. Tohum, çelikleme veya boğumlu yapraklarından toprağa dikme yöntemiyle çoğaltabilirsiniz. Çok yoğun yaz güneşi almaması gerekir. Ortam sıcaklığı oda sıcaklığında olabilir.
Senede bir kere açan bu çiçeğin toprağı suyu tutmalı ve havadar olması gerekir. Özellikle doğal ve humuslu bir toprak tercih eder.
Kokina aslında insan eliyle oluşturulan bir kombinasyon. Yeşil yapraklı dalları ve kırmızı meyveleri ayrı ayrı toplanan kokinaların kırmızı meyveleri dikenli yeşil yapraklara elle dikiliyor.
Toprağa bırakılan bitki kısa sürede köklenir. Yılbaşı çiçeği suda köklendirme sırasında bitkiden 2 veya 3 boğum olacak şekilde yaprak koparılır. Bunlar bir bardak içine konur ve üzerine bir boğumu geçecek kadar su eklenir. Bu yaprakların çok soğuk olmayan bir ortamda yaklaşık 3 hafta içinde köklendiği görülür.
KOKİNANIN UĞURU
Şans getirmesinin yanı sıra bir rivayete göre; kokina çiçeğinin yaprakları ve kırmızı meyveleri 1 yıl boyunca çürümez ya da solmaz ise çiçeğin sahibinin ev sahibi olacağına inanılıyor.
Kokinanın yeşil yaprakları Ruscus adı verilen yaprak ucu dikenli bitkinin dallarından oluşur, bu dalların üzerine Silcan adı verilen kırmızı meyveler bağlanır ve Kokina demeti oluşturulur. Bir inanışa göre Kokinanın bereket, şans ve huzur getireceğine inanılır bu inanış Kokinayı çok tatlı bir yılbaşı hediyesi yapıyor.
Batıl inanç kategorisinde yer alan kokina çiçek yıl sonu sokaklarda satılır.
Toprak ve saksı seçimi: Yılbaşı kaktüsü için humuslu, su tutuculuğu yüksek ve havadar toprakları tercih etmelisiniz. Saksı olarak ise yine fazla suyun akıp gidebileceği drenaj delikleri bulunan, köklerin rahat edebileceği büyüklükte (fazla küçük seçmemelisiniz) bir saksı uygun olacaktır.
Suyu ve sıcağı çok sevmemesi ile bilinen Kokina Çiçeğini misafir olarak gittiğiniz sevdiklerinize ev hediye olarak da alabilirsiniz. Yıl boyu yeşil yaprakları ve kırmızı meyvesiyle güzel bir dekorasyon ürünüdür. Kokina Çiçeği bakımı da oldukça kolaydır. Haftada 1 veya 2 kez sulamanız yeterli olur.
Kokina çiçeğinin şans ve mutluluk getireceğine inanılmaktadır. Bir başka efsaneye göre de eğer kokina çiçeğiniz bir sonraki yıla kadar evde bozulmadan durursa yeni bir ev alacağınıza işaret etmektedir. Kokina çiçeği, vazoda süs bitkisi olarak kullanıldığı gibi saksıda canlı süs bitkisi olarak da kullanılır.
Yılbaşı çiçeğinin özel bakım ihtiyaçlarına dikkat etmek gerekir. Kırmızı tomurcuklu yemyeşil dallı olan Kokina suya konulmasında bir zarar yoktur.
Kokina çiçeğinin zaten şans ve mutluluk getirdiğine inanılır. Ancak yılbaşında bir kokina alır ve diğer yıla kadar renkleri bozulmadan saklayabilirseniz bu durum yeni bir ev alacağınıza işaret eder.
Ruscus aculeatus, Ruscus cinsine bağlı bir bitki türüdür.
Yılbaşı bitkisi 1 yıl ya da 1 yıla yakın canlı kalabiliyor. Uğurlu bitkimiz kokina, ne sıcak ortamlardan ne de soğuk ortamlardan hoşlanıyor. Ilık ortamlar onlar için ideal.
Kokina çiçeğinin kırmızı meyvesi zehirli olabilir. Uzmanlar özellikle küçük bebeği ve evcil hayvanı olan yurttaşları uyarıyor. Yutulduğu zaman mide bulantısı ve kusmaya sebep olan kokina, daha ciddi sonuçlara yol açabilir. Uzmanlar özellikle bebekli aileleri uyarıyor.
TOMURCUKLAR KIRMIZI KALMALI
Kokina çiçeği ile dilek tutma geleneği olduğunu da anlatan Düver, “Rivayet o ki eğer yılbaşında kokina çiçeği alıp dilek tutarsanız, çiçek bir yıl boyunca solmamasını sağladığınızda dileğiniz kabul olur.” Şeklinde konuştu.
Tohumun Ekim Zamanı: İlkbahar, Sonbahar ve yaz aylarında ekilir.
Çiçeğin çabuk açması ve büyümesi için toprağa bir miktar kuru çay da konulabiliyor. Çiçeklenme mevsimi geciktiği takdirde sulama suyuna yılbaşı çiçeği coşturan ve vitaminler koymak fayda sağlıyor.
Yılbaşı çiçeğinin olması gereken odada rüzgar olmamalıdır. Çiçek, kış aylarında 16- 22 derece sıcakları sever. Bitkinin kök kısmı tam anlamıyla toprak içinde bulunmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri