Yine pişirme işleminden sonra geniş bir tencerenin içine su, sirke ya da limon suyu, defne yaprağı, karanfil ve çubuk tarçın koyarak kaynatabilirsiniz. Bu karışım mutfakta oluşan sinmiş balık kokusunu alarak hoş bir koku yayılmasını sağlar.
Balık pişirirken bir paket toz vanilyayı yanda bir tavada kavurmaya başlayın ya da bir miktar suyun içerisine ilave edip kaynatın. Etrafa yayılan vanilya kokusu balık kokusunu bastıracaktır. Balık pişirirken başka bir köşede kokulu bir mum yakabilirsiniz.
Balıkları pişirdikten sonra, pişirdiğiniz kabı bekletmeden yıkamanız gerekir. Ancak bu işlemi sıcak suyla değil, soğuk suyla yapmanız da önemli. Sıcak su, balık kokusunun yayılmasına neden olur. Koku tavadan çıkmıyorsa, yıkadığınız tavayı ocağa alarak içerisindehazır kahve veya Türk kahvesi kavurabilirsiniz.
Derin dondurucunuzun içindeki tüm malzemeleri dışarı çıkardıktan sonra bir miktar elma sirkesi karıştırdığınız su ile silerek hem oluşan bakterilerden hem de kokudan kurtulabilirsiniz. Elma sirkesi uçucu bir madde olduğu için sonradan kendine has kokusu derin dondurucuda kalmayacaktır.
1 - Kokusu :Taze balıkta deniz kokusu olacak, balığın kendine has kokusu bulunacaktır. Fakat bozuk balığın kokusu ekşimsidir. Eğer balıktan deniz ve yosun kokusu alınamıyor, bunun yerine ekşi bir koku alınıyorsa bozulmuş olduğuna işarettir.
İlgili 21 soru bulundu
O balıksı koku; amonyak, kükürt bileşikleri ve proteinlerdeki aminoasitlerin bozulmasıyla oluşan, amin denilen kimyasallar gibi ayrışan ürünlerden gelir. Bu kimyasalların kokusu balık yenilemeyecek kadar bozulmadan önce ortaya çıkar. Yani biraz balıksı kokan balık yenilmeyecek kadar kötü değildir.
Bozuk balıkta çok rahat bakteri üreyebilir. Bu durumda balık zehirlenmesi yaşanabilir. Balık zehirlenmesinde vücut birtakım belirtiler gösterir ve bunlar arasında baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, baygınlık gibi çeşitli semptomlar sayılabilir.
Pişirme işleminden sonra mutfakta bir tencere içine su ve bir miktar sirke veya limon suyu, defne yaprağı, çubuk tarçın ve karanfil gibi hoş ve güçlü kokulara sahip bitkileri ekleyip kaynatarak evinize sinen balık kokusunu yok edebilirsiniz.
2) Kahve. Şöyle bir Türk kahvesi içeyim de kendime geleyim dediğinizde, bir iki kaşık kahveyi buzdolabındaki kokuları gidermek için de ayırabilirsiniz. Her kata ufak bir tabak içinde kahve koyarsanız buzdolabı kokusu gidermek daha kolay olacaktır.
Vajinadan balık kokusunun gelmesinin nedeni gardnerella enfeksiyonudur. Gardnerella enfeksiyonun diğer adı bakteriyel vajinosisdir. Bakteriyel vajinosis vajen florası bozulduğunda ortaya çıkar. Cinsel ilişki sırasında veya normal zamanda vajinadan kokmuş balık kokusuna benzer koku gelir.
AtasözüDüzenle
[1] Bozulan şeyi düzeltecek etken vardır. Ama bu etken bozulmuşsa artık düzeltmeden umudu kesmek gerekir.
“Yok fırında balık mı olurmuş canım?” diyorsanız, balığı kızartırken tavanın içine atacağınız birkaç dal defne yaprağı hem balığa güzel bir aroma verecek hem de yayılan kokunun bir miktar da olsa azalmasını sağlayacak.
-Teflon bir tava içerisine bir veya 2 yemek kaşığı siyah kuru çay koyun ve bu çayı kavurun . Artık tavadan duman çıktığını gördüğünüzde altını kapatabilirsiniz. -Bir tava içerisine toz vanilya koyup kavurmak da koku için faydalı olacaktır. Ocağın altı kapatıldığında vanilya kokusu daha ağır basacaktır.
Öncelikle balıkları kızartırken başka bir tenceye su ve sirke koyup kaynatırsanız, balık kokusunun ortama yayılmasını engellersiniz. Aynı şekilde balıkları kızarttıktan sonra biraz suyun için sirke yada limon suyu, defne yaprağı, çubuk tarçın ve karanfil koyarak da kaynatabilirsiniz.
YUMUŞATICIYI CEZVEDE KAYNATIN
Evde kalıcı güzel koku istiyorsanız çözümü yumuşatıcı kaynatmak. Evinizde bu iş için ayırdığınız bir cezve ile cezvenin yarısını yumuşatıcı doldurarak kaynatabilir, ardından buharlaşan ve havaya karışan yumuşatıcı ile evin dört bir yanı misler gibi kokabilir.
O zaman balığı hazırlama esnasında fırın tepsisin içine mutlaka birkaç yaprak defne yaprağı koyun. Bu koyduğunu defne yaprakları balık kokusunu fırına sinmesine engel olacaktır. - Ya da balığın üstüne birkaç dilim limon koyabilirsiniz. Böylece balığın ağır kokusunu azaltabilirsiniz.
Buzdolabının yeteri kadar temizlenmemiş olması, yemek bulaşıkları, çürümeye başlamış meyveler, bozulmaya başlamış yiyecekler, buzdolabının arkasında biriken kirli su, yeterli olmayan hava filtresi gibi birçok etken buzdolabında kötü kokuların oluşmasına neden olan etkenlerdendir.
Buzdolabı temizliğinde karbonatlı su ya da sirkeli su kullandıktan sonra, buzdolabını kurumaya bırakın. Eğer nemli şekilde buzdolabını çalıştırmaya başlarsanız, daha sonra koku oluşumu olabilir. Buzdolabının her zaman hijyenik kalması için yiyeceklerinizin ağzını kapalı tutmaya özen gösterin.
Taze balık deniz ve yosun kokar.
Balık seçerken ekşi ve asitli kokudan uzak olan balıkları seçmelisiniz. Bu nedenle alacağınız balığı koklamalısınız. Deniz kokusunu aldığınız balıkları güvenle tercih edebilirsiniz.
Kaynamış su, limon ve kabuk tarçından yararlanarak kızartma kokularını yok edin. Yaklaşık 2 bardak suyu tencerede kaynatıp altını kapadıktan sonra, içine 1 limon ve 1-2 adet kabuk (çubuk) tarçın koyun ve bu karışımı tencerenin ağzı açık şekilde bekletin. Kızartma kokularının yok olduğunu göreceksiniz.
Taze balık deniz kokar. Eğer balık bayatsa asitli ve ekşi bir kokuya sahiptir. Taze balıkların solungaçları nemli ve kırmızı renktedir. Yeterli ölçüde kırmızıdan kahverengiye dönen balıklar bayatlamaya başlamış olabilir.
Eğer bayat balıktan dolayı zehirlenme yaşanıyorsa, 2 saat sonrasında belirtiler kendini gösterebilir.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri