Köklendirme yapmak istediğiniz suya bir adet aspirini koyup eritirseniz köklenmenin daha hızlı gerçekleştiğini göreceksiniz.
Köklendirme hormonu bitkilerin köklenme şansını çoğu durumda artırmaktadır. Bitki kökleri köklendirme hormonu kullanılarak üretildiğinde daha hızlı büyüyen ve daha kaliteli kökler ortaya çıkar. Köklendirme hormonu hem sıvı hem de toz halde kullanılabilmektedir.
Suda köklendirme işlemi doğru bir şekilde yapıldığında yaprak güzeli birkaç gün içerisinde kök verecektir. Bitkinin köklerini suda bekletmek dışında hiçbir çabaya gerek bırakmayan bu yöntemi uygulamadan önce bitkileri iyi tanımanız gerekmektedir.
Akşam serin vakitlerin başlamasının ardından ya da sabah erken saatlerde herhangi bir dalın yeni büyüyen üst bölümünden, en aşağı üç boğumlu olmak kaydıyla keskin bir bıçak yardımı ile kesilir. Kesilen dal en fazla 30 santimetre kadar olmalıdır. Alınan çelikler ekim yapılana kadar su içerisinde bekletilmelidir.
İndol grubu içinde İndol Asetik Asit, İndol Proiyonik Asit ve İndol Butirik Asit türleri vardır. Bu Asit türlerinin en etkilisi İndol Butirik Asittir. En çok bilinen ve fidancılar tarafından en çok kullanılan köklendirme asiti yada hormonu kısa adı İBA olan İndol Butirik Asittir.
İlgili 26 soru bulundu
En çok bilinen ve fidancılar tarafından en çok kullanılan köklendirme asiti yada hormonu kısa adı İBA olan İndol Butirik Asittir. Bu asit sentetik olarak üretilmiş ve kullanıcıların hizmetine sunulmuştur. İBA alkol ile çözünür ve üzerine saf su ilave edilerek köklendirme hormonu kullanıma hazır hale getirilir.
Köklendirme yapmak istediğiniz suya bir adet aspirini koyup eritirseniz köklenmenin daha hızlı gerçekleştiğini göreceksiniz. Kestiğiniz dal fazla yapraklıysa suya girecek olan sapa yakın yaprakları kesin.
Ana bitkinin ışıklanma düzeyinin azaltılması (etiolasyon) çelikleri zor köklenen bitkilerde köklenmeyi artırmaktadır. Etiolasyon, henüz odunlaşmamış sürgünlerin dip kısmının ışığı geçirmeyen siyah bir bant ile sarılması, gölgeleme gibi uygulamalar çeliklerde köklenmeyi artırmaktadır.
İlkbahar ortasından sonra, en geç ağustos sonuna kadar yapılan uygulamalar genelde başarılı sonuçlanır.
Bitkilerin hızlı büyümesini sağlamak için, iyi drenajlı ve besin açısından zengin bir toprak kullanmalısınız. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu besinler, büyüme hızlarını önemli ölçüde etkiler. Kompost ve organik gübreler kullanarak bitkilerinizin topraktan gerekli besinleri almasını sağlayın.
Çelik, bir bitkinin dalının, yaprağının veya kökünün bir parçasının kesilerek uygun ortama dikilmesiyle gerçekleştirilen vejetatif bitki çoğaltma yöntemi. Elde edilen çelik, yeni kökler veya dallar üreterek ana bitkiden bağımsız bir bitki hâline gelir.
Para Çiçeği Nasıl Ekilir? Para çiçeklerinin ekimi oldukça kolay ve pratiktir, sadece bu çiçeklerin kökleri geniş olarak büyüdüğü için büyük bir saksıya ekilmesi gerekir. Para çiçekleri yapraklarıyla beraber ekilir. Yaprakları bir süre suda bekledikten çiçek köklenir ve sonrasında da filizlenmeye başlar.
Bunlar; Tohum çimlendirme işlemi için eşit oranlarda bahçe toprağı ve torf elenerek karıştırılır. Bu karışıma aynı oranda perlit ilave edilerek homojen bir karışım elde edilir. Çelik ile köklendirme işlemi için ise bu karışıma ilave olarak aynı oranda elenmiş dere kumu ilave edilerek kullanılır.
Bitki köklendirici ürünleri, çiçek ve sebzeleri hızlı bir şekilde çoğaltmak amacıyla kullanılır. Çeşitli çiçek ve sebze köklendirici takviye ürünleri, bitkinin özelliği ve yapısına göre farklı ürün gruplarında yer alır.
Bitki köklendirici gübreler, bitkilerin köklerinin sağlıklı bir şekilde gelişmesini ve güçlenmesini destekleyen gübrelerdir. Bu tür gübreler, köklerin daha iyi beslenmesini sağlar ve bitkilerin daha sağlam temellere sahip olmasına yardımcı olur.
Ilıman iklimlerden herhangi bir mevsimde yada ayda bu dikim işlemi yapılabilirken karasal iklimlerde don riski ve kışın şiddeti geçtikten hemen sonra yapılması daha uygundur. Kök ve gövde önümüzdeki kışa kadar kendilerini geliştirecek ve kışın olumsuz şartlarına karşı daha dayanıklı hale geleceklerdir.
Böyle beden parçalarıyla yapılan (eşeysiz) çoğaltmaya da 'çelikle çoğaltma' denir. Doğrudan çelikle çoğaltılabilen türler: İncir, nar, ayva, çay, fındık, zeytin ve dut ile hemen hemen bütün asma tür ve çeşitleri, üzümsü meyvelerin pek çoğu.
Hazırlanıp çelik köklendirici hormona 5 sn kadar batırılıp 2-3 dakika ters yönde bekletilen çelikler torbalara klavuz bir çelik batırılır. Açılan deliğe ayva çeliği 3-4 filiz gözü toprak içinde olacak şekilde sokulur ve hafifçe sıkıştırılır. Dikilrn çeliklerin uçları aşı macunu ve ya sutut ile kapatılır.
Köklendirme ortamında odun çelikleri 90, yeşil ve yarı odun çelikleri ise 60 gün bekletildikten sonra sökülerek köklenme oranı, çelik başına kök sayıları, kök uzunluğu ve kök çapları tespit edilmiştir.
Doğru bilinen yanlışlardan biri de çiçeklere yalnızca şekerli su vermektir. Küp şekerleri ezerek bitkinizin toprağına yerleştirebilirsiniz. Fakat şekerli suyu asla yapraklara ve çiçeklere fısfıs ile spreylememelisiniz.
Çiçekler, bitkinin üreme organı oldukları için ya bir stamen (erkek organ) ya bir pistil (dişi organ) ya da ikisini birden bulundurmanın yanı sıra çanak yaprağı, taç yaprağı ve nektar bezi gibi ek kısımlar da bulundurur. Stamen, erkek üreme organıdır.
Bitkilere Kök Banyosu Yaptırılmalı
Bitkileri canlandırmak için kökleri dışarı çıkarıldıktan sonra bitki bir süre su içerisinde bekletilebilir. Sıralanan tüm bu maddelere uyarak bitki kuru ve çürük halinden kurtarılabilir.
Bir aspirin tabletini ezin, su içinde eritin ve karışımı vazo suyuna ekleyin. Dalından kesilmiş çiçeklerin solmasına neden olan kendi ürettikleri etilen maddesidir. Salisilik asit etilen üretimini azaltmaktadır. Etilen üretimi azaldığında çiçeğin solması gecikir ve daha uzun süre taze kalması sağlanır.
Aspirin bitkilerin ve çiçeklerin büyümesini hızlandırır, verimliliğini arttırır, canlı ve parlak bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur. Bitkilerdeki mantar hastalıklarını önler.
Tarçın tozu kullanarak bitki çoğaltma
Tarçın, antifungal ve antibakteriyel özelliklere sahiptir ve köklenme işlemi sırasında çeliklerin hastalıklardan uzak kalmasına yardımcı olur. Çoğalttığınız bitkiye bağlı olarak, bitkiyi söğüt çayına ya da biraz suya daldırın ve çoğaltılması için kesilen kısma tarçın serpin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri